Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ξεπερνάει τις προσδοκίες η απήχηση της έκθεσης

Μοναδικά στιγμιότυπα με επισκέπτες όλων των ηλικιών καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε

Η βιβλιοπαρουσίαση στο περιστύλιο, το βράδυ της Κυριακής
Η βιβλιοπαρουσίαση στο περιστύλιο, το βράδυ της Κυριακής
Ξεπέρασε τις προσδοκίες το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η μεγάλη έκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων, για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, όπως μαρτυρά το πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τον εκθεσιακό χώρο το Σάββατο και την Κυριακή που μας πέρασαν.

Την Κυριακή, από τις 5 το απόγευμα που άνοιξαν οι πύλες της έκθεσης, έως και τις 9 το βράδυ, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με οργανωμένες επισκέψεις, εργατικές - λαϊκές οικογένειες του Πειραιά και της Αθήνας, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, συνέρρεαν στη Δημοτική Πινακοθήκη κατά κύματα, περιμένοντας κάθε ομάδα τη σειρά της για την ξενάγηση. Επί 4 ώρες τόσο το περιστύλιο, όσο και ο δρόμος μπροστά από το κτίριο της Πινακοθήκης ήταν διαρκώς γεμάτα από κόσμο, μικρούς και μεγάλους.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου του Μαξίμ Γκόργκι «Η Μάνα» από την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στο περιστύλιο της Πινακοθήκης, το οποίο ήταν κατάμεστο, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Ενα αλλιώτικο μάθημα

Οι πρώτοι επισκέπτες της έκθεσης, την περασμένη Κυριακή, ήταν μικροί μαθητές από σχολεία της Νίκαιας. Από τους συντρόφους ξεναγούς της έκθεσης είχε γίνει ειδική προετοιμασία και επεξεργασία για να μπορέσουν να ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια των παιδιών όλη την πορεία της ΕΣΣΔ.

Μια από τις ξεναγήσεις του Σαββάτου
Μια από τις ξεναγήσεις του Σαββάτου
«Ηταν το πιο δύσκολο κοινό», είπε χαρακτηριστικά η συντρόφισσα Ζωή, που συνόδευε τα παιδιά. Και δεν είχε άδικο. Τα παιδιά επί περίπου μιάμιση ώρα που διήρκεσε το «ταξίδι τους στο χρόνο», βομβάρδιζαν τους ξεναγούς με ερωτήσεις για τα πάντα. «Από πού προέρχεται η λέξη Κόμμα», «όταν οι εργάτες πέταξαν από την πλάτη τους τους κακούς, δηλαδή αυτούς που τους εκμεταλλεύονταν, μετά δεν υπήρχαν καθόλου πλούσιοι σε αυτή την απέραντη χώρα;», «πού τα ήξερε όλα αυτά ο Λένιν;», «μα γιατί άφησαν τους κακούς να ξαναγυρίσουν;».

Εκπληκτα κάθισαν για αρκετή ώρα μπροστά στα μεγάλα ταμπλό με τις φωτογραφίες μαθητών της Σοβιετικής Ενωσης, που έδειχναν τις τεράστιες βιβλιοθήκες στα σχολεία, τα εργαστήρια, αλλά και ότι το 1980 ο κάθε μαθητής είχε στο θρανίο του και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τους καθήλωσαν τα γραμματόσημα και τα ταμπλό, που αφορούσαν τα διαστημικά προγράμματα της ΕΣΣΔ, αλλά και το τμήμα της έκθεσης που αφορούσε τον Κόκκινο Στρατό.

«Ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα σχολεία τόσο παλιά; Δεν το πιστεύω. Και όλα τα παιδιά μπορούσαν να πάνε χωρίς να πληρώνουν οι γονείς τους στο γιατρό; Κατάλαβα τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι ελεύθεροι, χωρίς τους πλούσιους και ενωμένοι», είπε η Γεωργιάννα που πάει ΣΤ' Δημοτικού, ενώ ο Μάριος, και αυτός στη ΣΤ' Δημοτικού, συμπλήρωσε: «Σε σχέση με σήμερα καταλάβαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι και τα παιδιά σε αυτήν τη χώρα ζούσαν πολύ καλύτερα από μας».

Μαθητές περιηγούνται στην έκθεση
Μαθητές περιηγούνται στην έκθεση
Ο Τζουλιάνο, μαθητής Α' Λυκείου, είπε: «Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ότι αυτοί οι άνθρωποι από εκεί που ήταν πάμφτωχοι και αγράμματοι κατάφεραν, το 1930, να μην υπάρχει αγράμματος και πεινασμένος και να είναι οι πρώτοι που έφτασαν στο Διάστημα».

«Μόνο αισιοδοξία για το μέλλον μπορεί να προκαλεί»

Εντυπωσιασμένοι από τα μοναδικά εκθέματα δήλωναν όλοι οι επισκέπτες. Ειδικά οι νέοι και οι νέες ανέφεραν μετά την ξενάγηση ότι για πρώτη φορά έβλεπαν και άκουγαν για όλα αυτά τα ανθρώπινα επιτεύγματα. «Πήρα πάρα πολλές γνώσεις που είμαι σίγουρη ότι αν δεν ερχόμουν εδώ δεν πρόκειται να τις μάθαινα. Με εντυπωσίασε ότι από τη 10ετία του 1930 ακόμα, υπήρχε ειδική μέριμνα και ολόκληρη κρατική εκστρατεία ακόμα και με γραμματόσημα και αφίσες για την υγεία της γυναίκας και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού», ανέφερε η Μαριαλένα, σπουδάστρια σε ιδιωτική σχολή.

Ενώ η Μαρία, από τη Νίκαια, φοιτήτρια, σημείωσε ότι «ακόμα και να έχεις διαβάσει για την Οκτωβριανή Επανάσταση, η έκθεση βοηθά να κατανοήσεις ακόμα περισσότερο τι σημαίνει οικοδόμηση του σοσιαλισμού, αλλά και τη σημασία το ΚΚ να είναι θεωρητικά θωρακισμένο. Ενα λάθος, μία παρέκκλιση, δεν το πληρώνουν αυτοί που το έκαναν, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα».

Ο Γιώργος, τέλος, εργαζόμενος από το εμπόριο, ανέφερε: «Καλοδουλεμένη προσπάθεια, με πλήθος στοιχείων που δεν τα γνώριζα. Οταν έρθεις σε επαφή με όλες αυτές τις κατακτήσεις, αντιλαμβάνεσαι ότι η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ ήταν στην πραγματικότητα μία εικόνα, ένα μικρό δείγμα από το μέλλον και αυτό μόνο αισιοδοξία μπορεί να δημιουργεί».

Ανάλογα είναι και τα δεκάδες σχόλια που γράφονται στο «βιβλίο επισκεπτών», επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη απήχηση της έκθεσης και τις εντυπώσεις που προκαλεί στους επισκέπτες όλων των ηλικιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ