Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Ριζοσπάστης»: Καθημερινός καθοδηγητής, όπλο και εργαλείο στη δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων

Το εξώφυλλο της 8σέλιδης έκδοσης με άρθρα από τον «Ριζοσπάστη» που ανατύπωσε η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής
Το εξώφυλλο της 8σέλιδης έκδοσης με άρθρα από τον «Ριζοσπάστη» που ανατύπωσε η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής
Ο «Ριζοσπάστης» πάντα είχε και θα έχει συνυφασμένη πορεία με την πορεία του Κόμματός μας.

Ως μέσο σταθερής και συστηματικής διάδοσης των θέσεων και της πολιτικής του Κόμματος αποτελεί τον βασικό δείκτη και προϋπόθεση στη διαμόρφωση κομματικού περίγυρου μέσω της μαζικής ιδεολογικής, πολιτικής παρέμβασης στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, στους χώρους νεολαίας και τη γειτονιά. Βασικό δείκτη της δουλειάς για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Με βάση τα παραπάνω, τα καθοδηγητικά Οργανα και οι ΚΟΒ οφείλουμε με ουσιαστικό και σταθερό τρόπο να ελέγχουμε την πορεία αξιοποίησης και διακίνησης του «Ριζοσπάστη», να παίρνουμε μέτρα, ώστε να αποτελεί τον καθημερινό καθοδηγητή χιλιάδων μελών - οπαδών του Κόμματος άλλου ευρύτερου εργατόκοσμου που θέλει να μάθει για τις θέσεις και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Να μπαίνει σταθερά σε όλο και περισσότερα εργατικά - λαϊκά σπίτια, στους χώρους δουλειάς και νεολαίας.

Η παρέμβαση με το «Ριζοσπάστη», η δημιουργική αξιοποίησή του στην καθοδηγητική δουλειά στη λειτουργία και δράση της Κομματικής Οργάνωσης, η αύξηση της κυκλοφορίας του πρέπει να είναι στο επίκεντρο της προσοχής κάθε ΚΟΒ, κάθε κομμουνιστή, ως βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση και την υλοποίηση των στόχων που θέτουμε ως Κόμμα. Είναι όρος για να μαχητικοποιούνται οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε κάθε φάση, να μπορούν ζωντανά και πρωτοπόρα να παρεμβαίνουν στο χώρο δράσης τους, να επιδρούν με τη γραμμή του ΚΚΕ στις γρήγορες και πυκνές εξελίξεις.

Κρίσιμο είναι το πώς ο «Ριζοσπάστης» αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο και είναι οργανικά δεμένος με την πολιτική δουλειά και δράση των Κομματικών Οργανώσεων. Είναι ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει πώς καθοδηγητικά το εξασφαλίζουμε παντού και πάντα.

Στην ΤΟ Μενιδίου - Φυλής έχουμε μετρήσει ορισμένα μικρά αλλά σταθερά βήματα στην αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη». Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε, καθώς δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι είμαστε ακόμα πολύ πίσω σε σχέση με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που έχουμε σε αυτήν τη δουλειά. Πόσο μάλλον, αν πάρουμε υπόψη ότι μιλάμε για περιοχές όπου ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φτωχά λαϊκά στρώματα, όπου συγκεντρώνονται πολλά εργοστάσια καθώς και άλλοι μεγάλοι χώροι δουλειάς.

Συμβολή στον γρήγορο και ζωντανό εξοπλισμό

Από την πείρα που έχουμε στην Τομεακή Οργάνωση Μενιδίου - Φυλής μπορούμε να κωδικοποιήσουμε τα παρακάτω:

-- Σε συνθήκες όξυνσης της διαπάλης και έντονων εξελίξεων, με καθοδηγητική ευθύνη ο «Ριζοσπάστης» απαιτείται να μπαίνει πιο πολύ στο επίκεντρο της δουλειάς των Οργανώσεων, να οργανώνεται το πολιτικό άνοιγμα με άξονα την εφημερίδα. Για παράδειγμα, όλο αυτό το διάστημα κρίνεται η ικανότητα αποκάλυψης της προπαγάνδας της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για τα περί «δίκαιης ανάπτυξης», απάντησης στα ψευτοδιλήμματα που βάζουν στο λαό κυβέρνηση και ΝΔ, διαμόρφωσης ταξικού κριτηρίου απέναντι στις εξελίξεις, απάντησης στον αντικομμουνισμό, ενιαίας ανάδειξης του άλλου δρόμου ανάπτυξης, των όρων και των προϋποθέσεων για να γίνει αυτός πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, μπορεί να αφορά εξελίξεις και διαπάλη που σηκώνεται κατά καιρούς στο χώρο ευθύνης μιας Τομεακής Οργάνωσης ή ακόμα και μιας ΚΟΒ και να είναι αναγκαίο σε αυτό το επίπεδο να οργανωθεί. Για παράδειγμα, μια σειρά από εξελίξεις το τελευταίο χρονικό διάστημα μας «ανάγκασαν» ως Τομεακή Οργάνωση να αξιοποιήσουμε καλύτερα την εφημερίδα, να οργανώσουμε στο πλαίσιο της Τομεακής Οργάνωσης πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη».

Τέτοια εξέλιξη ήταν ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε στην περιοχή για το ζήτημα της εγκληματικότητας μετά το θάνατο μαθητή από αδέσποτη σφαίρα. Εξέλιξη που επέβαλλε γρήγορη κινητοποίηση κομματικών δυνάμεων, της ΚΝΕ και του περίγυρου. Γρήγορο και ζωντανό εξοπλισμό για τα βασικά σημεία που σηκώνονταν στη διαπάλη, ανάγκη να επιδράσουμε με τη δική μας γραμμή για ζητήματα που απασχολούσαν πλατιά και έκαναν προσπάθεια να επιδράσουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι κομμουνιστές, τα εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς που συσπειρώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές ξεδίπλωσαν μια πλούσια δραστηριότητα, αναδεικνύοντας τον πραγματικό υπεύθυνο και για το ζήτημα της εγκληματικότητας. Αυτήν τη δραστηριότητα, την αναδείξαμε μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη». Δώσαμε συνέχεια με επίκεντρο την εφημερίδα, καθώς εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων έδωσαν συνέντευξη στον «Ριζοσπάστη» και με το φύλλο που δημοσιεύτηκε οι Κομματικές Οργανώσεις της περιοχής οργάνωσαν πλατιά εξόρμηση. Από τη συνέντευξη αυτή αναδεικνύονταν οι πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή και για τις συνθήκες γκετοποίησης που επικρατούν με διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Δινόταν απάντηση με αυτόν τον τρόπο στη σκόπιμη επιλογή όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων, όλων των αποχρώσεων, από την κυβέρνηση και τη ΝΔ έως τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που κλείνουν το ζήτημα στην ύπαρξη μειονοτικών πληθυσμών και στην ανάγκη για μεγαλύτερη αστυνόμευση, για να κρύψουν με αυτόν τον τρόπο τις ευθύνες τους, για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν και τον πραγματικό ένοχο που είναι το καπιταλιστικό κέρδος και που όλοι μαζί υπηρετούν. Καταφέραμε, με αυτόν τον τρόπο, καλύτερα να ενοποιήσουμε την επιχειρηματολογία μας, να διευκρινίσουμε ζητήματα με εργατικό - λαϊκό κόσμο που είχε στήσει αυτί και ήθελε να μάθει τη θέση του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος.

Αλλη εξέλιξη ήταν οι φασιστικές επιθέσεις απέναντι σε μετανάστες εργάτες που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας. Με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι, επιδιώξαμε να αναδείξουμε το θέμα, να απαντήσουμε στο φασιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο, μα πάνω από όλα να συσπειρώσουμε και να δώσουμε κουράγιο σε έναν υγιή κόσμο που αγανακτεί από αυτές τις επιθέσεις αλλά δεν αντιδρά γιατί νιώθει μόνος του.

-- Ο «Ριζοσπάστης» μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση και στο ζωντάνεμα της συνολικής δουλειάς των Κομματικών Οργανώσεων.

Πρόσφατα ως Τομεακή Οργάνωση Μενιδίου - Φυλής, για να δουλέψουμε καλύτερα με το περιεχόμενο της εκδήλωσης για την Οκτωβριανή Επανάσταση που θα πραγματοποιήσουμε στις 11 Νοέμβρη, αναδημοσιεύσαμε σε μια όμορφη μπροσούρα τη σειρά άρθρων που είχε ο «Ριζοσπάστης» σχετικά με τη συμβολή των Ελλήνων εργατών στην Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και έχει τη δική του συμβολή στη δουλειά που κάνουν οι Οργανώσεις με το περιεχόμενο της εκδήλωσης.

Μας δόθηκε έτσι η ευκαιρία να διακινήσουμε τη συλλογή άρθρων, να καλέσουμε πιο πλατιά κόσμο, να απευθύνουμε ένα καλύτερο κάλεσμα σε νεότερες ηλικίες, σε εργάτες με βάση αυτήν τη συλλογή άρθρων.

Είναι ένα ακόμα παράδειγμα πώς, όταν ο «Ριζοσπάστης» αποτελεί μόνιμο και βασικό στοιχείο της καθημερινής δουλειάς, ανοίγει δρόμους, συμβάλλει αποφασιστικά στη δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων που τον αξιοποιούν σε αυτήν τη βάση. Τέτοια παραδείγματα χρειάζεται να πυκνώσουν στην κομματική ζωή και δράση, να πάρουν πιο μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά.

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να σταθεροποιηθούν νέοι αναγνώστες

-- Ο «Ριζοσπάστης» όπλο και εργαλείο για την παρέμβασή μας και στους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Οι ΚΟΒ που έχουν μεγαλύτερη αύξηση στη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» είναι αυτές που καλύτερα έχουν μελετήσει και αντιλαμβάνονται το χώρο ευθύνης τους και προσπαθούν να παρέμβουν σε αυτόν με βασικό υλικό την εφημερίδα. Παρεμβαίνω με άξονα τον «Ριζοσπάστη» στο χώρο ευθύνης, για παράδειγμα, μιας εδαφικής ΚΟΒ δεν μπορεί να νοείται ότι η εφημερίδα θα φτάσει στα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ και σε έναν δοσμένο κομματικό περίγυρο γύρω από την ΚΟΒ και είμαστε ικανοποιημένοι αν αυτό γίνει. Αναμφίβολα αυτό πρέπει να γίνεται, και βέβαια έχει τις απαιτήσεις του. Εχει όμως να κάνει και με το πώς παρεμβαίνει η ΚΟΒ με τον «Ριζοσπάστη» στα εργοστάσια, στους μεγάλους χώρους δουλειάς που έχει στην ευθύνη της. Πώς παρεμβαίνει στους αυτοαπασχολούμενους, στα σχολεία και αλλού. Βεβαίως, αυτή η δουλειά δεν μπορεί να έχει ορατά αποτελέσματα ή να αποδώσει αμέσως. Θέλει επιμονή και σταθερότητα, συντρόφους και οπαδούς που θα καταμεριστούν και θα αναλάβουν να σηκώσουν αυτήν τη σημαντική παρέμβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μενίδι και στα Ανω Λιόσια μετά από χρόνια έχουμε κατορθώσει να έχουμε έναν κύκλο εργατών από τα εργοστάσια της περιοχής που σταθερά προμηθεύεται τον «Ριζοσπάστη». Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, δαπανήθηκαν «εργατοώρες» από συντρόφους, συζήτησαν και βρήκαν τρόπους για να πιαστεί νήμα μέσα σε αυτούς τους χώρους δουλειάς. Για παράδειγμα, η ανατύπωση και το μοίρασμα άρθρων του «Ριζοσπάστη» ή ρεπορτάζ της εφημερίδας σχετικά με τον κλάδο που παρεμβαίνουμε έπαιξε και συνεχίζει να παίζει καταλυτικό ρόλο, καθώς συνειδητοποιούνταν η ανάγκη της μελέτης της εφημερίδας. Αλλο παράδειγμα είναι μια αξιόλογη δουλειά χρόνων που γίνεται με τους αυτοαπασχολούμενους στο Κεντρικό Μενίδι και στον Κόκκινο Μύλο, όπου έχουμε συγκροτήσει έναν καλό κομματικό περίγυρο με όπλο τον «Ριζοσπάστη» και είναι πολλοί αυτοί που πλέον μας περιμένουν με την εφημερίδα.

-- Βεβαίως, στη συνολική προσπάθεια που κάνουμε χρειάστηκε να πάρουμε και ορισμένα μέτρα οργάνωσης αυτής της δουλειάς που ήταν απαραίτητα, που βεβαίως θέλει καθοδηγητικό μάτι για να βλέπεις πώς προχωράνε και τι προσαρμογές χρειάζονται, ώστε να ενισχύουν την προσπάθεια για αύξηση της διακίνησης της εφημερίδας. Για παράδειγμα, καλύτερα καταμερίσαμε δυνάμεις, ώστε να είμαστε πιο παραγωγικοί σε αυτήν τη δουλειά, αξιοποιώντας με το κυριακάτικο φύλλο όλη την Κυριακή και τη Δευτέρα. Κάνουμε προσπάθεια, ώστε λιγότερες δυνάμεις να συμβάλλουν στη διακίνηση σε σταθερούς αναγνώστες της εφημερίδας και να εξασφαλίζουμε δυνάμεις που θα χτυπάνε νέες πόρτες, νέους χώρους δουλειάς. Εντοπίσαμε ότι τα βήματα που μετράμε στον καθημερινό «Ριζοσπάστη» είναι αναντίστοιχα από αυτά που μετράμε στο κυριακάτικο φύλλο. Εχουμε ορισμένα θετικά παραδείγματα από ΚΟΒ που δίνουν τη μάχη για τη διακίνηση και τις καθημερινές, με χρέωση φύλλων, διακίνηση με έλεγχο σε μέλη του Κόμματος και οπαδούς, με παρέμβαση και εξόρμηση σε χώρους ευθύνης τους. Αυτή η δουλειά, όμως, δεν έχει πάρει σταθερά χαρακτηριστικά σε όλες τις ΚΟΒ και όλες τις μέρες της βδομάδας. Αντικειμενικά δεν μπορεί να ανατρέψει τη συνολική εικόνα. Είναι ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει τα καθοδηγητικά όργανα για να το επιλύσουν. Η μαζική εγγραφή συνδρομητών της εφημερίδας μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση.

Αναντικατάστατη η καθημερινή μελέτη

Βεβαίως, η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» που δημιουργεί προϋποθέσεις για την αύξηση της διακίνησης δεν αφορά μόνο ή κύρια μέτρα οργάνωσης της δουλειάς που σίγουρα πρέπει να παίρνονται τέτοια. Αφορά το πώς όλα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ τον αντιλαμβανόμαστε ως καθοδηγητικό όργανο, άρα πώς τον μελετάμε σταθερά, πώς οργανώνουμε συζήτηση μέσα στην ΚΟΒ αλλά και με οπαδούς με βάση την ύλη της εφημερίδας ή ένα άρθρο. Αν σε αυτό δεν μετρήσουμε βήματα, δηλαδή πώς σταθερά τα μέλη του Κόμματος, της ΚΝΕ, οι οπαδοί θα προμηθεύονται, θα μελετούν και θα αξιοποιούν καθημερινά τον «Ριζοσπάστη», τότε αντικειμενικά θα μπαίνει ταβάνι στη δουλειά μας, δεν θα είναι δυνατό να εξαντλήσουμε τις όποιες δυνατότητες.

Κρατώντας την έως τώρα θετική πείρα που έχουμε από αυτήν τη δουλειά, επικεντρώνοντας καθοδηγητικά στις βασικές αδύναμες πλευρές που έχουμε εντοπίσει, μπορούμε το επόμενο διάστημα να μετρήσουμε νέα βήματα στην αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη». Βήματα που θα συμβάλουν παραπέρα στην κάλυψη των στόχων που έχει θέσει η ΚΟ Αττικής αλλά και το Κόμμα μας συνολικά.

Είναι κρίσιμο, όλο το Κόμμα, σαν ένας άνθρωπος, να δυναμώσουμε την υποδομή που έχουμε δημιουργήσει. Τέτοια αναντικατάστατη υποδομή είναι ο «Ριζοσπάστης» που ως Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ παίζει ουσιαστικό ρόλο για τη δημιουργία νέων βάσεων και υποδομών για τη συνέχεια, ώστε το Κόμμα μας να φέρει σε πέρας τους μεγάλους σκοπούς για τους οποίους παλεύει.


Ρούλα ΤΡΙΓΑΖΗ
Μέλος του Γραφείου της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής Αττικής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ