Κυριακή 1 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Η διεθνιστική αλληλεγγύη στην εξωτερική πολιτική της ΕΣΣΔ με στοιχεία

1ο μέρος

Καθοριστική ήταν η βοήθεια της ΕΣΣΔ για τη νίκη των Σαντινίστας στη Νικαράγουα
Καθοριστική ήταν η βοήθεια της ΕΣΣΔ για τη νίκη των Σαντινίστας στη Νικαράγουα
Με τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης και τη δημιουργία του πρώτου στον κόσμο εργατικού κράτους, της ΕΣΣΔ, διαμορφώθηκε μια νέα πραγματικότητα σε σχέση με αυτήν που γνώρισε η ανθρωπότητα στο πέρασμα των αιώνων. Η νέα αυτή ποιότητα αφορούσε και την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε.

Μέχρι τότε οι διάφοροι τύποι κρατών, δουλοκτητικών, φεουδαρχικών, καπιταλιστικών, είχαν να επιδείξουν μια εξωτερική πολιτική που, ως απόρροια των εσωτερικών συνθηκών, ανταποκρινόταν στα συμφέροντα των κάθε φορά εκμεταλλευτριών τάξεων. Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική που κατά βάση ακολούθησε η Σοβιετική Ενωση, διέφερε από αυτήν των καπιταλιστικών χωρών, μιας και κριτήριό της δεν ήταν η ικανοποίηση των συμφερόντων των καπιταλιστικών μονοπωλίων, των αστικών εκμεταλλευτριών τάξεων, αλλά της εργατικής τάξης, που 'χε πάρει στα χέρια της την εξουσία, ανατρέποντας την εξουσία του κεφαλαίου.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στα ιστορικά, οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου βρήκαν στο πρόσωπο της Σοβιετικής Ενωσης και της εξωτερικής της πολιτικής έναν σταθερό σύμμαχο στην πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, στην πάλη για το σοσιαλισμό.

Βεβαίως, αυτή η εξωτερική πολιτική έφερε τη σφραγίδα τόσο των θετικών, που εξέπεμπε η εργατική εξουσία, όσο και των αρνητικών, που κουβαλούσε ο διεθνής αρνητικός συσχετισμός δύναμης και τα λάθη που διέπραξε η εργατική εξουσία στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, και τα οποία οδήγησαν στην ανατροπή της. Ωστόσο, αυτά τα τελευταία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναιρέσουν τη διεθνιστική συμβολή της ΕΣΣΔ, στην οποία θα αναφερθούμε συνοπτικά στο συγκεκριμένο άρθρο, αναφέροντας κι ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία.

Η στάση της ΕΣΣΔ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Οταν οι ιμπεριαλιστές έστελναν τον στρατό τους να τσακίσει το λαό της Κορέας, η ΕΣΣΔ στεκόταν στο πλευρό του (στη φωτογραφία το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα που πήγε να πολεμήσει τον Κορεατικό λαό)
Οταν οι ιμπεριαλιστές έστελναν τον στρατό τους να τσακίσει το λαό της Κορέας, η ΕΣΣΔ στεκόταν στο πλευρό του (στη φωτογραφία το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα που πήγε να πολεμήσει τον Κορεατικό λαό)
Η εργατική εξουσία από τις πρώτες κιόλας ώρες της διακήρυξε την αντίθεσή της ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στο «Διάταγμα για την ειρήνη» της εργατικής κυβέρνησης, η συνέχιση του Α' Παγκόσμιου Πολέμου χαρακτηρίζεται «τεράστιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Επιπλέον, με το Διάταγμα η Σοβιετική Ρωσία απευθύνθηκε στους εργαζόμενους των χωρών που συμμετείχαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στους εργάτες της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, τονίζοντας πως περιμένει από αυτούς βοήθεια, για να φέρει σε πέρας όχι μόνο την υπόθεση της ειρήνης, αλλά και της απελευθέρωσης των εργαζομένων, των εκμεταλλευόμενων μαζών από κάθε είδους σκλαβιά και εκμετάλλευση. Ετσι η Σοβιετική Ρωσία συνέδεσε την πάλη για την ειρήνη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με την υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης των εργαζομένων, που πήρε «σάρκα και οστά» με τη νίκη του Οκτώβρη.

Η βοήθεια της ΕΣΣΔ για την απελευθέρωση λαών από το αποικιοκρατικό σύστημα

Η Σοβιετική Ρωσία τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, χωρίς προσαρτήσεις, στηρίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση. Δεν διστάζει να απαρνηθεί εδάφη, που η τσαρική αστική εξουσία είχε προσαρτήσει στην αυτοκρατορία. Η σοβιετική εξουσία αναγνώρισε την ανεξάρτητη κρατική υπόσταση της Πολωνίας και της Φιλανδίας, καθώς επίσης και των σοβιετικών καθεστώτων που είχαν επικρατήσει στις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία). Επιπλέον, παραιτήθηκε από μια σειρά άδικες κι ανισότιμες συμφωνίες για τους άλλους λαούς, που είχε πετύχει η τσαρική αυτοκρατορία, πυροδοτώντας την πάλη άλλων λαών, όπως π.χ. του Ιράν για εθνική και λαϊκή κυριαρχία.

Αμέριστη ήταν η βοήθεια στην Κούβα (στη φωτογραφία ο Τσε με διπλωματική αποστολή στη Μόσχα)

Fernando Garcia - Oscar Sola

Αμέριστη ήταν η βοήθεια στην Κούβα (στη φωτογραφία ο Τσε με διπλωματική αποστολή στη Μόσχα)
Οπως έγραφε ο Λένιν, η σοβιετική κυβέρνηση διακήρυξε «την πλήρη ρήξη με τη βάρβαρη πολιτική του αστικού πολιτισμού, που στήριζε την ευημερία των εκμεταλλευτών ορισμένων εκλεκτών εθνών πάνω στην υποδούλωση εκατοντάδων εκατομμυρίων εργαζομένων στην Ασία, στις αποικίες γενικά και στις μικρές χώρες»1. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να δημιουργήσει σχέσεις με επαναστατικά κινήματα, παραχωρώντας κάθε δυνατή βοήθεια στην πάλη τους ενάντια στις αποικιοκρατικές δυνάμεις. Η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, το 1945, το κύριο βάρος της οποίας σήκωσε η ΕΣΣΔ, ενίσχυσε την πάλη για την ανατροπή του αποικιοκρατικού συστήματος, όπως αυτό ήταν γνωστό έως εκείνη την εποχή. Η ΕΣΣΔ στήριξε με οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέσα την πάλη των λαών, που με την πάλη τους έσπασαν τα δεσμά της αποικιοκρατίας. Η Αλγερία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Την περίοδο 1962-1965 οι Σοβιετικοί απενεργοποίησαν 1,5 εκατομμύριο νάρκες, που είχαν τοποθετήσει οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές - αποικιοκράτες. `Η όταν στα 1956 η Αίγυπτος αποφάσισε την εθνικοποίηση του καναλιού του Σουέζ, για να αντλήσει οικονομικούς πόρους για την κατασκευή του φράγματος του Σουέζ, που θα έλυνε το πρόβλημα των διαδοχικών πλημμυρών και της ξηρασίας, και Βρετανία, Γαλλία και Ισραήλ έστειλαν στρατεύματα εκεί, επιδιώκοντας πολεμική αναμέτρηση, ήταν η ΕΣΣΔ που απέστειλε τον πολεμικό στόλο της στη Μεσόγειο, αποτρέποντας τον πόλεμο και στην πορεία ανέλαβε την κατασκευή αυτού του τεράστιου φράγματος.

Η βοήθεια της ΕΣΣΔ στους λαούς για τη νίκη της εργατικής εξουσίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η ΕΣΣΔ βγήκε νικήτρια από την αναμέτρηση με το φασισμό, που γεννήθηκε και ισχυροποιήθηκε μέσα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Λίγα χρόνια πριν την έναρξη του πολέμου, έγινε έγκαιρη κι εύστοχη σε γενικές γραμμές ανάλυση των διεθνών εξελίξεων, κάτι που προσανατόλισε σωστά τη σοβιετική διπλωματία στο να εμποδίσει τη συγκρότηση ενιαίου μπλοκ των καπιταλιστικών δυνάμεων εναντίον της. Βγαίνοντας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Κόκκινος Στρατός, που είχε απελευθερώσει μια σειρά χώρες, αποτελούσε εγγύηση για θετικές διεργασίες, υπέρ των λαών της Ανατολικής Ευρώπης. Δεν επέτρεψε στους Αγγλο-αμερικανούς ιμπεριαλιστές να επέμβουν στρατιωτικά στις άλλες Βαλκανικές χώρες και στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως έκαναν στην Ελλάδα.

Η πάλη του βιετναμέζικου λαού στηρίχθηκε απόλυτα στη βοήθεια από την ΕΣΣΔ (στη φωτογραφία κάτοικοι στο απελευθερωμένο χωριό Κον Τουμ)
Η πάλη του βιετναμέζικου λαού στηρίχθηκε απόλυτα στη βοήθεια από την ΕΣΣΔ (στη φωτογραφία κάτοικοι στο απελευθερωμένο χωριό Κον Τουμ)
Οι εργαζόμενοι σε Αλβανία, Ανατολική Γερμανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Τσεχοσλοβακία μπόρεσαν να καταφέρουν πλήγματα στην αστική τάξη, η εξουσία της οποίας είχε κλονιστεί, παρουσία στις περισσότερες από αυτές και του σοβιετικού στρατού. Ανοιξαν το δρόμο για την οικοδόμηση της δικής τους εξουσίας, έχοντας στο πλευρό τους τη διεθνιστική βοήθεια, ακόμη και ένοπλη, της ΕΣΣΔ, όταν δυνάμεις της αντεπανάστασης, με τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, προσπάθησαν να εκτρέψουν αυτήν την πορεία, στην Ανατολική Γερμανία (το 1953), στην Ουγγαρία (το 1956), στην Τσεχοσλοβακία (το 1968).

Την ώρα που το ιμπεριαλιστικό μπλοκ ανασυγκροτούνταν μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σχημάτιζε τις δικές του πολιτικο-οικονομικές και στρατιωτικές συμμαχίες, η ΕΣΣΔ επεδίωξε την πιο στενή πολιτικο-οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με τις κυβερνήσεις που προέκυψαν σε αυτές τις χώρες, δίνοντας αμέριστη βοήθεια στους λαούς αυτών των χωρών. Με τις περισσότερες από αυτές τις χώρες συγκρότησε μια νέα οικονομική διακρατική ένωση, το Συμβούλιο Οικονομικής Αλληλοβοήθειας (ΣΟΑ), με στόχο την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεών τους, την ανταλλαγή τεχνολογίας και προϊόντων, πρώτων υλών, επιστημονικού δυναμικού κ.ά. Οπως επίσης, μετά την ίδρυση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΝΑΤΟ, συγκρότησε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως «αντίποδα» στην ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Η βοήθεια στην Κίνα, στην Κούβα, στο Βιετνάμ, σε άλλες χώρες

Ταυτόχρονα, από το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα αποσπάστηκαν με την πάλη τους εκείνη την περίοδο και μια σειρά χώρες, στην Ασία η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, το Βιετνάμ και στην αμερικανική ήπειρο η Κούβα. Η εθνικοαπελευθερωτική πάλη των λαών σε αυτές τις χώρες γρήγορα συνδέθηκε με την πάλη για κοινωνικές αλλαγές, για την ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας.

Η ΕΣΣΔ στήριξε με οικονομικά, στρατιωτικά μέσα την πάλη των λαών σε αυτές τις χώρες. Πρωτοστάτησε στο να καταφέρουν να αναγνωριστούν στον ΟΗΕ οι επαναστατικές κυβερνήσεις που προέκυψαν, να γίνει η Κίνα μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ.

Θα χρειάζονταν ολόκληρες σελίδες για να αποτυπωθεί η διεθνιστική βοήθεια που έδωσε η ΕΣΣΔ σε αυτές τις χώρες, σε οικονομικούς πόρους, τεχνολογία, επιστημονικό δυναμικό, στρατιωτική βοήθεια στην Κίνα, στο Βιετνάμ, στην Κούβα, στη Βόρεια Κορέα και σε άλλες χώρες. Αξίζει, όμως, να προσκομίσουμε ορισμένα στοιχεία:

Στην Κίνα, αρχίζοντας από το 1945, η ΕΣΣΔ παρέδωσε χιλιάδες φορτία όπλων, εκατοντάδες πολεμικά αεροπλάνα και πλοία. Πάνω από 3,5 χιλιάδες Σοβιετικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις νίκες του Κινεζικού Λαϊκοαπελευθερωτικού Στρατού.

Στο Βιετνάμ, μόνο το 1967, η ΕΣΣΔ έδωσε 2.057 άρματα μάχης, 700 αεροπλάνα, 120 ελικόπτερα και εκπαίδευσε στο έδαφός της 13,5 χιλιάδες Βιετναμέζους στρατιωτικούς. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή της στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα του Βόρειου Βιετνάμ. Από το 1965 έως το 1974 βρέθηκαν στο Βιετνάμ 6.359 Σοβιετικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, από τους οποίους 13 σκοτώθηκαν.

Στην Κορέα, η ΕΣΣΔ, πέρα από όπλα και πολεμοφόδια, επίσης βοήθησε με στρατιωτικούς συμβούλους, αλλά κυρίως με Σοβιετικούς πιλότους, που πετούσαν με κινεζικά στρατιωτικά χαρακτηριστικά και έκαναν 63.229 πτήσεις, έδωσαν 1.790 αερομαχίες, κατέρριψαν 1.309 εχθρικά αεροπλάνα, ενώ έχασαν και 355 αεροπλάνα και είχαν 120 νεκρούς πιλότους.

Η ΕΣΣΔ στήριξε με διάφορα μέσα την πάλη των λαών στην Αγκόλα και στη Νότια Αφρική, στο Σαλβαδόρ και στη Χιλή, στην Υεμένη και στην Παλαιστίνη. Εκανε μια σειρά κρίσιμες παρεμβάσεις και με στρατιωτικά μέσα, αλλά και σε πολιτικό - διπλωματικό επίπεδο, ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στους αραβο-ισραηλινούς πολέμους και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις. Με μεγάλο μίσος αντιμετωπίζεται ακόμη και σήμερα από τα αστικά ΜΜΕ η οικονομικο-πολιτική και ιδιαίτερα η στρατιωτική βοήθεια που έδωσε η ΕΣΣΔ στην επαναστατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν (1979-1989), που συγκρούστηκε με τις ένοπλες αστικές δυνάμεις και τα φεουδαρχικά κατάλοιπα, που είχαν την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας κ.ά., με στόχο την επαναφορά της χώρας στο προηγούμενο εκμεταλλευτικό καθεστώς, έχοντας 14.453 νεκρούς και 53.700 τραυματίες.

Οι διεθνιστικές θυσίες της ΕΣΣΔ σε αυτόν αλλά και σε άλλους μεγάλους αγώνες και ηρωικές στιγμές της πάλης των λαών, για έναν κόσμο χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι μεγάλες. Ο σοβιετικός λαός εκδήλωνε με μεγάλες καμπάνιες την αλληλεγγύη του σε άλλους αγωνιζόμενους λαούς, όταν π.χ. οι Σοβιετικοί ανθρακωρύχοι μάζευαν και έστελναν οικονομική βοήθεια στους απεργούς συναδέλφους τους στη Βρετανία. Πραγματικός προλεταριακός διεθνισμός σήμαινε για τον εργάτη στην ΕΣΣΔ ότι κάποια προϊόντα συνειδητά θα τα στερηθεί, ή θα τα πάρει με το δελτίο, για να μπορέσει την ίδια ώρα να στείλει ο σοβιετικός λαός όπλα στον αγωνιζόμενο λαό στη Νικαράγουα και στο Σαλβαδόρ και αλλού.

Αξίζει να αναφέρουμε και κάτι για τη βοήθεια στην Κούβα. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 55 χρόνων από τη λεγόμενη «Κρίση των πυραύλων» στην Κούβα (1962-1964), ορισμένα επιπλέον στοιχεία. Τότε όλα έδειχναν πως οι ΗΠΑ σχεδίαζαν νέα άμεση στρατιωτική επέμβαση στην Κούβα, εξέλιξη που οδήγησε την επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας σε συμφωνία με την ΕΣΣΔ για τη μεταφορά και εγκατάσταση στο Νησί της Επανάστασης πυρηνικών όπλων. Τότε στην Κούβα βρέθηκαν, για να στηρίξουν την Κουβανική Επανάσταση, γύρω στους 50 χιλιάδες Σοβιετικούς στρατιωτικούς, μαζί με ισχυρά οπλικά συστήματα, αλλά και πυραύλους και πυρηνικά όπλα. Οπως ανακοίνωσε, λοιπόν, φέτος το ρωσικό υπ. Αμυνας, εκείνο το δίχρονο 64 Σοβιετικοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους, κάτω από διάφορες συνθήκες (οι περισσότεροι στην προσπάθεια βοήθειας προς το λαό της Κούβας κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού τυφώνα), 1.001 παρασημοφορήθηκαν.

Ξεχωριστά πρέπει να σημειώσουμε τη διεθνιστική βοήθεια της ΕΣΣΔ στο κομμουνιστικό και εργατικό - λαϊκό κίνημα της χώρας μας σε κρίσιμες στιγμές της πάλης. Μετά τη στρατιωτική ήττα του ΔΣΕ στον εμφύλιο πόλεμο, το 1949, η σοβιετική εξουσία παρενέβη για το σταμάτημα των εκτελέσεων, των βασανιστηρίων και των διώξεων στην Ελλάδα, αγκάλιασε και περιέθαλψε δεκάδες χιλιάδες Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες, που με τη σειρά τους συμμετείχαν δραστήρια επί δεκαετίες στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στο Ουζμπεκιστάν και άλλες Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης. Ανάλογη διεθνιστική βοήθεια εκδήλωσε η ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της χούντας.

Ο θετικός ρόλος της ΕΣΣΔ στον ΟΗΕ

Η σοσιαλιστική ανοικοδόμηση στην ΕΣΣΔ, παρά τις τεράστιες καταστροφές (ανθρώπινες και υλικές) που της προκάλεσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η ισχυροποίησή της, σε συνδυασμό με την παρουσία και άλλων σοσιαλιστικών κρατών, αποτέλεσε ισχυρό παράγοντα που επέδρασε στο συσχετισμό δύναμης και είχε αντανάκλαση και στον ΟΗΕ.

Η ΕΣΣΔ, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, άσκησε, προς το συμφέρον των λαών και ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, περίπου 120 φορές το δικαίωμα του βέτο (τις 79 στα 10 πρώτα χρόνια ύπαρξης του ΟΗΕ).

Χάρη στην ύπαρξη της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών (από το 1955) καθώς και άλλων χωρών της Αφρικής και της Ασίας, ο ΟΗΕ πήρε μια σειρά σημαντικές, θετικές αποφάσεις σε βάρος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και δυνάμεων, π.χ. καταδίκη των ενεργειών των ΗΠΑ κατά της Κούβας (1960-1962), για τη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό.

Με την πίεση της ΕΣΣΔ εγκρίθηκαν μια σειρά Συμβάσεις και Συνθήκες, αποφάσεις για τον περιορισμό των εξοπλισμών, την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, το βακτηριολογικό πόλεμο, το διάστημα.

Βεβαίως, η φύση του ιμπεριαλισμού δεν άλλαξε. Το Διεθνές Δίκαιο και οι αποφάσεις του ήταν αποτέλεσμα του παγκόσμιου συσχετισμού δύναμης, όπου και οι ιμπεριαλιστές αναγκάστηκαν σε ελιγμούς και υποχωρήσεις, αλλά δεν παραιτήθηκαν ποτέ από τα σχέδιά τους, όπως έδειξαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τα πραξικοπήματα, το κυνήγι των εξοπλισμών κ.ά. Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις που, παρά τις αντιδράσεις της ΕΣΣΔ, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στρατεύματα του ΟΗΕ για τα αντιδραστικά τους σχέδια, όπως π.χ. στην Κορέα (1950-1953) ή στο Κονγκό (1960-1963). Ωστόσο, η απώλεια της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού συστήματος κάνει σήμερα αισθητή τόσο στον ΟΗΕ, όσο και γενικότερα στις διεθνείς σχέσεις, τη χειροτέρευση του παγκόσμιου συσχετισμού δύναμης, που έφερε η ανατροπή του σοσιαλισμού.

Η ύπαρξη και δράση της Κομιντέρν

Ενα τεράστιο σε μέγεθος εγχείρημα, που οδήγησε στην ανάταση του επαναστατικού κινήματος σε όλο τον κόσμο, ήταν η συγκρότηση στα 1919 της Γ' Διεθνούς, της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Κομιντέρν). Η ύπαρξη της Κομιντέρν έδωσε δύναμη στα νεοϊδρυμένα ΚΚ, στην πάλη τους με τον αστικό πολιτικό κόσμο και τον οπορτουνισμό. Το μέγεθος του εγχειρήματος ήταν σαφώς μεγαλύτερο από τις δυνατότητες που είχαν οι προηγούμενες δύο Διεθνείς. Κι αυτό οφειλόταν από τη μια στην ακτινοβολία που άσκησε η νικηφόρα Οκτωβριανή Επανάσταση και από την άλλη στη συγκρότηση του πρώτου στον κόσμο εργατικού κράτους. Οπως έγραφε ο Στάλιν, «...η Οκτωβριανή Επανάσταση δημιούργησε στο πρόσωπο της πρώτης προλεταριακής δικτατορίας μια ισχυρή κι ανοιχτή βάση του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος τέτοια που δεν είχε προηγούμενα και που πάνω της μπορεί σήμερα να στηριχτεί».2

Παρά τις στρατηγικές αδυναμίες και τα λάθη στην πολιτική της ΚΔ, η συνεισφορά της στην ανάπτυξη της διεθνούς αλληλεγγύης ήταν αδιαμφισβήτητη.

Το σοβιετικό κράτος στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την Κομμουνιστική Διεθνή, στην προσπάθειά της να οργανώσει το κομμουνιστικό κίνημα και την πάλη του. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές αυτής της διεθνιστικής στήριξης της ΕΣΣΔ στις αποφάσεις της Κομιντέρν είναι ο Ισπανικός Εμφύλιος. Η Κομιντέρν στήριξε τη Δημοκρατική Ισπανία, κόντρα στις δυνάμεις του ισπανικού φασισμού και των ιμπεριαλιστών συμμάχων του. Ετσι, η ΕΣΣΔ κινδύνεψε να χάσει το μισό εμπορικό της στόλο στην προσπάθειά της να εφοδιάσει με ρουχισμό, φάρμακα και όπλα τους Ισπανούς αγωνιστές, αφού οι στόλοι του Φράνκο, της Πορτογαλίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας βύθιζαν τα πλοία με προορισμό τη Δημοκρατική Ισπανία. Η Κομμουνιστική Διεθνής αποφάσισε και οργάνωσε την αποστολή αντιφασιστών εθελοντών, που συγκρότησαν στρατιωτικά τμήματα, τις «Διεθνείς Ταξιαρχίες» (7 ταξιαρχίες με 35 χιλιάδες άντρες). Ας μην ξεχνάμε πως πεντακόσιοι περίπου Ελληνες και Κύπριοι κομμουνιστές και αντιφασίστες, πολλοί μετανάστες σε άλλες χώρες, αλλά και ναυτεργάτες, με μεγάλο κίνδυνο της ζωής τους έφτασαν και πολέμησαν στην Ισπανία, μέσα από τον ελληνικό λόχο «Νίκος Ζαχαριάδης».

Αντί επιλόγου

Σήμερα, που δεν υπάρχει πλέον η ΕΣΣΔ, που ο συσχετισμός δύναμης είναι ιδιαίτερα αρνητικός σε βάρος των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, έχει πρωταρχική σημασία η επαναστατική ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος. Ανασυγκρότηση που απαιτείται να μελετήσει την Ιστορία και να αντλήσει συμπεράσματα για τη στρατηγική που πρέπει να χαράξει το κομμουνιστικό κίνημα σε εθνικό και διεθνές πεδίο.

Στο 2ο μέρος του άρθρου θα επιδιώξουμε να αναφερθούμε σε βασικά συμπεράσματα που έχει αντλήσει το ΚΚΕ και αφορούν αδυναμίες και παρεκκλίσεις στην εξωτερική πολιτική και στις διεθνείς σχέσεις του πρώτου εργατικού κράτους, της ΕΣΣΔ.

Τα στοιχεία στο 1ο μέρος του άρθρου είναι απο το βιβλίο του Αλεξάντερ Οκορόκοφ «Μυστικοί πόλεμοι της ΕΣΣΔ», 2008.

Παραπομπές:

1. Β. Ι. Λένιν, τομ. 35 σελ. 222

2. Ι. Β. Στάλιν, «Ο διεθνής χαρακτήρας της Οκτωβριανής Επανάστασης - Στα δεκάχρονα του Οκτώβρη», Ζητήματα Λενινισμού, σελ. 230.


Του
Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
* Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος(2019-12-31 00:00:00.0)
Ανεξίτηλα σύμβολα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας(2019-08-06 00:00:00.0)
ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ(2013-05-04 00:00:00.0)
Προς αναθέρμανση των στρατιωτικών σχέσεων με την Κούβα(2011-12-02 00:00:00.0)
Για τις περί «αερογέφυρας Βερολίνου» γραφές αστών δημοσιολόγων(2009-11-22 00:00:00.0)
Καθ' οδόν: Στην Ισπανία(2003-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ