Τρίτη 25 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχιση εντάσεων στις σχέσεις της με τη Γερμανία

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σταθερές παραμένουν οι «τριβές» στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, καθώς είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις που έκανε και ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, λέγοντας ότι «ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κόψει και να ράψει τη χώρα στα μέτρα του. Οι εναπομείναντες εξ όσων ασκούν κριτική ή κάνουν αντιπολίτευση φυλακίζονται και φιμώνονται».

Ακόμα, ο Σταϊνμάγερ επιδοκίμασε επιστολή του Γερμανού ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προς τους Τούρκους της Γερμανίας, εκτιμώντας ότι αυτοί αισθάνονται «πικρία» όταν «γκρεμίζονται» σχέσεις που χτίστηκαν μετά από χρόνια και «επομένως ήταν αναγκαίος ένας καλός λόγος προς τον τουρκικής καταγωγής πληθυσμό».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Καγκελαρίας, Πέτερ Αλτμάιερ, υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι μια από τις δημοκρατικότερες χώρες», όμως αυτή η εκτίμηση «δεν αφορά τον κ. Ερντογάν, αλλά την τουρκική κοινωνία στο σύνολό της». Πάντως, στην ίδια συνέντευξη, ο Αλτμάιερ απέρριψε το αίτημα αποκλεισμού της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας ότι «τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Και στις δύο χώρες υπήρξαν στις δεκαετίες του '60, '70, '80 και '90 δικτατορίες, εν μέρει και ταυτόχρονα. Παρ' όλα αυτά και οι δύο παρέμειναν στο ΝΑΤΟ». Νέα παρέμβαση για τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις έκανε και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος «θέτει σε κίνδυνο μια εταιρική σχέση αιώνων», συμπληρώνοντας ότι «είναι δραματικό, καθώς πραγματικά υπάρχουν πολλά που μας συνδέουν, όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας εκβιάζουν». Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Emnid» εμφανίζει το 76% να θεωρεί «υπερβολική» την ανοχή που δείχνει το Βερολίνο προς τον Τούρκο Πρόεδρο.

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, χαρακτήρισε «κατανοητή» την αντίδραση της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι «όλοι δείξαμε μεγάλη υπομονή με την Τουρκία, αλλά φαίνεται πως δεν το εκτίμησε» και μιλώντας για «καταστρεπτική τακτική» που «ακολουθεί η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος την οποία καταδικάσαμε απερίφραστα. Παρά την αντίθετη ρητορική της απομακρύνεται ντε φάκτο ολοένα και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές». Να σημειωθεί ότι ο συμπατριώτης του Χαν, ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, επανέλαβε πως στηρίζει «τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ» εξηγώντας ότι η ΕΕ πρέπει «να επιδιώξει αντί της ένταξης μια συντεταγμένη συνεργασία μαζί της ως γείτονα».

Βέβαια, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών είπε πως η Τουρκία απέσυρε επισήμως αίτημα για γερμανική βοήθεια στην έρευνα σχεδόν 700 γερμανικών εταιρειών που θεωρούνται ύποπτες για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Μάλιστα, το Βερολίνο υποστήριξε ότι ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είπε σε τηλεφωνική του επικοινωνία ότι η υποβολή της λίστας προέκυψε εξαιτίας ενός «επικοινωνιακού προβλήματος».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Αμερικανός επιτελάρχης Τζόζεφ Ντάνφορντ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα οριστικοποιήσει το αν θα αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «S-400» αλλά και ότι αν το έκανε «αυτό θα μας ανησυχούσε».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητιέται και ανοιχτά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών(2018-04-18 00:00:00.0)
Συνέχιση εντάσεων και προβληματισμοί επενδυτών(2017-09-13 00:00:00.0)
Αιχμηρές δηλώσεις Τσαβούσογλου για το Ιντσιρλίκ(2017-05-19 00:00:00.0)
Νέες «τριβές» με Γερμανία και Αυστρία(2017-03-01 00:00:00.0)
«Δύσκολες» συνομιλίες που ανέδειξαν βαθιές αντιθέσεις(2016-11-16 00:00:00.0)
Ορκίζεται σήμερα η αντιλαϊκή κυβέρνηση(2013-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ