Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συνέχεια στις ενδοαστικές διεργασίες

ΡΩΜΗ.--

Την έντονη «κινητικότητα» που συνεχίζεται και στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας αναδεικνύει το «ναυάγιο» των συνομιλιών μεταξύ του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Κόμματος» (PD) και του νεοσύστατου πολιτικού σχήματος «Αρθρο Ενα, Δημοκράτες και Προοδευτικοί», με στόχο τη συνεργασία τους στις εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη.

Το «Αρθρο Ενα» δημιούργησαν πρόσφατα στελέχη και μέλη του PD που έφυγαν από το κόμμα και θεωρούνταν μέρος της «αριστερής» του μειοψηφίας. Επόμενο ενδεχόμενο - κατά ορισμένους - είναι η συνεργασία του «Αρθρου Ενα» με το σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης κόμμα «Ιταλική Αριστερά» (στου οποίου την ίδρυση πρωτοστάτησαν ο επίσης προερχόμενος από το PD Στέφανο Φασίνα, που συμμετέχει σε ευρύτερες διεργασίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, μαζί με τον πρώην υπουργό της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Γ. Βαρουφάκη, τον Γάλλο σοσιαλδημοκράτη και πρώην εκλεκτό υποψήφιο του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν κ.τ.λ.)

Να σημειωθεί ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια πιθανή συνεργασία «Αριστεράς» και «Αρθρου Ενα» ενδέχεται να παίξει ο νυν πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας και πρώην δικαστικός Πιέτρο Γκράσο, που επίσης είχε αποχωρήσει προ μηνών από το PD, δηλώνοντας μάλιστα ότι «το PD έχει τελειώσει».

Στο μεταξύ, χτες, ο (και πάλι) ηγέτης του PD Ματέο Ρέντσι εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης με κεντροδεξιές δυνάμεις (όπως το κόμμα του Σ. Μπερλουσκόνι), με επιχειρήματα μεταξύ άλλων ότι «δεν έδωσαν ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μας». «Θέλουμε να κυβερνήσουμε χωρίς συμμαχία με άλλο κόμμα», είπε ο Ρέντσι.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org