Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση για τα 76 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Ο Χρ. Τσιντζιλώνης
Ο Χρ. Τσιντζιλώνης
Εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ, φίλοι και απόγονοί τους καθώς και επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, με έντονη την παρουσία της νεολαίας, τίμησαν χτες σε συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου την 76η επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ. Σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούγονταν συνθήματα, όπως «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, Δόξα και τιμή στο ΚΚΕ» και «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», ενώ έκλεισε με τον ύμνο του ΕΑΜ και τον εθνικό ύμνο.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Στέφανο Λουκά, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ, εκπρόσωποι της ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες) και δεκάδες παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γρηγόρης Τουγλίδης, καλωσορίζοντας τους συγκεντρωμένους και εκφράζοντας ευχαριστίες προς την Πρυτανεία για την τιμητική παραχώρηση του χώρου της εκδήλωσης.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό έργο του ΕΑΜ για την απελευθέρωση της χώρας από την τριπλή φασιστική κατοχή, που έγραψε μία από τις λαμπρότερες σελίδες της νεότερης Ιστορίας μας. Ο ομιλητής επισήμανε το μοναδικό ρόλο του «τιμημένου ΚΚΕ, που υπήρξε ο οργανωτής, καθοδηγητής, ψυχή και βασικός αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης».


Αφού στιγμάτισε το ρόλο των αστικών κομμάτων την περίοδο της Κατοχής, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του ΕΑΜ, που συνέβαλε αποφασιστικά στην επιβίωση του λαού: Και στους πολύπλευρους αγώνες με τα όπλα του ΕΛΑΣ αλλά και στην καθοδήγηση μεγαλειωδών κινητοποιήσεων των λαϊκών μαζών, όπως για τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης και των γενικότερων σχεδίων των χιτλερικών, για τη μη επέκταση της φασιστικής βουλγαρικής κατοχής στην υπόλοιπη Μακεδονία κ.λπ. Τόνισε ότι ο ΕΛΑΣ κατάφερε σοβαρά χτυπήματα στους κατακτητές δίνοντας πάνω από 6.000 μάχες και επιχειρήσεις ενάντιά τους και συνέβαλε στην Αντιφασιστική Νίκη δεσμεύοντας στη χώρα 12 - 13 μεραρχίες του εχθρού.

Επίσης, σημείωσε ότι το ΕΑΜ με την πολύπλευρη δράση του καθιέρωσε νέους λαϊκούς θεσμούς στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη, στην Αυτοδιοίκηση, έφερε τον Πολιτισμό και τα αγαθά του ακόμα και στις πιο ορεινές περιοχές της πατρίδας μας.

Τέλος, αναφέρθηκε στα διδάγματα από τον αγώνα του ΕΑΜ, στον πρωτοποριακό ρόλο της εργατικής τάξης και του κόμματός της, του ΚΚΕ. Αναφερόμενος στο σήμερα, κατήγγειλε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και την ευθύνη της για την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην παραχώρηση της βάσης του Αραξου ή όποιας άλλης βάσης για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων. Ζήτησε να μη συμμετέχουν Ελληνες στρατιώτες σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να κλείσει η βάση της Σούδας, καλώντας τους αγωνιστές της αντίστασης, τους φίλους και τους απογόνους να επαγρυπνούν σε κάθε περίπτωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για συνεργάτη του τον παραχαράκτη της Ιστορίας, Μαραντζίδη(2023-05-31 00:00:00.0)
Να μην περάσουν οι προσπάθειες «αποχρωματισμού» της Αντίστασης(2015-10-10 00:00:00.0)
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»(2012-06-18 00:00:00.0)
«Συνάντηση» στη Νάουσα(2011-06-21 00:00:00.0)
«Συνάντηση» στη Νάουσα(2011-06-17 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις - «Συνάντηση» στη Νάουσα(2011-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ