Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγελία για ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στην επιχείρηση ΝΑΥΣ

Εκτελούσε θερμές εργασίες χωρίς άδεια. Ελεύθεροι αφέθηκαν από τον εισαγγελέα οι υπεύθυνοι

Θερμές εργασίες χωρίς να υπάρχει σχετική άδεια εκτελούσε η επισκευαστική επιχείρηση ΝΑΥΣ (Μπαλκάμος), όπως διαπιστώθηκε σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από πλωτό του Λιμεναρχείου στη ράδα του Πειραιά, τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη. Οι εργασίες γίνονταν στο πλοίο «Μαρία - Ολγα» της πλοιοκτήτριας εταιρείας Βαρδινογιάννη. Οι υπεύθυνοι του συνεργείου συνελήφθησαν αλλά ο εισαγγελέας υπηρεσίας έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι και έτσι γλίτωσαν το Αυτόφωρο!

Τα παραπάνω αναφέρει και καταγγέλλει με έγγραφό του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Αναδεικνύοντας τον κίνδυνο τέτοιων εργασιών σημειώνει: «Είναι περιττό να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά τους κινδύνους για τις ζωές και την ασφάλεια των εργαζομένων και των πληρωμάτων που εγκυμονεί η χρήση φλόγας όταν έχει δοθεί άδεια από τις αρμόδιες αρχές μόνο για ψυχρές εργασίες. Είναι γνωστό σε όλους πόσες φορές έχουμε θρηνήσει θύματα και πόσες άλλες από θαύμα γλιτώσαμε τα χειρότερα».

Σχολιάζοντας την ενέργεια του εισαγγελέα επισημαίνει: «Μετά από αυτό δημιουργείται σε όλους εμάς τους εργαζόμενους η εύλογη απορία, με τι πρόσωπο οι εισαγγελικές αρχές θα ασκήσουν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος όταν θα έχουμε το επόμενο εργοδοτικό έγκλημα κι ενώ εμείς θα ψάχνουμε να βρούμε ποιος ή ποιοι από εμάς δεν θα γυρίσουν σπίτι στην οικογένειά τους. 'Η μήπως δεν θα ασκηθεί δίωξη για κακούργημα... αλλά θα ασκηθεί δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος όπως κατά βάση γίνεται σε όλα τα μέχρι σήμερα εγκλήματα των εφοπλιστών σε βάρος μας».

Εργαζόμενη έπαθε ηλεκτροπληξία

Ηλεκτροπληξία υπέστη την Τετάρτη 18 Οκτώβρη εργαζόμενη στα μαγειρεία του Νοσοκομείου Θεσπρωτίας, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας. Η εργαζόμενη, που νοσηλεύτηκε στην Καρδιολογική κλινική, στάθηκε τυχερή καθώς δεν κινδύνευσε η ζωή της.

Το Εργατικό Κέντρο τονίζει ότι το συμβάν «έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής που χαράζει και υλοποιεί και αυτή η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΕΕ, της πολιτικής που εκμεταλλεύεται και αυτή η διοίκηση για να χαράξει και να υλοποιήσει τη στρατηγική της. Μια στρατηγική που θέλει την Υγεία ανταγωνιστική με εργαζόμενους δούλους, χωρίς δικαιώματα, συνοδοιπόρους στο δρόμο που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών που λυμαίνονται το χώρο της Υγείας (...) Το εργατικό αυτό ατύχημα φέρνει στην επιφάνεια εκ νέου την παντελή απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και στα νοσοκομεία και την εγκληματική αμέλεια υπουργείου και διοικήσεων για τη μη πρόσληψη γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας για την οργανωμένη πρόληψη και αντιμετώπιση των επαγγελματικών κινδύνων, ατυχημάτων και ασθενειών».

Το ΕΚ Θεσπρωτίας απαιτεί από τη διοίκηση του ΓΝ Φιλιατών τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που αφορούν στην προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Παρέμβαση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής

Την ανάγκη οι εργάτες, οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία και το Συνδικάτο, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μην επιτρέψουν να υπάρξει άλλο εργατικό «ατύχημα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με αφορμή τα τρία νέα εργατικά «ατυχήματα» που σημειώθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο βιολογικό καθαρισμό του Λασιθίου, στο δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης και στο δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Αίτια του "φαινομένου" αυτού είναι άραγε η κακή τύχη ή η συγκυρία; Και βέβαια όχι. Αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα κακοσυντηρημένα παλιά μηχανήματα, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας, η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων (...) η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των δημάρχων που θεωρούν κόστος την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και για να το μειώσουν δεν διστάζουν να παίξουν και με τις ζωές των συναδέλφων προκειμένου να ικανοποιήσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Το Συνδικάτο προβάλλει μια σειρά από αιτήματα, μεταξύ αυτών: Ανανέωση του στόλου των οχημάτων. Χωρίς ΚΤΕΟ και χωρίς διασφάλιση όλων των προδιαγραφών σύμφωνα με τους κανονισμούς να μην κινείται κανένα όχημα. Οι επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας θα πρέπει να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και όχι γνωμοδοτικό. Διασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού για κάθε εργασία με πλήρη συστήματα ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ