Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΠΓΔΜ
Εστιάζει σε Ασφάλεια, δίκτυα και Ενέργεια

Ξεκινά την Τετάρτη 4/10 στη Θεσσαλονίκη η 2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, σε άλλη μια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, μέσα από οικοδόμηση αξόνων με κεφάλαια άλλων χωρών της περιοχής, ώστε να τρέξουν ανεμπόδιστα μπίζνες σε πεδία όπως η Ενέργεια και τα δίκτυα διαμετακόμισης, σε περιβάλλον «τάξης και ασφάλειας».

Αλλωστε, όπως αναφέρουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, η συνάντηση «εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας, για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, αλλά και της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των όμορων κρατών της νότιας Βαλκανικής».

Εξ ου και η ατζέντα χαρακτηρίζεται «διευρυμένη», με σκοπό, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, «να εδραιωθεί μια θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών αυτών σχετικά με ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και στρατηγικής σημασίας, όπως οι προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν σε θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να διερευνήσουν «κοινές δράσεις» με σκοπό την προώθηση μίας «συνολικής προσέγγισης» των ζητημάτων αυτών, με «ανταλλαγή καλών πρακτικών» και «συνεργασία τόσο σε επίσημο επίπεδο όσο και μεταξύ εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημίων, δεξαμενών σκέψης και λοιπών φορέων», όπως αναφέρεται αρμοδίως, για ένα σύμπλεγμα δράσεων και δρώντων, κρατικών και μη, πάνω σε κοινούς στόχους των αστικών τάξεων των 4 χωρών.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν για την ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα που σχετίζονται με την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», την προώθηση της «διασυνοριακής συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, επιστροφών, καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων». Με αφορμή, ακόμη, την αρωγή που προσέφερε η Ελλάδα στη γειτονική Αλβανία για την αντιμετώπιση καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το καλοκαίρι, οι υπουργοί θα συζητήσουν και θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της πυρόσβεσης. Από ελληνικής πλευράς, στην Υπουργική Συνάντηση θα συμμετάσχει ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας.

Τη 2η Υπουργική Συνάντηση θα απασχολήσει και «το ζήτημα της ανάπτυξης συνεργειών στον ενεργειακό τομέα», με σκοπό, όπως λέγεται, την ενίσχυση της «ενεργειακής ασφάλειας» και την προώθηση της «διασυνδεσιμότητας των ενεργειακών δικτύων». Ενεργειακή ασφάλεια που ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προκειμένου να ανακόψουν την «ενεργειακή εξάρτηση» από τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ