Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση»

-- «Ριζοσπάστης»: Καθημερινός καθοδηγητής, όπλο και εργαλείο στη δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων. Αρθρο με πείρα από την προσπάθεια καλύτερης αξιοποίησης της εφημερίδας.

-- Συνεχίζεται η πλούσια δράση των ΚΟ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

-- «Νερό: Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα». Ανακοίνωση της ΚΟ ΕΥΔΑΠ για τις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο.

-- Η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους την Κυριακή 12 Νοέμβρη.

ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι σε κοινή πάλη ενάντια στον καπιταλισμό

Ανακοίνωση ενόψει της εκδήλωσης στις 12 Νοέμβρη στη Νίκαια

«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε»: Με το σύνθημα αυτό τιτλοφορείται η ανακοίνωση που διακινεί η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ, ενόψει της εκδήλωσης που διοργανώνει με θέμα: «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., στη Νίκαια, στη «Μηχανική Καλλιέργεια» (Θηβών 245).

Θα μιλήσει ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Ενόψει της εκδήλωσης έχουν ξεκινήσει εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς της Αττικής και ειδικά όπου εργάζονται μετανάστες. Χτες, συνεργεία του Κόμματος βρέθηκαν στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, σε εργοτάξια του Μετρό κ.α. Παράλληλα, προγραμματίζονται συσκέψεις με μετανάστες εργαζόμενους, ώστε να διαδοθεί πλατιά το κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση.

Η ανακοίνωση της ΤΟ Πειραιά αναφέρει:

«Εμείς οι εργάτες, Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες, βιώνουμε παντού και καθημερινά τη βαρβαρότητα. Η εκμετάλλευση και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, η ανεργία, οι κρίσεις, ο πόλεμος, η μετανάστευση, η προσφυγιά, είναι, όλα αυτά, τα διάφορα πρόσωπα του καπιταλισμού.

Και στην ειρήνη και στον πόλεμό τους οι καπιταλιστές έχουν τον ίδιο στόχο, το κέρδος! Στο όνομα του κέρδους οι καπιταλιστές αυξάνουν την εκμετάλλευση και χειροτερεύουν τη ζωή των εργατών, τσακίζουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, δημιουργούν στρατιές ανέργων, πολλαπλασιάζουν τη φτώχεια. Αυτή είναι η ιμπεριαλιστική ειρήνη! Και όταν δεν μπορούν να κερδίσουν όσα κέρδιζαν παλαιότερα, όταν ανταγωνίζονται πιο σκληρά για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών, για τους δρόμους της Ενέργειας, του εμπορίου, τότε τη θέση της ιμπεριαλιστικής ειρήνης την παίρνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος! Αυτός είναι ο καπιταλισμός!

Μισθοί πείνας για την «αναβάθμιση» του Πειραιά

Ο Πειραιάς, η Νίκαια, η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, ο Κορυδαλλός, το Πέραμα, ο Ρέντης ξέρουν από προσφυγιά και μετανάστευση! Οι εργατογειτονιές του Πειραιά φτιάχτηκαν και μεγάλωσαν πριν από περίπου 100 χρόνια από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, όταν τους ξερίζωσε από τα σπίτια τους ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Οι περισσότεροι εργάτες σήμερα είναι παιδιά και εγγόνια προσφύγων.

Τότε ο καπιταλισμός, οι επιχειρηματίες, μαζί με το κράτος, από τη μια, έπαιρναν τους πρόσφυγες στις δουλειές τους για ένα κομμάτι ψωμί με στόχο να ρίξουν την τιμή της εργατικής δύναμης των ντόπιων εργατών και, από την άλλη, δημιουργούσαν εθνικιστικές - φασιστικές ομάδες που χτυπούσαν τους πρόσφυγες ώστε να δημιουργήσουν διχόνοια μεταξύ των εργατών, να μπορούν να κρύβουν ότι για τα δεινά των εργαζομένων ευθύνονται τα αφεντικά.

Σήμερα Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να διδαχθούμε από την πείρα των προγόνων μας!

Ο Πειραιάς σήμερα αναβαθμίζεται στο σχεδιασμό των επιχειρηματιών, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν αυτόν και τους εργάτες του ώστε να αποκομίσουν νέα αμύθητα κέρδη από τη δουλειά μας. Μας ετοιμάζουν ένα μέλλον υπερεκμετάλλευσης, που το ονομάζουν "δίκαιη ανάπτυξη". Ενα μέλλον με μισθούς πείνας, χωρίς συμβάσεις, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα και τώρα θέλουν να χτυπήσουν και τα συνδικαλιστικά δικαιώματά μας. Ταυτόχρονα, ρίχνουν φασιστικές δυνάμεις, όπως η Χρυσή Αυγή, μέσα στους χώρους εργασίας ώστε να εκφοβίζουν τους εργάτες, Ελληνες και μετανάστες, να δημιουργούν εθνικισμό και ρατσισμό για να σπάσουν την ενότητα των εργατών Ελλήνων και ξένων απέναντι στην εργοδοσία. Θέλουν να υποτάξουν τους εργάτες στη χαμοζωή.

Κανένα κοινό συμφέρον με τους εκμεταλλευτές μας

Ολοι εμείς παράγουμε τον πλούτο αυτού του τόπου, όλοι μαζί χύνουμε τον ιδρώτα μας καθημερινά για να κερδίζουν αμύθητα κέρδη οι καπιταλιστές, τα μονοπώλια. Από τη μια είμαστε όλοι εμείς, Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες εργαζόμενοι και απέναντί μας έχουμε τους εκμεταλλευτές μας! Δεν έχουμε κανένα κοινό συμφέρον, κανέναν κοινό στόχο με τους εκμεταλλευτές μας και τις κυβερνήσεις τους, ούτε στην ειρήνη ούτε στον πόλεμο. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση, έχουμε κοινό συμφέρον να τους αντιπαλέψουμε, δυναμώνοντας την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ μας, όποια κι αν είναι η καταγωγή, το χρώμα, η θρησκεία μας.

Οι Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε, παραφράζοντας τον συγγραφέα "Κι η Ελλάδα, μη νομίζεις πως είναι και τόσο μεγάλη. Δεν υπάρχει χώρος για μένα και για σένα, για τους όμοιούς μου και για τους όμοιούς σου, δεν χωράνε μαζί πλούσιοι και φτωχοί στην ίδια χώρα, δεν χωράνε κλέφτες και τίμιοι άνθρωποι μαζί, ούτε η πείνα μαζί με τα κέρδη".

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το κόμμα της εργατικής τάξης της Ελλάδας, που σταθερά παλεύει ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, καλεί Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες σε κοινή οργάνωση στα συνδικάτα, σε όλους τους μαζικούς φορείς και κοινή πάλη:

-- Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

-- Για τη διεκδίκηση - κόντρα στις συμφωνίες των ιμπεριαλιστικών κρατών, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ - του δικαιώματος των προσφύγων να πάνε στη χώρα που θέλουν.

-- Για τη διεκδίκηση του δικαιώματός τους να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, όσον καιρό παραμένουν στην Ελλάδα, μακριά από μηχανισμούς στημένους από τους ίδιους τους θύτες τους, όπως είναι οι ΜΚΟ.

-- Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που καταληστεύουν, καταδυναστεύουν και μακελεύουν τους λαούς.

Ο σοσιαλισμός πιο επίκαιρος από ποτέ

Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται σε καμιά χώρα, με καμιά κυβέρνηση, με καμιά ιμπεριαλιστική συμμαχία. Αντίθετα, όσο προχωρά γίνεται πιο επιθετικός, πιο βάρβαρος, δημιουργεί μεγαλύτερα αδιέξοδα. Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών μεγαλώνουν για το μοίρασμα του πλούτου και στη βάση αυτή θα δυσκολεύουν περισσότερο τη ζωή των λαών σε όλες τις χώρες, θα ενισχύουν τον εθνικισμό, το φασισμό, το ρατσισμό, το θρησκευτικό φανατισμό, τις εδαφικές διαφορές, θα φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Επομένως, σήμερα γίνεται πιο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ η ενιαία πάλη των εργατών σε κάθε χώρα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας, όπου οι εργάτες θα πάρουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και θα τις δουλεύουν σχεδιασμένα για την εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών.

Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία άνοιξε πριν από 100 χρόνια αυτόν το δρόμο, αποδεικνύοντας ότι ο καπιταλισμός μπορεί να είναι ισχυρός, δεν είναι όμως ανίκητος. Απέδειξε ότι αν το αποφασίσουν οι εκμεταλλευόμενοι, έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν τους εκμεταλλευτές. Ακόμα, έδειξε πώς λειτουργεί μια κοινωνία απαλλαγμένη από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και το κέρδος, πώς μπορεί να εξασφαλίσει σε όλους το δικαίωμα στην εργασία, στη στέγη, στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία, πώς προωθεί την ευημερία των ανθρώπων, την ειρήνη. Η αντεπανάσταση και το πισωγύρισμα είναι προσωρινό. Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε.

Σε αυτόν το δρόμο το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες, Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες, σε αυτόν το δρόμο καλεί τους εργάτες όλων των χωρών».

«Ριζοσπάστης»: Καθημερινός καθοδηγητής, όπλο και εργαλείο στη δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων

Το εξώφυλλο της 8σέλιδης έκδοσης με άρθρα από τον «Ριζοσπάστη» που ανατύπωσε η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής
Το εξώφυλλο της 8σέλιδης έκδοσης με άρθρα από τον «Ριζοσπάστη» που ανατύπωσε η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής
Ο «Ριζοσπάστης» πάντα είχε και θα έχει συνυφασμένη πορεία με την πορεία του Κόμματός μας.

Ως μέσο σταθερής και συστηματικής διάδοσης των θέσεων και της πολιτικής του Κόμματος αποτελεί τον βασικό δείκτη και προϋπόθεση στη διαμόρφωση κομματικού περίγυρου μέσω της μαζικής ιδεολογικής, πολιτικής παρέμβασης στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, στους χώρους νεολαίας και τη γειτονιά. Βασικό δείκτη της δουλειάς για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Με βάση τα παραπάνω, τα καθοδηγητικά Οργανα και οι ΚΟΒ οφείλουμε με ουσιαστικό και σταθερό τρόπο να ελέγχουμε την πορεία αξιοποίησης και διακίνησης του «Ριζοσπάστη», να παίρνουμε μέτρα, ώστε να αποτελεί τον καθημερινό καθοδηγητή χιλιάδων μελών - οπαδών του Κόμματος άλλου ευρύτερου εργατόκοσμου που θέλει να μάθει για τις θέσεις και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Να μπαίνει σταθερά σε όλο και περισσότερα εργατικά - λαϊκά σπίτια, στους χώρους δουλειάς και νεολαίας.

Η παρέμβαση με το «Ριζοσπάστη», η δημιουργική αξιοποίησή του στην καθοδηγητική δουλειά στη λειτουργία και δράση της Κομματικής Οργάνωσης, η αύξηση της κυκλοφορίας του πρέπει να είναι στο επίκεντρο της προσοχής κάθε ΚΟΒ, κάθε κομμουνιστή, ως βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση και την υλοποίηση των στόχων που θέτουμε ως Κόμμα. Είναι όρος για να μαχητικοποιούνται οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε κάθε φάση, να μπορούν ζωντανά και πρωτοπόρα να παρεμβαίνουν στο χώρο δράσης τους, να επιδρούν με τη γραμμή του ΚΚΕ στις γρήγορες και πυκνές εξελίξεις.

Κρίσιμο είναι το πώς ο «Ριζοσπάστης» αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο και είναι οργανικά δεμένος με την πολιτική δουλειά και δράση των Κομματικών Οργανώσεων. Είναι ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει πώς καθοδηγητικά το εξασφαλίζουμε παντού και πάντα.

Στην ΤΟ Μενιδίου - Φυλής έχουμε μετρήσει ορισμένα μικρά αλλά σταθερά βήματα στην αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη». Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε, καθώς δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι είμαστε ακόμα πολύ πίσω σε σχέση με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που έχουμε σε αυτήν τη δουλειά. Πόσο μάλλον, αν πάρουμε υπόψη ότι μιλάμε για περιοχές όπου ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φτωχά λαϊκά στρώματα, όπου συγκεντρώνονται πολλά εργοστάσια καθώς και άλλοι μεγάλοι χώροι δουλειάς.

Συμβολή στον γρήγορο και ζωντανό εξοπλισμό

Από την πείρα που έχουμε στην Τομεακή Οργάνωση Μενιδίου - Φυλής μπορούμε να κωδικοποιήσουμε τα παρακάτω:

-- Σε συνθήκες όξυνσης της διαπάλης και έντονων εξελίξεων, με καθοδηγητική ευθύνη ο «Ριζοσπάστης» απαιτείται να μπαίνει πιο πολύ στο επίκεντρο της δουλειάς των Οργανώσεων, να οργανώνεται το πολιτικό άνοιγμα με άξονα την εφημερίδα. Για παράδειγμα, όλο αυτό το διάστημα κρίνεται η ικανότητα αποκάλυψης της προπαγάνδας της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για τα περί «δίκαιης ανάπτυξης», απάντησης στα ψευτοδιλήμματα που βάζουν στο λαό κυβέρνηση και ΝΔ, διαμόρφωσης ταξικού κριτηρίου απέναντι στις εξελίξεις, απάντησης στον αντικομμουνισμό, ενιαίας ανάδειξης του άλλου δρόμου ανάπτυξης, των όρων και των προϋποθέσεων για να γίνει αυτός πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, μπορεί να αφορά εξελίξεις και διαπάλη που σηκώνεται κατά καιρούς στο χώρο ευθύνης μιας Τομεακής Οργάνωσης ή ακόμα και μιας ΚΟΒ και να είναι αναγκαίο σε αυτό το επίπεδο να οργανωθεί. Για παράδειγμα, μια σειρά από εξελίξεις το τελευταίο χρονικό διάστημα μας «ανάγκασαν» ως Τομεακή Οργάνωση να αξιοποιήσουμε καλύτερα την εφημερίδα, να οργανώσουμε στο πλαίσιο της Τομεακής Οργάνωσης πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη».

Τέτοια εξέλιξη ήταν ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε στην περιοχή για το ζήτημα της εγκληματικότητας μετά το θάνατο μαθητή από αδέσποτη σφαίρα. Εξέλιξη που επέβαλλε γρήγορη κινητοποίηση κομματικών δυνάμεων, της ΚΝΕ και του περίγυρου. Γρήγορο και ζωντανό εξοπλισμό για τα βασικά σημεία που σηκώνονταν στη διαπάλη, ανάγκη να επιδράσουμε με τη δική μας γραμμή για ζητήματα που απασχολούσαν πλατιά και έκαναν προσπάθεια να επιδράσουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι κομμουνιστές, τα εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς που συσπειρώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές ξεδίπλωσαν μια πλούσια δραστηριότητα, αναδεικνύοντας τον πραγματικό υπεύθυνο και για το ζήτημα της εγκληματικότητας. Αυτήν τη δραστηριότητα, την αναδείξαμε μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη». Δώσαμε συνέχεια με επίκεντρο την εφημερίδα, καθώς εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων έδωσαν συνέντευξη στον «Ριζοσπάστη» και με το φύλλο που δημοσιεύτηκε οι Κομματικές Οργανώσεις της περιοχής οργάνωσαν πλατιά εξόρμηση. Από τη συνέντευξη αυτή αναδεικνύονταν οι πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή και για τις συνθήκες γκετοποίησης που επικρατούν με διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Δινόταν απάντηση με αυτόν τον τρόπο στη σκόπιμη επιλογή όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων, όλων των αποχρώσεων, από την κυβέρνηση και τη ΝΔ έως τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που κλείνουν το ζήτημα στην ύπαρξη μειονοτικών πληθυσμών και στην ανάγκη για μεγαλύτερη αστυνόμευση, για να κρύψουν με αυτόν τον τρόπο τις ευθύνες τους, για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν και τον πραγματικό ένοχο που είναι το καπιταλιστικό κέρδος και που όλοι μαζί υπηρετούν. Καταφέραμε, με αυτόν τον τρόπο, καλύτερα να ενοποιήσουμε την επιχειρηματολογία μας, να διευκρινίσουμε ζητήματα με εργατικό - λαϊκό κόσμο που είχε στήσει αυτί και ήθελε να μάθει τη θέση του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος.

Αλλη εξέλιξη ήταν οι φασιστικές επιθέσεις απέναντι σε μετανάστες εργάτες που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας. Με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι, επιδιώξαμε να αναδείξουμε το θέμα, να απαντήσουμε στο φασιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο, μα πάνω από όλα να συσπειρώσουμε και να δώσουμε κουράγιο σε έναν υγιή κόσμο που αγανακτεί από αυτές τις επιθέσεις αλλά δεν αντιδρά γιατί νιώθει μόνος του.

-- Ο «Ριζοσπάστης» μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση και στο ζωντάνεμα της συνολικής δουλειάς των Κομματικών Οργανώσεων.

Πρόσφατα ως Τομεακή Οργάνωση Μενιδίου - Φυλής, για να δουλέψουμε καλύτερα με το περιεχόμενο της εκδήλωσης για την Οκτωβριανή Επανάσταση που θα πραγματοποιήσουμε στις 11 Νοέμβρη, αναδημοσιεύσαμε σε μια όμορφη μπροσούρα τη σειρά άρθρων που είχε ο «Ριζοσπάστης» σχετικά με τη συμβολή των Ελλήνων εργατών στην Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και έχει τη δική του συμβολή στη δουλειά που κάνουν οι Οργανώσεις με το περιεχόμενο της εκδήλωσης.

Μας δόθηκε έτσι η ευκαιρία να διακινήσουμε τη συλλογή άρθρων, να καλέσουμε πιο πλατιά κόσμο, να απευθύνουμε ένα καλύτερο κάλεσμα σε νεότερες ηλικίες, σε εργάτες με βάση αυτήν τη συλλογή άρθρων.

Είναι ένα ακόμα παράδειγμα πώς, όταν ο «Ριζοσπάστης» αποτελεί μόνιμο και βασικό στοιχείο της καθημερινής δουλειάς, ανοίγει δρόμους, συμβάλλει αποφασιστικά στη δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων που τον αξιοποιούν σε αυτήν τη βάση. Τέτοια παραδείγματα χρειάζεται να πυκνώσουν στην κομματική ζωή και δράση, να πάρουν πιο μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά.

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να σταθεροποιηθούν νέοι αναγνώστες

-- Ο «Ριζοσπάστης» όπλο και εργαλείο για την παρέμβασή μας και στους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Οι ΚΟΒ που έχουν μεγαλύτερη αύξηση στη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» είναι αυτές που καλύτερα έχουν μελετήσει και αντιλαμβάνονται το χώρο ευθύνης τους και προσπαθούν να παρέμβουν σε αυτόν με βασικό υλικό την εφημερίδα. Παρεμβαίνω με άξονα τον «Ριζοσπάστη» στο χώρο ευθύνης, για παράδειγμα, μιας εδαφικής ΚΟΒ δεν μπορεί να νοείται ότι η εφημερίδα θα φτάσει στα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ και σε έναν δοσμένο κομματικό περίγυρο γύρω από την ΚΟΒ και είμαστε ικανοποιημένοι αν αυτό γίνει. Αναμφίβολα αυτό πρέπει να γίνεται, και βέβαια έχει τις απαιτήσεις του. Εχει όμως να κάνει και με το πώς παρεμβαίνει η ΚΟΒ με τον «Ριζοσπάστη» στα εργοστάσια, στους μεγάλους χώρους δουλειάς που έχει στην ευθύνη της. Πώς παρεμβαίνει στους αυτοαπασχολούμενους, στα σχολεία και αλλού. Βεβαίως, αυτή η δουλειά δεν μπορεί να έχει ορατά αποτελέσματα ή να αποδώσει αμέσως. Θέλει επιμονή και σταθερότητα, συντρόφους και οπαδούς που θα καταμεριστούν και θα αναλάβουν να σηκώσουν αυτήν τη σημαντική παρέμβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μενίδι και στα Ανω Λιόσια μετά από χρόνια έχουμε κατορθώσει να έχουμε έναν κύκλο εργατών από τα εργοστάσια της περιοχής που σταθερά προμηθεύεται τον «Ριζοσπάστη». Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, δαπανήθηκαν «εργατοώρες» από συντρόφους, συζήτησαν και βρήκαν τρόπους για να πιαστεί νήμα μέσα σε αυτούς τους χώρους δουλειάς. Για παράδειγμα, η ανατύπωση και το μοίρασμα άρθρων του «Ριζοσπάστη» ή ρεπορτάζ της εφημερίδας σχετικά με τον κλάδο που παρεμβαίνουμε έπαιξε και συνεχίζει να παίζει καταλυτικό ρόλο, καθώς συνειδητοποιούνταν η ανάγκη της μελέτης της εφημερίδας. Αλλο παράδειγμα είναι μια αξιόλογη δουλειά χρόνων που γίνεται με τους αυτοαπασχολούμενους στο Κεντρικό Μενίδι και στον Κόκκινο Μύλο, όπου έχουμε συγκροτήσει έναν καλό κομματικό περίγυρο με όπλο τον «Ριζοσπάστη» και είναι πολλοί αυτοί που πλέον μας περιμένουν με την εφημερίδα.

-- Βεβαίως, στη συνολική προσπάθεια που κάνουμε χρειάστηκε να πάρουμε και ορισμένα μέτρα οργάνωσης αυτής της δουλειάς που ήταν απαραίτητα, που βεβαίως θέλει καθοδηγητικό μάτι για να βλέπεις πώς προχωράνε και τι προσαρμογές χρειάζονται, ώστε να ενισχύουν την προσπάθεια για αύξηση της διακίνησης της εφημερίδας. Για παράδειγμα, καλύτερα καταμερίσαμε δυνάμεις, ώστε να είμαστε πιο παραγωγικοί σε αυτήν τη δουλειά, αξιοποιώντας με το κυριακάτικο φύλλο όλη την Κυριακή και τη Δευτέρα. Κάνουμε προσπάθεια, ώστε λιγότερες δυνάμεις να συμβάλλουν στη διακίνηση σε σταθερούς αναγνώστες της εφημερίδας και να εξασφαλίζουμε δυνάμεις που θα χτυπάνε νέες πόρτες, νέους χώρους δουλειάς. Εντοπίσαμε ότι τα βήματα που μετράμε στον καθημερινό «Ριζοσπάστη» είναι αναντίστοιχα από αυτά που μετράμε στο κυριακάτικο φύλλο. Εχουμε ορισμένα θετικά παραδείγματα από ΚΟΒ που δίνουν τη μάχη για τη διακίνηση και τις καθημερινές, με χρέωση φύλλων, διακίνηση με έλεγχο σε μέλη του Κόμματος και οπαδούς, με παρέμβαση και εξόρμηση σε χώρους ευθύνης τους. Αυτή η δουλειά, όμως, δεν έχει πάρει σταθερά χαρακτηριστικά σε όλες τις ΚΟΒ και όλες τις μέρες της βδομάδας. Αντικειμενικά δεν μπορεί να ανατρέψει τη συνολική εικόνα. Είναι ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει τα καθοδηγητικά όργανα για να το επιλύσουν. Η μαζική εγγραφή συνδρομητών της εφημερίδας μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση.

Αναντικατάστατη η καθημερινή μελέτη

Βεβαίως, η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» που δημιουργεί προϋποθέσεις για την αύξηση της διακίνησης δεν αφορά μόνο ή κύρια μέτρα οργάνωσης της δουλειάς που σίγουρα πρέπει να παίρνονται τέτοια. Αφορά το πώς όλα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ τον αντιλαμβανόμαστε ως καθοδηγητικό όργανο, άρα πώς τον μελετάμε σταθερά, πώς οργανώνουμε συζήτηση μέσα στην ΚΟΒ αλλά και με οπαδούς με βάση την ύλη της εφημερίδας ή ένα άρθρο. Αν σε αυτό δεν μετρήσουμε βήματα, δηλαδή πώς σταθερά τα μέλη του Κόμματος, της ΚΝΕ, οι οπαδοί θα προμηθεύονται, θα μελετούν και θα αξιοποιούν καθημερινά τον «Ριζοσπάστη», τότε αντικειμενικά θα μπαίνει ταβάνι στη δουλειά μας, δεν θα είναι δυνατό να εξαντλήσουμε τις όποιες δυνατότητες.

Κρατώντας την έως τώρα θετική πείρα που έχουμε από αυτήν τη δουλειά, επικεντρώνοντας καθοδηγητικά στις βασικές αδύναμες πλευρές που έχουμε εντοπίσει, μπορούμε το επόμενο διάστημα να μετρήσουμε νέα βήματα στην αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη». Βήματα που θα συμβάλουν παραπέρα στην κάλυψη των στόχων που έχει θέσει η ΚΟ Αττικής αλλά και το Κόμμα μας συνολικά.

Είναι κρίσιμο, όλο το Κόμμα, σαν ένας άνθρωπος, να δυναμώσουμε την υποδομή που έχουμε δημιουργήσει. Τέτοια αναντικατάστατη υποδομή είναι ο «Ριζοσπάστης» που ως Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ παίζει ουσιαστικό ρόλο για τη δημιουργία νέων βάσεων και υποδομών για τη συνέχεια, ώστε το Κόμμα μας να φέρει σε πέρας τους μεγάλους σκοπούς για τους οποίους παλεύει.


Ρούλα ΤΡΙΓΑΖΗ
Μέλος του Γραφείου της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής Αττικής του ΚΚΕ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Στο ΣΕΦ στις 26 Νοέμβρη κορυφώνεται η πλούσια δραστηριότητα

Με την κεντρική πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., θα κορυφωθούν οι πολύμορφες δραστηριότητες του Κόμματος για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει μεγάλη θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε». Πρόκειται για ένα μοναδικό οπτικοακουστικό πολυθέαμα, με απόδοση - μεταξύ άλλων - πλευρών της Επανάστασης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, των επιτευγμάτων της νέας εξουσίας της ΕΣΣΔ σε όλους τους τομείς. Το σενάριο είναι βασισμένο σε κείμενα των Κ. Μαρξ, Β. Ι. Λένιν, Ι. Β. Στάλιν, Ρ. Λούξεμπουργκ, Λ. Γκιούρκο, Βλ. Μαγιακόφσκι, Τζ. Ριντ και Μπ. Μπρεχτ και εμπλουτίζεται από βίντεο και μουσική, τόσο με σοβιετικά τραγούδια όσο και πρωτότυπη. Οι πάνω από 100 συντελεστές της παράστασης προετοιμάζονται εντατικά, με καθημερινές πρόβες. Στόχος της παράστασης είναι να φωτίσει και με καλλιτεχνικά μέσα τα βασικά συμπεράσματα όλης αυτής της πορείας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αναδεικνύοντας την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από την προετοιμασία της εκδήλωσης θα δημοσιευθεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».
Στην Κεντρική Μακεδονία


Οι δραστηριότητες της ΚΟ Κ. Μακεδονίας θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση το Σάββατο 18 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Στην Κομοτηνή

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, την Κυριακή 5 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Καιρός - αρχινώ για τον Λένιν να ιστορώ...», που είναι βασισμένη και εμπνευσμένη από το ποίημα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι «Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν» και την ιστορική νουβέλα του Εμμανουήλ Καζακέβιτς «Το γαλάζιο τετράδιο».

ΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ & ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναδεικνύοντας τη συμβολή των Ελλήνων στη σοσιαλιστική οικοδόμηση

Ελληνες της ΕΣΣΔ που δηλώνουν αποφασισμένοι για την εφαρμογή του 5χρονου πλάνου
Ελληνες της ΕΣΣΔ που δηλώνουν αποφασισμένοι για την εφαρμογή του 5χρονου πλάνου
Δεκάδες είναι οι πρωτοβουλίες των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα δύο εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Αττική με θέμα τη συμβολή των Ελλήνων στην Οκτωβριανή Επανάσταση και στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., από τις ΚΟ Καλλιθέας στο Αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου (ΙΖΟΛΑ) με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ. Και η δεύτερη, το Σάββατο 11 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., από την ΤΟ Μενιδίου - Φυλής στο Κλειστό Γυμναστήριο «Χολίδης», με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Στο Μενίδι θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο επαναστατικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ, ενώ στην Καλλιθέα θα γίνει έκθεση φωτογραφίας και θα παρουσιαστεί χρονικό με στοιχεία από τη δράση των Ελλήνων στην ΕΣΣΔ.

Στις εκδηλώσεις θα αναδειχτεί ο σπουδαίος ρόλος που διαδραμάτισαν οι ελληνικές κοινότητες της ΕΣΣΔ στα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής κοινωνίας, αφού διέπρεψαν σε όλα τα πεδία: Στις τέχνες, στις επιστήμες, στην πολιτική κ.α. Ερέθισμα για τη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων είναι το γεγονός ότι σε Μενίδι και Καλλιθέα μένουν χιλιάδες εργαζόμενοι, που προέρχονται από την πρώην ΕΣΣΔ και έχουν νωπές μνήμες από τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού.

Αυτός ο πληθυσμός βρίσκεται στο επίκεντρο της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας. Η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Νοτίων Συνοικιών του ΚΚΕ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» πως εδώ και καιρό η Οργάνωση διαπιστώνει ότι ειδικά στους απογόνους των Ελλήνων (κυρίως Ποντίων) που προέρχονται από την ΕΣΣΔ γίνεται συστηματική προπαγάνδα από τα αστικά επιτελεία για να συκοφαντηθεί ο σοσιαλισμός, για να διαστρεβλωθεί η ιστορική αλήθεια. «Μια προπαγάνδα που κάνει λόγο για "εθνοκάθαρση" και διωγμούς εναντίον Ελλήνων, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους είχε σημαντική προσφορά τόσο στην Επανάσταση όσο και στην οικοδόμηση. Πέρα από μια μειοψηφία αστών με ελληνική καταγωγή που έδρασαν αντεπαναστατικά, οι περισσότεροι Ελληνες πήραν ενεργό μέρος και μάλιστα πολλοί από αυτούς διακρίθηκαν, όπως η Πάσα Αγγελίνα, ο Ωρ. Αλεξάκης, οι οχτώ ήρωες της Αντιφασιστικής Νίκης κ.ά.», εξηγεί η Χρ. Μπέλλα. Υπογραμμίζει επίσης ότι η ΚΟ μαζί με την απόφαση να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση πήρε και μέτρα εξοπλισμού των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ. «Αυτό έγινε αφορμή να μάθουμε και πράγματα που δεν γνωρίζαμε, αλλά κυρίως να έρθουμε σε επαφή με ένα τμήμα των εργαζομένων της περιοχής που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι' αυτό το θέμα. Η προετοιμασία της εκδήλωσης, το άνοιγμα που κάνουμε για την επιτυχία της, μας φέρνει σε επαφή με αυτόν τον κόσμο και μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του και να αντιμετωπίσουμε όλη αυτήν τη βρώμικη αντικομμουνιστική προπαγάνδα».

Η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής, μάλιστα, προετοιμάζοντας την εκδήλωση, αξιοποίησε τη σειρά πρόσφατων άρθρων του «Ριζοσπάστη» που καταπιάνονται με τη συμβολή των Ελλήνων στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Φρόντισε να ανατυπώσει τα άρθρα αυτά και μαζεμένα σε ειδική έκδοση τα διακινεί στους κατοίκους της περιοχής (βλ. σελ. 12). Ετσι, διακινώντας το 8σέλιδο συζητούν με τους εργαζόμενους τόσο για τη δράση των Ελλήνων προεπαναστατικά, όσο και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Επίσης, για την αντεπαναστατική δράση της ελληνικής αστικής τάξης, αλλά και για τη συμμετοχή Ελλήνων ακόμα και στον Κόκκινο Στρατό, για την άρνηση Ελλήνων στρατιωτών του αστικού στρατού να πολεμήσουν ενάντια στη νεαρή σοβιετική εξουσία.

Το ρώσικο επαναστατικό τραγούδι στα αντάρτικα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση της ΤΟ Βορείων Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στίχοι και μελωδίες που γεννήθηκαν μέσα στη φλόγα του αγώνα, που ενέπνευσαν και συντρόφεψαν τους αλύγιστους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στην εποποιία που δημιούργησαν, που εμψύχωναν το λαό και μιλούν ακόμα και σήμερα στις καρδιές μας.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 22/10 η ΤΟ Βορείων Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ της Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, με θέμα «Το ρώσικο επαναστατικό τραγούδι στα αντάρτικα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ».

Μέσα από την εκδήλωση, αναδείχτηκε το πώς η λάμψη της νέας ζωής που εξέπεμψε η Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση φώτισε το δρόμο της πραγματικής ελευθερίας και αυτό εκφράστηκε και στα αντάρτικα τραγούδια στην Ελλάδα. Ο απόηχος του ρωσικού επαναστατικού τραγουδιού ξεκίνησε από τα πεδία των μαχών της Οκτωβριανής Επανάστασης και έφτασε μέχρι τα ελληνικά βουνά της Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Αυτή η σημαντική διάσταση της μετάδοσης της επαναστατικής φλόγας προβλήθηκε στην εκδήλωση μέσα από βίντεο με ρώσικα επαναστατικά τραγούδια. Στη συνέχεια, το νεοσύστατο μουσικό συγκρότημα της Οργάνωσης του Κόμματος και της ΚΝΕ, «Συν-ωδή» ερμήνευσε αντάρτικα της ΕΑΜικής αντίστασης και του ΔΣΕ. Τραγούδια που οι αντάρτες είχαν διασκευάσει από ρώσικα επαναστατικά τραγούδια προσαρμόζοντάς τα στο πνεύμα και το νόημα του δικού τους αγώνα, εκφράζοντας έτσι το σεβασμό και το θαυμασμό του λαού μας προς τη μεγάλη χώρα του σοσιαλισμού και τις κατακτήσεις της, τη δύναμη που σήκωνε το κύριο βάρος του αντιφασιστικού αγώνα.


ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Εγκαινιάστηκε χτες η έκθεση αρχειακού υλικού στην Ελευσίνα

Εγκαινιάστηκε χτες η έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση στην Ελευσίνα.

Η έκθεση φιλοξενείται από την ΤΟ Θριασίου - Μεγαρίδας Αττικής του ΚΚΕ στην «Ελαιουργική» και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 4 Νοέμβρη, με ώρες λειτουργίας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό με θεματολογία για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Το Σάββατο 4 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητή τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

Τηλέφωνο για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις: 210.5548.961.

Σήμερα η εκδήλωση της ΚΟ ΕΥΔΑΠ Αττικής

Σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., η ΚΟ ΕΥΔΑΠ Αττικής καλεί στο Σωματείο Λογιστών, σε εκδήλωση με θέμα «Νερό: Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟ ΕΥΔΑΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Καμιά ιδιωτικοποίηση!

Ανακοίνωση για τις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις του νερού και της ΕΥΔΑΠ

Στις εξελίξεις που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και στις θέσεις του ΚΚΕ για τη φιλολαϊκή διαχείριση των υδάτινων πόρων αναφέρεται η ανακοίνωση της ΚΟ ΕΥΔΑΠ της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ απευθύνεται σε κάθε τίμιο εργαζόμενο στον κλάδο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Απευθύνεται στον μόνιμο, στον εργολαβικό, στον εργαζόμενο με "μπλοκάκι", στον οχτάμηνο, στον φοιτητή και στον σπουδαστή, στον μισθωμένο.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου έχουν ενταθεί οι διαδικασίες για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο του νερού, φυσικά και της ΕΥΔΑΠ.

Οι διαβεβαιώσεις της διοίκησης πως η ΕΥΔΑΠ θα παραμείνει δημόσια είναι χωρίς περιεχόμενο, αφού και με δημόσιο έλεγχο η ΕΥΔΑΠ λειτουργεί ήδη με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή με μοναδικό στόχο την αύξηση του ποσοστού κερδοφορίας της.

Πάνω σε αυτή τη βάση:

  • Στους χώρους που δραστηριοποιούνται εργολάβοι γίνονται απολύσεις, μειώσεις αποδοχών και παροχών, γενικά υπάρχει κλίμα τρομοκρατίας.
  • Με υπογραφή των ξεπουλημένων ηγεσιών του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού το 2012 και 2015, έγιναν περικοπές στους μόνιμους εργαζόμενους κατά 35% μεσοσταθμικά, και σε ένα σημαντικό τμήμα τους ξεπερνούν ακόμα και το 45%.
  • Πάγωμα και μειώσεις αποδοχών γίνονται από το 2007 στους μισθωμένους.
  • Υπάρχουν σήμερα 9 διαφορετικές σχέσεις εργασίας που βαθαίνουν το βαθμό εκμετάλλευσης του εργατικού δυναμικού της.
  • Η τιμή του νερού έχει αυξηθεί κατά 150% σε σχέση με το 1999, ενώ σε άλλες υπηρεσίες περισσότερο από 100% (αποχέτευση κ.λπ.).
  • Εγινε δραματική μείωση του μόνιμου προσωπικού (50% σε σχέση με το 2003 και 70% σε σχέση με το 1995). Τα ποσοστά είναι κατά πολύ μεγαλύτερα, αν πάρουμε υπόψη πως το αντικείμενο της ΕΥΔΑΠ έχει αυξηθεί κατά 40%.
  • Οι εντολές διακοπής νερού και αφαίρεσης μετρητών στη λαϊκή οικογένεια που δύσκολα τα φέρνει βόλτα είναι χιλιάδες κάθε μήνα, γίνονται ακόμα και για οφειλή 100 ευρώ».
Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην εργατική - λαϊκή οικογένεια

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μπροστά στην 3η "αξιολόγηση", επισπεύδει τις διαδικασίες πώλησης. Στην πραγματικότητα το νερό είναι ένα χρυσοφόρο πεδίο κερδοφορίας, αφού σε Αττική και Θεσσαλονίκη εξασφαλίζει σε μια χούφτα καπιταλιστές περισσότερους από 5.000.000 πελάτες. ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχουν έτοιμες εγκαταστάσεις (που τις έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός), χαμηλό κόστος μεταφοράς, αφού το νερό φτάνει με φυσική ροή στα διυλιστήρια, ειδικότερα η ΕΥΔΑΠ έχει τρία κέντρα επεξεργασίας λυμάτων (της Ψυτάλλειας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη) και ετοιμάζεται να παραλάβει άλλα δύο.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει δρομολογηθεί από το 1992 και τη συνθήκη του Μάαστριχτ, πολύ πριν εκδηλωθεί η οικονομική καπιταλιστική κρίση το 2008. Να θυμηθούμε πως το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε τότε τη συνθήκη του Μάαστριχτ ήταν το ΚΚΕ. Αντίθετα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και Συνασπισμός (οι "πρόγονοι" του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ) την είχαν υπερψηφίσει.

Σήμερα, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και το πέρασμα των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο θα σημάνουν αυτόματα τη λειτουργία τους με ακόμα πιο έντονα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό θα φέρει νέες αντεργατικές ανατροπές, όπως:

  • Απολύσεις εργαζομένων και πρόσληψη φτηνότερων, χωρίς δικαιώματα. Ηδη υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία που πετάει στο δρόμο εργαζόμενους που δουλεύουν στην ΕΥΔΑΠ πάνω από 30 χρόνια.
  • Νέες μειώσεις αποδοχών.
  • Υπονόμευση και κατάργηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας.
  • Μεγαλύτερη εντατικοποίηση, υποβάθμιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Επιπτώσεις όμως θα έχουν συνολικά η εργατική τάξη και η λαϊκή οικογένεια. Είναι σαφές πως όταν η διαχείριση του νερού γίνεται με βάση την καπιταλιστική κερδοφορία:

  • Το πρώτο που μπαίνει σε αμφισβήτηση είναι το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτό. Ηδη σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν η ΕΥΔΑΠ κόβει το νερό, αυτό θα γίνεται πιο συχνά και σε πολύ περισσότερους.
  • Το νερό και οι υπόλοιπες σχετικές υπηρεσίες, από ακριβές που είναι σήμερα, θα γίνουν πανάκριβες, τη στιγμή που πιο πολλά λαϊκά νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα, λόγω της συνολικής αφαίμαξης του εισοδήματός τους.
  • Θα μπει σε κίνδυνο η υγεία της λαϊκής οικογένειας από την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και λόγω των παλαιωμένων δικτύων που δε θα συντηρούνται, επειδή για τους καπιταλιστές είναι κόστος που μειώνει την κερδοφορία τους.

Η πείρα από την ιδιωτικοποίηση του νερού σε άλλες χώρες επιβεβαιώνει τα προηγούμενα. Στη Βρετανία οι ιδιωτικοποιήσεις τη δεκαετία του 1990 έφεραν άμεσα αυξήσεις 50% στην τιμή του νερού, που σε ορίζοντα 15ετίας έφτασαν το 245%. Ταυτόχρονα, υποβαθμίστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης.

Στην Αργεντινή, όταν το 1993 δόθηκε η διαχείριση του νερού και των αστικών λυμάτων στη SUEZ και σε μια ακόμα ισπανική εταιρεία, αύξησαν την τιμή του νερού κατά 85% έως το 2002, ενώ διαπιστώθηκε πως επεξεργάζονταν μόνο το 12% των λυμάτων και το 88% το έριχναν χωρίς επεξεργασία στον ποταμό Ρίο ντε λα Πλάτα, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Στο Παρίσι, η ιδιωτικοποίηση έφερε αυξήσεις 265% στο νερό σε διάστημα 13 ετών, ενώ στο Βερολίνο, από το 1999 που δόθηκε για ιδιωτικοποίηση ποσοστό 49,9%, αυξανόταν κάθε χρόνο η τιμή του από 15 - 20%, ενώ το προσωπικό μειώθηκε κατά 2.000 εργαζόμενους».

Υπεύθυνα όλα τα κόμματα του κεφαλαίου και οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές

«Για τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης στο νερό, είναι σαφείς οι ευθύνες όλων των αστικών κομμάτων. Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και αυτά που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που έχει προμετωπίδα την ιδιωτική πρωτοβουλία. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παλιότερα προχώρησαν σταδιακά σε μερική ιδιωτικοποίηση του νερού. Σήμερα τα ίδια αυτά κόμματα εγκαλούν την κυβέρνηση πως καθυστερεί να φέρει την ανάπτυξη που έχει υποσχεθεί στο μεγάλο κεφάλαιο, πως καθυστερεί την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αυτό δεν είναι αλήθεια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά π.χ. την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού με γοργούς ρυθμούς. Πρόσφατα μάλιστα χαράτσωσε για άλλη μια φορά τα φτωχά λαϊκά στρώματα, βάζοντας περιβαλλοντολογικό τέλος κατανάλωσης σε ύδρευση, άρδευση και σε πηγάδια, εξασφαλίζοντας πιο πολλά κέρδη για όσους επενδύσουν στο νερό.

Στην υπεράσπιση του καπιταλισμού είναι ορκισμένοι και οι εγκληματίες της φασιστικής οργάνωσης ΧΑ. Γι' αυτό έχουν κάνει περισσότερες από 200 Ερωτήσεις και προτάσεις υπέρ εφοπλιστών και άλλων καπιταλιστών στη Βουλή. Γι' αυτό "βγάζουν σπυράκια" σε οποιαδήποτε εργατική διεκδίκηση. Γι' αυτό έχουν στήσει δουλεμπορικό στο Πέραμα, που εξασφαλίζει φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα σε εργολάβους και άλλους εργοδότες. Γι' αυτό είναι ο πιο χαρακτηριστικός απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Σηκώνουν σκόνη χρησιμοποιώντας εθνικιστικές κορόνες, για να κρύψουν ότι το μίσος τους είναι βαθιά ταξικό. Κάνουν δολοφονικές επιθέσεις αδιάκριτα σε Ελληνες και μετανάστες, σε κατατρεγμένους, σε αγωνιστές. Είναι εχθροί των εργατών, γι' αυτό πρέπει να απομονώνονται αποφασιστικά.

Μεγάλη συμβολή στις αντεργατικές εξελίξεις έχουν οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές. Δεν ξεχνάμε πως το 1999 και μπροστά στην εισαγωγή της ΕΥΔΑΠ στο χρηματιστήριο, καλούσαν τους εργαζόμενους να αγοράσουν μετοχές, "πνίγοντας" τότε όποιες διαθέσεις υπήρχαν για αντίσταση στη μετοχοποίηση.

Σήμερα κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν εικόνα θετικών εξελίξεων στην ΕΥΔΑΠ, για να αποσπάσουν την προσοχή των εργαζομένων από τη γενική αντιλαϊκή πολιτική που αφορά και το νερό. Στήνοντας βιομηχανία παραγωγής δικών, καλλιεργούν προσδοκίες για λύσεις μέσω δικαστηρίων. Ετσι βάζουν τους εργαζόμενους στην αναμονή και δίνουν χρόνο σε κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να προχωρούν ανενόχλητες τα αντεργατικά τους σχέδια.

Ακολουθούν τακτική διάσπασης των εργαζομένων πιο έντονα από ποτέ, αφού πέρα από τα 11 σωματεία που διατηρούν, αφήνουν ασυνδικάλιστους περίπου 1.000 εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ με ελαστικές και άλλες σχέσεις εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, τους στερούν το δικαίωμα να παλέψουν για μια καλύτερη ζωή, αποκλείοντας ταυτόχρονα σημαντικές δυνάμεις από τον οργανωμένο αγώνα.

Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός και στην ΕΥΔΑΠ προωθεί τη λογική του συμβιβασμού και του κοινού συμφέροντος με τον ταξικό αντίπαλο. Τη διεκδίκηση στα πλαίσια "του εφικτού και του νόμιμου", στην κατεύθυνση "της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης", της πολιτικής σταθερότητας, που τόσο πολύ χρειάζονται οι καπιταλιστές για να πετυχαίνουν μεγάλα ποσοστά κερδοφορίας».

Η φιλολαϊκή διαχείριση του νερού προϋποθέτει άλλο δρόμο ανάπτυξης

«Η εργατική τάξη πρέπει να απεγκλωβιστεί από αυτούς όσο πιο σύντομα γίνεται. Για να παλέψει, ανάμεσα σε άλλα, ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, άμεσης ή έμμεσης. Να διεκδικήσει μείωση των τιμών χρήσης ηλεκτρικού, πετρελαίου, φυσικού αερίου, νερού για την κατανάλωση των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, για τους αγρότες.

Να παλέψει για την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της "απελευθέρωσης" στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως η ύδρευση, η Ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές.

Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με τη θέση των άλλων δυνάμεων πως το νερό είναι σήμερα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, γιατί και σήμερα αποτελεί εμπόρευμα. Αγωνίζεται όχι μόνο για τη ματαίωση των νέων μεθοδεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης στο νερό.

Σήμερα, η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο. Απαιτεί εργατική εξουσία και κοινωνικοποιημένη οικονομία όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης - άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα.

Απαιτεί επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, με ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του Νερού, που προτείνει το ΚΚΕ, θα υλοποιεί αυτή την πολιτική, και ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Κατασκευών θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί τα έργα που θα καλύπτουν το σύνολο των λαϊκών αναγκών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα στηρίζει την εγχώρια αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, θα επιδιώκει την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι στο νερό, συνολικά η εργατική τάξη, η νεολαία, οι γυναίκες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να συνδυάσουν την πάλη για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού με την πάλη για την υλοποίηση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ, της μόνης ικανής να εξασφαλίσει το νερό ως κοινωνικό αγαθό.

Σήμερα, πιο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ προοπτική για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με εργατική εξουσία, είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ