Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ & ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναδεικνύοντας τη συμβολή των Ελλήνων στη σοσιαλιστική οικοδόμηση

Ελληνες της ΕΣΣΔ που δηλώνουν αποφασισμένοι για την εφαρμογή του 5χρονου πλάνου
Ελληνες της ΕΣΣΔ που δηλώνουν αποφασισμένοι για την εφαρμογή του 5χρονου πλάνου
Δεκάδες είναι οι πρωτοβουλίες των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα δύο εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Αττική με θέμα τη συμβολή των Ελλήνων στην Οκτωβριανή Επανάσταση και στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., από τις ΚΟ Καλλιθέας στο Αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου (ΙΖΟΛΑ) με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ. Και η δεύτερη, το Σάββατο 11 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., από την ΤΟ Μενιδίου - Φυλής στο Κλειστό Γυμναστήριο «Χολίδης», με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Στο Μενίδι θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο επαναστατικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ, ενώ στην Καλλιθέα θα γίνει έκθεση φωτογραφίας και θα παρουσιαστεί χρονικό με στοιχεία από τη δράση των Ελλήνων στην ΕΣΣΔ.

Στις εκδηλώσεις θα αναδειχτεί ο σπουδαίος ρόλος που διαδραμάτισαν οι ελληνικές κοινότητες της ΕΣΣΔ στα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής κοινωνίας, αφού διέπρεψαν σε όλα τα πεδία: Στις τέχνες, στις επιστήμες, στην πολιτική κ.α. Ερέθισμα για τη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων είναι το γεγονός ότι σε Μενίδι και Καλλιθέα μένουν χιλιάδες εργαζόμενοι, που προέρχονται από την πρώην ΕΣΣΔ και έχουν νωπές μνήμες από τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού.

Αυτός ο πληθυσμός βρίσκεται στο επίκεντρο της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας. Η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Νοτίων Συνοικιών του ΚΚΕ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» πως εδώ και καιρό η Οργάνωση διαπιστώνει ότι ειδικά στους απογόνους των Ελλήνων (κυρίως Ποντίων) που προέρχονται από την ΕΣΣΔ γίνεται συστηματική προπαγάνδα από τα αστικά επιτελεία για να συκοφαντηθεί ο σοσιαλισμός, για να διαστρεβλωθεί η ιστορική αλήθεια. «Μια προπαγάνδα που κάνει λόγο για "εθνοκάθαρση" και διωγμούς εναντίον Ελλήνων, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους είχε σημαντική προσφορά τόσο στην Επανάσταση όσο και στην οικοδόμηση. Πέρα από μια μειοψηφία αστών με ελληνική καταγωγή που έδρασαν αντεπαναστατικά, οι περισσότεροι Ελληνες πήραν ενεργό μέρος και μάλιστα πολλοί από αυτούς διακρίθηκαν, όπως η Πάσα Αγγελίνα, ο Ωρ. Αλεξάκης, οι οχτώ ήρωες της Αντιφασιστικής Νίκης κ.ά.», εξηγεί η Χρ. Μπέλλα. Υπογραμμίζει επίσης ότι η ΚΟ μαζί με την απόφαση να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση πήρε και μέτρα εξοπλισμού των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ. «Αυτό έγινε αφορμή να μάθουμε και πράγματα που δεν γνωρίζαμε, αλλά κυρίως να έρθουμε σε επαφή με ένα τμήμα των εργαζομένων της περιοχής που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι' αυτό το θέμα. Η προετοιμασία της εκδήλωσης, το άνοιγμα που κάνουμε για την επιτυχία της, μας φέρνει σε επαφή με αυτόν τον κόσμο και μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του και να αντιμετωπίσουμε όλη αυτήν τη βρώμικη αντικομμουνιστική προπαγάνδα».

Η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής, μάλιστα, προετοιμάζοντας την εκδήλωση, αξιοποίησε τη σειρά πρόσφατων άρθρων του «Ριζοσπάστη» που καταπιάνονται με τη συμβολή των Ελλήνων στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Φρόντισε να ανατυπώσει τα άρθρα αυτά και μαζεμένα σε ειδική έκδοση τα διακινεί στους κατοίκους της περιοχής (βλ. σελ. 12). Ετσι, διακινώντας το 8σέλιδο συζητούν με τους εργαζόμενους τόσο για τη δράση των Ελλήνων προεπαναστατικά, όσο και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Επίσης, για την αντεπαναστατική δράση της ελληνικής αστικής τάξης, αλλά και για τη συμμετοχή Ελλήνων ακόμα και στον Κόκκινο Στρατό, για την άρνηση Ελλήνων στρατιωτών του αστικού στρατού να πολεμήσουν ενάντια στη νεαρή σοβιετική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ