Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Προέκταση» του προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων

Μέσα σε αποπροσανατολιστικές, από την ουσία των θεμάτων αυτών όσο και του νομοσχεδίου, αντεγκλήσεις ανάμεσα σε βουλευτές της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο για την «αναβάθμιση» των «F-16» όσο και για το θέμα του συνδικαλισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις, ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου Εθνικής Αμυνας με τίτλο «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις».

Οι «καβγάδες» που στήθηκαν έμειναν μακριά από την ουσία, στην οποία άλλωστε όλοι συμφωνούν και έχει να κάνει με τον ίδιο τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ότι δηλαδή αυτό που καλούνται στην πραγματικότητα να υπηρετήσουν είναι οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί και όχι η άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Προσανατολισμός που έχει να κάνει και με το πώς τα αστικά κόμματα τοποθετούνται απέναντι στο δικαίωμα των στρατιωτικών να συνδικαλίζονται.

Ειδικά πάντως για την υπόθεση των «F-16», ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας επανέλαβε στην Επιτροπή ό,τι είχε δηλώσει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όσον αφορά το κόστος και τον αριθμό των αεροπλάνων που θα αναβαθμιστούν. Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ θα αρχίσει στις 2 Νοέμβρη και πως στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν «η ΕΑΒ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες».

Σχολιάζοντας τη σχετική συζήτηση, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, τόνισε ότι ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι αμυντικός, «όντας μέσα σε ένα ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο», επικρίνοντας τις αποστολές στρατιωτικών τμημάτων στο εξωτερικό και τις επικίνδυνες συμφωνίες που έκανε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Για το νομοσχέδιο

Η όλη αντιπαράθεση έφερε σε δευτερεύουσα θέση και ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την επιστροφή συνταξιούχων αξιωματικών ή την «οικειοθελή παραμονή» στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από την 35ετή θητεία, για τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια, ρύθμιση που από την αρχή στηλίτευσε η Λ. Κανέλλη, λέγοντας ότι αντί τα στελέχη να παίρνουν μία αξιοπρεπή σύνταξη, τους δίνουν ψίχουλα και από πάνω τους πετάνε το «μπαλάκι» και τους λένε «διάλεξε μόνος σου».

Οσον αφορά τα υπόλοιπα κεφάλαια του νομοσχεδίου, προβλέπεται η «αξιοποίηση της κινητής περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων», δηλαδή η εκποίηση οπλικών συστημάτων «παλιών» ή όσων περισσεύουν, η δημιουργία κοινού Σώματος Οικονομικών Υπηρεσιών και Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις Ενοπλες Δυνάμεις (προμήθειες κ.λπ.) και το συνδικαλισμό στο στρατό.

Η Λ. Κανέλλη, η οποία έχει δηλώσει την καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, σχολιάζοντας τη σύσταση του Σώματος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, επισήμανε ότι «θα ψάχνετε τη διαφθορά και κανένα διεφθαρμένο αξιωματικό, για να πείτε ότι καθαρίσατε το στράτευμα» όταν ολόκληρος ο προσανατολισμός των εξοπλισμών είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ανθίζουν τέτοια φαινόμενα.

Οσο για το άρθρο 27 του νομοσχεδίου, που αφορά το συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις, επισήμανε ότι «ψηφίζουμε ναι με επιφυλάξεις» επειδή δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, όπως «να υπάρχει - όπως ανέφερε - μία Ομοσπονδία, όλες οι πρωτοβάθμιες να υπάγονται και να εντάσσονται σε αυτήν και όταν εκεί που υπηρετεί ένας στρατιωτικός δεν υπάρχει Σωματείο, να μαζεύει κάποιους, να φτιάχνει μια Ενωση, να γράφονται μέλη και να υπάγονται σε αυτήν τη μια Ομοσπονδία». Αλλά αφήνει το τοπίο θολό, αφήνοντας τις δύο Ομοσπονδίες που υπάρχουν στο χώρο «να τα βρουν μεταξύ τους», κάτι που όπως σημείωσε η Λ. Κανέλλη, «κρύβει σκοπιμότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ