Και ευρύτεροι προβληματισμοί για τις συμμαχίες του τουρκικού κεφαλαίου
ΑΓΚΥΡΑ.--
Αμείωτα συνεχίζεται η συζήτηση για τις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ, μετά και από την απόφαση της Αγκυρας να αποσυρθεί από άσκηση της λυκοσυμμαχίας στη Νορβηγία. Η απόσυρση ήρθε μετά την ενόχληση της τουρκικής ηγεσίας για τη χρησιμοποίηση εικόνων του Ερντογάν και του Κεμάλ Ατατούρκ κατά την προσομοίωση εχθρών του ΝΑΤΟ στην προετοιμασία της συγκεκριμένης άσκησης. Ωστόσο, οι «τριβές» μεταξύ Τουρκίας και Δύσης αναπτύσσονται εδώ και καιρό, στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και διεργασιών στο εσωτερικό της ίδιας της τουρκικής αστικής τάξης.
Ενδεικτική είναι η πλούσια αρθρογραφία που αναπτύσσεται και στα τουρκικά αστικά ΜΜΕ, με τίτλους όπως «Η επανοικοδόμηση συμμαχιών είναι σήμερα πιο ζωτική από ποτέ» (χτες στη «Σαμπάχ»). Χαρακτηριστικές είναι και οι εκτιμήσεις του συμβούλου του Ερντογάν Τοπτσού Γιαλτσίν, ότι η Αγκυρα πρέπει να επανεξετάσει την παραμονή της στο ΝΑΤΟ, από την πλευρά του οποίου «ακούγεται ένα προδοτικά εχθρικό ύφος». Σύμφωνα με το δίκτυο «Χαμπερτούρκ», ο Γιαλτσίν πρότεινε να συζητηθεί εκτάκτως στη Βουλή η παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και υπογράμμισε ότι εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, η χώρα υφίσταται πιέσεις και επιθέσεις από εκείνη την πλευρά «απ' όπου ήταν αδύνατο να το αναμένουμε». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Γιαλτσίν πρόσθεσε ότι «πίσω από όλα τα πραξικοπήματα και την εξάρτηση στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας βρίσκεται το ΝΑΤΟ», όπως και ότι η συγκεκριμένη λυκοσυμμαχία δεν συνιστά στρατιωτικό συνασπισμό αλλά «νέα μορφή αποικιοκρατίας, πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης», αλλά και εξέφρασε την ελπίδα το τουρκικό έθνος να αποτινάξει «τον αποικιοκρατικό μανδύα, τον οποίο προσπαθεί να της φορέσει το ΝΑΤΟ».
Χτες, πάντως, παρέμβαση για τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας - ΝΑΤΟ έκανε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, που είπε ότι «η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος γείτονας της Ευρώπης, μια τεράστια χώρα, με το μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη, που είναι καλά εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος», χαρακτηρίζοντας κρίσιμο «η Τουρκία να παραμείνει στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».
Επίσης, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», και ο πρέσβης της Βρετανίας στην Αγκυρα, Ρίτσαρντ Μουρ, χαρακτήρισε το περιστατικό στη Νορβηγία «ντροπιαστικό».
Αλλο ένα ζήτημα «τριβής» Τουρκίας - ΗΠΑ είναι η υπόθεση του Τουρκοϊρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, με άμεση σχέση με το περιβάλλον Ερντογάν, ο οποίος κρατείται στις ΗΠΑ από πέρυσι, με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αποκλεισμό του Ιράν και έκανε μπίζνες, που μπορεί να εκθέσουν και τον Τούρκο Πρόεδρο.