Κυριακή 1 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να δυναμώσει η οργάνωση στο Σωματείο

Οι συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στον «Νηρέα» επέβαλαν τη δημιουργία σωματείου στην περιοχή της Εύβοιας, το οποίο μάλιστα την ερχόμενη βδομάδα προχωρά σε αρχαιρεσίες. Το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες» Νομού Ευβοίας δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια. Στην Εύβοια συγκεντρώνονται σημαντικές μονάδες του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων δύο ιχθυογενετικών σταθμών, δύο συσκευαστηρίων, ενός εργοστασίου ιχθυοτροφών και του μοναδικού ερευνητικού τμήματος.

Η εμπειρία από τη μέχρι τώρα δράση είναι σημαντική. Το Σωματείο οργάνωσε την πάλη των εργαζομένων για επαναφορά των μισθών στα προ μείωσης επίπεδα, για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, με κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις, για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Μπροστά βρίσκεται τώρα η οργάνωση του αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για ανάκτηση των απωλειών, κατοχύρωση των όρων δουλειάς, διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων, με βάση τις δυνατότητες της παραγωγής και της τεχνολογίας. Στόχος είναι να συμβάλλει η μάχη αυτή στο συντονισμό και των υπόλοιπων επιχειρησιακών σωματείων που υπάρχουν στον όμιλο ανά την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στη δημιουργία προϋποθέσεων για να δοθεί ο αγώνας της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης σε όλο τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Πρόκειται για μια μάχη που θα κριθεί από τη συμμετοχή και τη συσπείρωση των ίδιων των εργαζομένων, ξεπερνώντας αναστολές και ενδοιασμούς, αντιμετωπίζοντας με την ενότητά τους, στη βάση του κοινού ταξικού συμφέροντος, τα εμπόδια που βάζουν με πολλούς τρόπους η εργοδοσία και οι άνθρωποί της.

Την απάντηση στο αν η οργάνωση των εργαζομένων στο Σωματείο μπορεί να δώσει δύναμη στον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, να φέρει αποτελέσματα, την έχει δώσει η ίδια η εργοδοσία, που με τις παρεμβάσεις της αμφισβητεί το δικαίωμα του Σωματείου να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους (π.χ. για κάποια αιτήματα που έθεσε το Σωματείο η εργοδοσία επιδίωξε να τα συζητήσει ατομικά με κάθε εργαζόμενο).

Αλλά και όταν δεν το πετυχαίνει αυτό, επιδιώκει να βάλει «τρικλοποδιές» στη συμμετοχή των εργαζομένων στο Σωματείο, με διάφορα τεχνάσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ζήτησε γραπτή εξουσιοδότηση των εργαζομένων που θέλουν να εκπροσωπηθούν από το Σωματείο.

Η αντίδραση της εργοδοσίας δεν θα ήταν η ίδια, αν το Σωματείο υπεράσπιζε τα δικά της συμφέροντα, αν ακολουθούσε τη γραμμή «το καλό της επιχείρησης είναι και δικό μας καλό», ότι «είμαστε όλοι μια οικογένεια». Οι εργαζόμενοι και η εργοδοσία έχουν συμφέροντα ασυμβίβαστα. Το κέρδος της εργοδοσίας θα αυξάνει μόνο όσο βαθαίνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ομως για να βγει η παραγωγή, οι μέτοχοι είναι άχρηστοι, απλά παράσιτα. Οι μόνοι αναντικατάστατοι είναι οι εργαζόμενοι, που έχουν κάθε συμφέρον να διεκδικήσουν με οργανωμένο και συλλογικό αγώνα τον πλούτο που παράγουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ