Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΕΧΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Σύσφιξη διμερών σχέσεων

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, που συναντήθηκε χτες με τον Ρωσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και εκείνες που επέβαλε σε αντίποινα η Μόσχα στην ΕΕ.

«Μια εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ θα ήταν προς το κοινό συμφέρον» ανταπάντησε ο Πούτιν, ευχαριστώντας τον Ζέμαν για την «ανοιχτή και ουσιώδη συζήτηση» που είχαν, αλλά και για την προσοχή που δίνει στην ανάπτυξη των ρωσο-τσεχικών σχέσεων. Ο Ζέμαν δήλωσε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές και έφερε ως παράδειγμα ότι τον συνοδεύουν 140 επιχειρηματίες, ενώ κατά την επίσκεψη του στη Γαλλία τον είχαν συνοδεύσει μόνο 14 επιχειρηματίες, και πρόσθεσε με νόημα ότι «από αυτό μπορεί να βγάλει κάνεις το συμπέρασμα ότι η Ρωσία για μας είναι 10 φορές πιο σημαντική». Αναμενόταν να υπογραφούν 13 συμφωνίες που αφορούν τον τομέα οικονομικής συνεργασίας ύψους 20 δισ. δολαρίων και σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ανέφερε ότι 6.000 Ρώσοι φοιτητές φοιτούν αυτήν την περίοδο στην Τσεχία), σε άλλους τομείς και στον τουρισμό.

Ζητείται άρση της ασυλίας για τον Αντ. Μπάμπις

Η αστυνομία της Τσεχίας ζήτησε από το κοινοβούλιο της χώρας να άρει την ασυλία του μεγιστάνα και εντολοδόχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, το κόμμα του οποίου ΑΝΟ («Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών») νίκησε στις βουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη. Το αίτημα αφορά άσκηση ποινικής δίωξης για υπόθεση διαφθοράς με ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο CTK. Ο ίδιος ο Μπάμπις μιλάει για πολιτική δίωξη. Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, αυτές είναι αρκετά δύσκολες. Το νεοφιλελεύθερο αυτό κόμμα με ευρωσκεπτικιστικές απόψεις συγκέντρωσε 29,6%, αλλά δεν βρίσκει πολλούς πρόθυμους να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας (που με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα στις εκλογές είχε πάρει 7,8%, πριν είχε 14,9%) έχει δηλώσει ότι μπορεί να δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση του Μπάμπις, χωρίς το ίδιο να συμμετέχει, λόγω, όπως λέει, «των μεγάλων ιδεολογικών διαφορών». Την κίνηση αυτή η ηγεσία του την δικαιολόγησε στο όνομα της «ανάγκης κατάρτισης του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού».

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές στις 20-21 Οκτώβρη το έως τότε κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα από 20,5% πήγε στο 7,3%, ενώ ο Μπάμπις ήταν μέχρι το Μάη υπουργός Οικονομίας στον κυβερνητικό συνασπισμό που αποπέμφθηκε για σκάνδαλα. Από τις εκλογές αναδείχτηκαν άλλα αστικά και λαϊκίστικα κόμματα, όπως το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών με 11,3%, το λαϊκίστικο φιλελεύθερο κόμμα των Πειρατών με 10,7% (χωρίς εκπροσώπηση στην προηγούμενη Βουλή), το επίσης λαϊκίστικο Κόμμα Ελευθερίας και Αμεσης Δημοκρατίας, του Ιαπωνο-τσέχου επιχειρηματία Τόμιο Οκαμούρα, στο χώρο του αστικού ευρωσκεπτικισμού, με 10,64%, το φιλελεύθερο ΤΟΡ 09 με 5,31% και το κόμμα Δήμαρχοι και Ανεξάρτητοι με 5,18%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ