Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Τσακίζουν το εισόδημά τους γαλακτοβιομήχανοι και μεγαλέμποροι

Μεγάλες μειώσεις στις τιμές του γάλακτος με κυβερνητικές «πλάτες»

Από κινητοποίηση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας στις αρχές Οκτώβρη

Eurokinissi

Από κινητοποίηση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας στις αρχές Οκτώβρη
Αντιμέτωποι με την ασυδοσία γαλακτοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων βρίσκονται οι μικρομεσαίοι παραγωγοί γάλακτος, καθώς μετά τη μεγάλη μείωση στην τιμή των προϊόντων τους το περασμένο καλοκαίρι, τα μηνύματα που λαμβάνουν ενόψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες ότι επέρχεται και νέο «τσεκούρωμα».

Η μείωση της τιμής του γάλακτος έρχεται σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται διαρκώς κι ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί με πιο συστηματικό τρόπο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στα χέρια λίγων αγροτοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων. Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, εκτός από τις χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα τους, έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια, την υπέρογκη φορολογία, την αύξηση στα ασφάλιστρα αλλά και τα υπόλοιπα χαράτσια και αντιλαϊκά μέτρα που επιβαρύνουν συνολικά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Οι αγωνιστικοί αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι ήδη οργανώνουν τη δράση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, ενώ και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σε ανακοίνωσή της, μετά την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, παρά τους αντίθετους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, ο νέος νόμος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νωπά προϊόντα «δεν εξασφαλίζει κατώτερες εγγυημένες τιμές ούτε και άμεση πληρωμή των παραγωγών. Δεν σταματάει τις αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος που απορρέουν από την ΚΑΠ και τις υπογραφές των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Να σημειώσουμε ότι αν και για την παραγωγή φέτας χρησιμοποιείται, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα πρότυπα παραγωγής, ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα, η αγορά έχει κατακλυστεί από «λευκό τυρί» τύπου φέτας, σε πιο χαμηλή τιμή σε σχέση με τη φέτα, δημιουργώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερες συνθήκες πίεσης των τιμών για τους ντόπιους παραγωγούς. Και φυσικά ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες...

Κινητοποιήσεις από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου

Δυναμική κινητοποίηση για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους και ενάντια στην προσπάθεια μείωσης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, έγινε την Τετάρτη 11/10 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Πλήθος κτηνοτρόφων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), με τα αγροτικά τους οχήματα διεκδικώντας:

-- Κατώτατη εγγυημένη τιμή στο γάλα και το κρέας.

-- Αμεση πληρωμή των προϊόντων με την παράδοση.

-- Να σταματήσουν τώρα οι αθρόες εισαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στα οποία η χώρα μας είναι πλεονασματική.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και αγροτικά εφόδια.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Μιχάλης Κρόκος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΣΠΠ κατήγγειλε τις προσπάθειες των μεγαλεμπόρων και των γαλακτοβιομηχανιών να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την τιμή του γάλακτος. Οπως εξηγεί χαρακτηριστικά, τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια σταθερή τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα που προσέγγιζε το 1 ευρώ. Υπήρχε έτσι μια μείωση του πραγματικού εισοδήματος των κτηνοτρόφων, αφού ενώ η τιμή στο προϊόν τους παρέμενε σταθερή, αυξάνονταν την ίδια στιγμή όλα τα υπόλοιπα έξοδα εκτροφής, όπως φυσικά και η γενική επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος.

«Το περασμένο καλοκαίρι», συνεχίζει, «υπήρξε μία άμεση μείωση στην τιμή που εισπράττει ο παραγωγός κατά 5 με 6 λεπτά στο κιλό κι ενώ η νέα χρονιά ξεκινά ήδη υπάρχουν ενδείξεις από ορισμένους εμπόρους για επιπλέον μείωση σε μια προφανή προσπάθεια να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα και να ασκήσουν πίεση στους παραγωγούς. Ηδη η μείωση της τιμής του καλοκαιριού προκάλεσε μεγάλη μείωση στο εισόδημα των παραγωγών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικροί παραγωγοί. Γιατί θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τη γενικότερη πίεση που δέχονται και από την αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και τα γενικότερα φορομπηχτικά κυβερνητικά μέτρα που βιώνουν, όπως άλλωστε όλα τα υπόλοιπα εργατικά - λαϊκά στρώματα», κατέληξε.

«Είμαστε σε εγρήγορση για να αντισταθούμε στην επίθεση κυβέρνησης και βιομηχάνων», μας τονίζει ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της ΟΑΣΠΠ, σημειώνοντας ότι η Ομοσπονδία κινείται στην κατεύθυνση οργάνωσης του αγώνα των μικρομεσαίων παραγωγών και θα προχωρήσει και σε άλλες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο και των αποφάσεων που θα λάβει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα από την ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για την απότομη και μεγάλη μείωση στην τιμή του πρόβειου γάλακτος εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής:

«Οι τιμές που ανακοινώνονται αυτήν την περίοδο για το πρόβειο γάλα είναι περίπου 0,10 ευρώ κάτω σε σχέση με πέρυσι. Τιμές που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον την επιβίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και των οικογενειών τους.

Επίσης, οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα με υποχρεώσεις και άμεσες ανάγκες, γίνονται έρμαια στις ορέξεις των εμπόρων, που απ' ό,τι φαίνεται πέρα από τους "ανταγωνισμούς" μεταξύ τους, μια χαρά τα βρήκαν και συμφώνησαν να χαράξουν κοινή στρατηγική. Μέσω των λεγόμενων "προκαταβολών" που παίρνουν από τους βιομήχανους και μεγαλοτυροκόμους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, συμφωνούν σε "ανοιχτές τιμές", χωρίς καμία εξασφάλιση και προστασία.

Το έδαφος στρώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Πέρα από αδικαιολόγητες και απρόβλεπτες μειώσεις που υπήρξαν, δεν έλειψαν - για παράδειγμα στην περιοχή της Ελασσόνας - φαινόμενα καθυστέρησης πληρωμών μέχρι "κανόνια" ή μετακύληση "ζημιών" στους παραγωγούς (περίπτωση συνεταιρισμού ΓαλαΕλασσ)».

Σχολιάζοντας τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τη «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων», η ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας υπογραμμίζει ότι αυτός «στηρίζει την κερδοφορία των μονοπωλίων και ρυθμίζει ορισμένους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, διανομής και εμπορίας νωπών και ευαλλοίωτων τροφίμων, ενώ δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικές κατώτερες τιμές στα προϊόντα ούτε και την άμεση πληρωμή με την παράδοση των προϊόντων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τις "ανοιχτές τιμές" που δίνουν εμποροβιομήχανοι, ότι έτσι λειτουργεί η "ελεύθερη οικονομία της αγοράς". Αυτή είναι η ασυδοσία τους, με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης απέναντι στους παραγωγούς και τη λαϊκή κατανάλωση.

Πάγιος στόχος αυτών και όλων των άλλων μέτρων, των μνημονιακών, αντιαγροτικών πολιτικών της ΚΑΠ της ΕΕ, που υπηρέτησαν και υπηρετούν με ζήλο τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, του ζωικού κεφαλαίου, σε λίγους μεγαλοαγρότες - μεγαλοκτηνοτρόφους και τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου, η εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλίων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων και η άγρια εκμετάλλευση όσων μεσαίων παραγωγών απομείνουν».

«Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια», τονίζει η ανακοίνωση. Πρέπει «να οργανώσουν άμεσα την πάλη τους, μέσα απ' το οργανωμένο κίνημα που εκφράζεται απ' τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, γυρίζοντας την πλάτη στους διάφορους γνωστούς συμβιβασμένους αγροτοσυνδικαλιστές και την γνωστή "Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας", που τελευταία κάνει και το διαμεσολαβητή των παραγωγών με τους βιομήχανους ή "θολώνει" επίτηδες τα νερά ως προς τις πραγματικές αιτίες της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και πλήττει τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο οδηγώντας τον στο ξεκλήρισμα».

Απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα, η ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ τονίζει:

«Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, να οργανωθούν, να μαζικοποιήσουν τους Συλλόγους τους, να παλέψουν ενιαία, διεκδικώντας:

-- Κατώτερη εγγυημένη τιμή στο γάλα και στο κρέας.

-- Αμεση πληρωμή των προϊόντων τους.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και αγροτικά εφόδια.

-- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ».

«Καλούμε τους κτηνοτρόφους και γενικότερα τους παραγωγούς της υπαίθρου», προσθέτει, «να βγάλουν βαθιά πολιτικά συμπεράσματα απ' τα δεινά που τους προσφέρει η καπιταλιστική ανάπτυξη και που δεν είναι ούτε συγκυριακά ούτε προσωρινά, αλλά μόνιμα. Το μέλλον τους βρίσκεται σ' ένα δρόμο ανάπτυξης που θα σχεδιάζεται και θα στηρίζεται κεντρικά, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Χρειάζεται άλλη εξουσία, στα χέρια των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που θα οργανώσει την κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή μέσα από παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων και τεχνολογιών, με την απαραίτητη κατανομή επιστημονικού και εργατικού δυναμικού, ώστε η παραγωγή να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org