Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Κάλεσμα αγώνα και απεργιακής προετοιμασίας με συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας

Οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις έδωσαν συνέντευξη Τύπου μέσα από το γραφείο της υπουργού, υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά από αυτό το γραφείο ακούστηκε όλη η αλήθεια!»

Λίγο μετά τις 6 το πρωί, εργαζόμενοι από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις «περικύκλωσαν» το υπουργείο Εργασίας
Λίγο μετά τις 6 το πρωί, εργαζόμενοι από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις «περικύκλωσαν» το υπουργείο Εργασίας
«Ολοι στον αγώνα, ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός!».

Με τα συνθήματα και τα αιτήματά τους, λίγο μετά τις έξι χτες το πρωί, εργαζόμενοι από σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνονται την Πέμπτη 9 Νοέμβρη στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

Οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν στην πρόσοψη του υπουργείου γιγαντοπανό με την αφίσα των συλλαλητηρίων, τοιχοκόλλησαν ανάλογη γιγαντοαφίσα στην είσοδό του, κάλεσαν με αφίσες, τρικάκια και συνθήματα τους εργαζόμενους και το λαό να απαντήσουν σε παλιά και νέα μέτρα με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια και την προετοιμασία για γενική απεργία.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, αφού πρώτα παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων μέσα από το γραφείο της υπουργού Εργασίας, με τους εκπροσώπους των συνδικάτων να υπογραμμίζουν ότι «για πρώτη φορά από αυτό το Γραφείο ακούστηκε όλη η αλήθεια!», όπως άλλωστε είχαν «υποσχεθεί» από την προηγούμενη κινητοποίησή τους στο υπουργείο.

Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, προετοιμάσου τώρα για απεργία!

Η γιγαντοαφίσα στην είσοδο του υπουργείου καλεί στο συλλαλητήριο στις 9 Νοέμβρη, στο Σύνταγμα
Η γιγαντοαφίσα στην είσοδο του υπουργείου καλεί στο συλλαλητήριο στις 9 Νοέμβρη, στο Σύνταγμα
«Την οργάνωσή μας και την απεργία δεν τα παραδίδουμε στην εργοδοσία», διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι, ξεκαθαρίζοντας πως η απάντησή τους στην επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα θα δοθεί με γενική απεργία.

«751 κατώτερο μισθό, καμία αμοιβή κάτω απ' αυτό», βροντοφώναξαν μαζί με την απαίτηση για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς.

Παράλληλα, κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, την πολιτική που δίνει «δισ. ευρώ στους εξοπλισμούς», την ίδια ώρα που επιβάλλει «μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς».

Με την πολύωρη παρουσία τους έξω από το υπουργείο απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους κάθε κλάδου και χώρου δουλειάς: «Μην ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, προετοιμάσουν τώρα για απεργία».

Η συνέντευξη Τύπου των συνδικάτων μέσα από το γραφείο της υπουργού

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων μέσα από το γραφείο της υπουργού Εργασίας, υπενθύμισαν ότι η πρωτοβουλία τους είχε κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθεί πριν από δύο περίπου βδομάδες, όταν σε κινητοποίηση συνδικάτων και εργαζομένων, αντιπροσωπεία είχε ζητήσει συνάντηση με την υπουργό με θέμα τα σχέδια της κυβέρνησης για τα νέα χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση, αλλά είχαν βρει την πόρτα του υπουργείου κλειστή.

Το πανό που αναρτήθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου
Το πανό που αναρτήθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου
Πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου, απομάκρυναν από το φόντο τη σημαία της ΕΕ, σε μια συμβολική κίνηση καταδίκης της ένωσης των μονοπωλίων που η πολιτική της, οι «βέλτιστες πρακτικές» της όπως συνηθίζει να τις αποκαλεί και η σημερινή κυβέρνηση, γεννούν τα δεινά των εργαζομένων για την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Κάλεσμα στα σωματεία και τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν μαχητικό κλίμα απόκρουσης της αντιλαϊκής πολιτικής και διεκδίκησης των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, απηύθυνε ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. «Απευθυνόμαστε σε όλα τα σωματεία, σε όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουμε με τόλμη, το μεγάλο μέτωπο αγώνα για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις ΣΣΕ και την διεκδίκηση εθνικής, κλαδικών και επιχειρησιακών ΣΣΕ», σημείωσε. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, υπογράμμισε, στέλνουν μήνυμα αγώνα για να μην υπάρχει εργαζόμενος που να αμείβεται κάτω από 751 ευρώ, για την επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων, της υποχρεωτικότητάς τους, για την κατάργηση του αίσχους των ατομικών συμβάσεων και των «ενώσεων προσώπων», για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

Ο αγώνας, τόνισε, δεν είναι περίπατος, αλλά απαιτεί σύγκρουση με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις ενώσεις τους, γερή οργάνωση και αποφάσεις για αγώνα. Επισήμανε ότι μια σειρά τέτοια παραδείγματα υπάρχουν, όπως στη μάχη που δίνει το Συνδικάτο Μετάλλου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στην πρόσφατη 48ωρη απεργία στον όμιλο ΟΤΕ, σε άλλους χώρους. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι αυτοί οι αγώνες να φουντώσουν παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και να γίνει αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης ενάντια στο σύνολο αυτής της πολιτικής. Με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 9 Νοέμβρη και την προετοιμασία απεργιακής απάντησης στα νέα μέτρα», κατέληξε.

Μέσα από το γραφείο της υπουργού δόθηκε η συνέντευξη Τύπου των συνδικάτων
Μέσα από το γραφείο της υπουργού δόθηκε η συνέντευξη Τύπου των συνδικάτων
Το «παρών» του αγωνιζόμενου συνταξιουχικού κινήματος στις κινητοποιήσεις μετέφερε ο Παναγιώτης Σοφός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Υπενθύμισε ότι οι συνταξιούχοι παλεύουν για να ανατραπούν οι 23 νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια και έχουν ρημάξει τις συντάξεις. Στα μέτρα που περικόπτουν τις συντάξεις και ανέρχονται σε ύψος 60 δισ. ευρώ, όπως τόνισε, προστίθεται η κοροϊδία της κυβέρνησης που μοιράζει τα «ψίχουλα» του «κοινωνικού μερίσματος». Ο Π. Σοφός αναφέρθηκε στον κύκλο των κινητοποιήσεων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ενώ προανήγγειλε και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις. Εκτός από τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 9 Νοέμβρη, προετοιμάζουν συνταξιουχική κινητοποίηση στις 23 Νοέμβρη με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας, αλλά και πανελλαδική κινητοποίηση στα μέσα Δεκέμβρη. «Θέλουμε να καλέσουμε και από τη σημερινή μας πρωτοβουλία τους συνταξιούχους να μαζικοποιήσουν τα σωματεία, να μαζικοποιήσουν τα συλλαλητήρια, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί μαχητική απάντηση», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Στις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από την εφορία, στους πλειστηριασμούς σπιτιών από τις τράπεζες και το κράτος, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. «Το ταξικό κίνημα της χώρας μας, το ΠΑΜΕ, και οι αντιμονοπωλιακες δυνάμεις των ΕΒΕ δεν θα επιτρέψουν να χαθούν σπίτια λαϊκών οικογενειών. Οργανώνουμε την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σωματείο και γειτονιά, στις Λαϊκές Επιτροπές, όπου ο κάθε ένας που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του πρέπει να απευθυνθεί και να οργανωθεί. Ετσι, με την οργάνωση και την αλληλεγγύη, το σύνθημα "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" θα γίνεται πραγματικότητα», είπε και υπενθύμισε ότι η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ έχει συγκροτήσει Επιτροπή για το συντονισμό του αγώνα.

Στα σχέδια της κυβέρνησης να θέσει εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων και στο δικαίωμά τους στην απεργία αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Κατάρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. «Το υπουργείο προσπαθεί να υποβαθμίσει το μέγεθος της νέας ανατροπής», σχολίασε και πρόσθεσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που «η κυβέρνηση παρουσιάζει κατ' αρχήν τη "μαλακή εκδοχή" ενός μέτρου ενώ στη Βουλή οι διατάξεις αποκτούν ακόμα πιο αντιδραστικό χαρακτήρα». «Η ανοιχτή επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα μόλις άρχισε και δεν θα τελειώσει με το συγκεκριμένο μέτρο», υπογράμμισε και επανέλαβε το μήνυμα που στέλνει το ΠΑΜΕ σε κυβέρνηση και εργοδότες: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω απ' το δικαίωμα που έχει κατακτήσει με αγώνες η εργατική τάξη να συζητά στους χώρους δουλειάς, να οργανώνεται και να συμμετέχει στις διαδικασίες και τις αποφάσεις των σωματείων. (...) Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστική απάντηση στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα στις 9 του Νοέμβρη. Παράλληλα, οι 9 Ομοσπονδίες καλούμε να παρθεί απόφαση για Γενική Απεργία ενάντια στο νέο νόμο και κάθε σωματείο να συζητήσει και να προετοιμάσει τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ