Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην τελική ευθεία η δίκη Διώτη

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέα, Ι. Διώτη, για την υπόθεση της αποκαλούμενης λίστας Λαγκάρντ και συγκεκριμένα τους χειρισμούς του από τη στιγμή που έλαβε στα χέρια του τη λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Να υπενθυμίσουμε ότι η κατηγορία αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με το βούλευμα δεν αξιοποίησε τη λίστα, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους.

Στη χτεσινή του απολογία, ο Ι. Διώτης ανέφερε ότι δεν τέλεσε καμία αξιόποινη πράξη, επιμένοντας στην άποψη που είχε εκφράσει εξαρχής ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση ελέγχου από το ΣΔΟΕ, καθώς αποτελούσε παράνομο αποκτηθέν υλικό. «Σας προσκόμισα στοιχεία ότι και σε άλλες χώρες όχι μόνο δεν δέχθηκαν τα στοιχεία Φαλτσιανί (σ.σ. η αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ) αλλά τα κατέστρεψαν κιόλας. Το Γαλλικό Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν τα δέχτηκε. Εξαρχής φώναζα και φωνάζω ότι απαγορευόταν από τις νομοθετικές διατάξεις η χρήση της λίστας».

Ο κατηγορούμενος επανέλαβε στο δικαστήριο απαντώντας σχετικά, ότι όταν πήρε το cd, έβγαλε ένα αντίγραφο ασφαλείας και το παρέδωσε στον Ευ. Βενιζέλο και μετά κατέστρεψε το αντίγραφο. Τόνισε, επίσης, ότι τότε ήταν ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, δεν ήταν εισαγγελέας. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου «αν δηλαδή σας έλεγε η κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσετε τη λίστα, δεν θα την χρησιμοποιούσατε;», απάντησε: «Η κυβέρνηση είπε ότι δεν ήθελε να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Ελβετία..»

Απαντώντας, επίσης, σχετικά για το κριτήριο που δίνονταν οι εντολές για έλεγχο είπε: «Με βάση καταγγελίες ή με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες ομάδες». Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα αν θα μπορούσαν τα πρόσωπα στη λίστα Λαγκάρντ να ενταχθούν σε κάποια κριτήρια επαγγελματικά, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι «το έκανα με μεγάλη έρευνα...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ