Κυριακή 15 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Ξαναμοίρασμα της «τράπουλας» επιχειρεί ο Τραμπ

Δεν επιβεβαίωσε την τήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προτείνοντας νέες κυρώσεις σε βάρος των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης»

«Νέα στρατηγική» για το Ιράν ανακοίνωσε σε διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Αποφάσισε να μην επιβεβαιώσει την τήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από τη μεριά της Τεχεράνης, ώστε να χρησιμοποιήσει αυτό το πρόσχημα σαν ισχυρό μοχλό διαπραγμάτευσης, με απώτερο στόχο την επαναδιαπραγμάτευσή της προς όφελος των αμερικανικών μονοπωλίων που θεωρεί ότι ζημιώθηκαν από τη συμφωνία του 2015.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η διεθνής συμφωνία (που είχε υπογραφεί από τις ΗΠΑ, τις άλλες τέσσερις χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ΕΕ και τη Γερμανία) θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει «ποτέ πυρηνικά όπλα» και όχι προσωρινά. Με τον «τσαμπουκά» της πρώτης πυρηνικής δύναμης στον κόσμο, επέκρινε το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα ισχυριζόμενος ότι απειλεί «τις αμερικανικές δυνάμεις» που βρίσκονται στην περιοχή του Περσικού και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει το «δικτατορικό ιρανικό καθεστώς» ότι έσπειρε «θάνατο, καταστροφές και χάος» όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, «αλλά και παγκοσμίως», κάνοντας αδρά μια «βολική» ιστορική αναδρομή. Ξεκίνησε από την πολιορκία της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979, συνέχισε αποδίδοντας στην Τεχεράνη την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90 και έφτασε έως σήμερα, κατηγορώντας την ιρανική κυβέρνηση για την υποστήριξη του Σύρου Προέδρου Ασαντ.

Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, που συνυπέγραψε τη συμφωνία επειδή, όπως είπε, κατέβαλε πάνω από ένα δισ. δολάρια στο Ιράν λίγο μετά την υπογραφή της. Εκτίμησε πως ήταν άστοχο να καταβάλουν οι ΗΠΑ αυτά τα χρήματα «στην αρχή αντί στο τέλος της συμφωνίας, και αφού θα είχαν βεβαιωθεί πως τηρείται στο ακέραιο».

Με αυτά τα προσχήματα ο Πρόεδρος Τραμπ προέτρεψε το Κογκρέσο σε 60 μέρες να επανεξετάσει τρόπους για την «επίλυση αυτών των προβλημάτων» και τη συμφωνία. Ζήτησε επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος των επίλεκτων δυνάμεων του ιρανικού στρατού, των «Φρουρών της Επανάστασης», και καμώθηκε πως νοιάζεται για το καλό του ιρανικού λαού, λέγοντας πως έχει πληρώσει «βαρύ τίμημα για τις αποφάσεις των ηγετών του».

Τέλος, υποστήριξε ότι θα προχωρήσει σε αυτά τα βήματα «σε συνεργασία με τους εταίρους» των ΗΠΑ. Ωστόσο, νωρίτερα όλες οι άλλες χώρες που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΕΕ) είχαν επιβεβαιώσει την εφαρμογή της από το Ιράν, δείχνοντας πως δεν συμφωνούν, τουλάχιστον τώρα, με την τακτική πιέσεων και ελιγμών που εφαρμόζει ο Τραμπ. Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως η συμφωνία δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριάμπκοφ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» επειδή ο Πρόεδρος Τραμπ «εγείρει και πάλι ζητήματα που διευθετήθηκαν όταν υπογράφτηκε η συμφωνία». Αντίθετα, επικρότησαν την απόφαση Τραμπ το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία...

Οπως διαφαίνεται, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα οξυνθούν κι άλλο το επόμενο διάστημα.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ