Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Εγκαταλείπεται οριστικά το έργο εκτροπής του Αχελώου

Ανακοίνωση - καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Το έργο της εκτροπής του Αχελώου θα μπορούσε να δώσει ανάσα στους αγρότες και τους κατοίκους της Θεσσαλίας

EUROKINISSI

Το έργο της εκτροπής του Αχελώου θα μπορούσε να δώσει ανάσα στους αγρότες και τους κατοίκους της Θεσσαλίας
Την εγκατάλειψη του έργου εκτροπής του Αχελώου ανακοίνωσε επισήμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διά στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου, στη διάρκεια της ημερίδας για την 1η αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας, που οργανώθηκε στις 26/9/2017, στη Λάρισα.

Μάλιστα, κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους κατοίκους της Θεσσαλίας, ισχυρίστηκε ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα της περιοχής θα καλυφθεί από μικροέργα, τα οποία είναι αναγκαία μεν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση για την άρδευση, την ύδρευση, την προστασία του περιβάλλοντος, για την αποτροπή ερημοποίησης της Θεσσαλίας.

Παλιά και νέα προβλήματα θα οξυνθούν

Την απόφαση της κυβέρνησης καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση και συνδυασμένη ενεργοποίηση ενός συνόλου τεχνικών έργων υλοποίησης και αξιοποίησης της μερικής εκτροπής ποσοτήτων νερού του Αχελώου προς τη Θεσσαλία θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς θα συμβάλει αποφασιστικά, ώστε:

  • Να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της υποβάθμισης της ποσότητας και ποιότητας των υπόγειων υδροφορέων της Θεσσαλίας και της υποβάθμισης των εδαφών σε ορισμένες περιοχές της.
  • Να αναβαθμισθεί η ποιότητα και να εξασφαλισθεί η αναγκαία ποσότητα νερών στον ποταμό Πηνειό, ώστε να προστατευτούν οι οικολογικές λειτουργίες του και η αξιόλογη φυσική περιοχή των εκβολών του (δέλτα Πηνειού).
  • Να εξασφαλιστεί η ύδρευση των μεγάλων πόλεων της Θεσσαλίας (Λάρισα και Βόλος).
  • Να εξασφαλισθεί και να αυξηθεί η άρδευση των ανεπαρκώς σήμερα αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας.
  • Να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας με την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου υδροδυναμικού καθώς και την πολλαπλή κοινωνική ωφέλεια των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων που διαφυλάσσουν πολύτιμους υδατικούς πόρους στους υδροταμιευτήρες τους κατά τη χειμερινή περίοδο, για να τους διαθέσουν κατά τη θερινή.
Εμπόδιο κι εδώ το κέρδος

Εξηγώντας ποιο είναι το πραγματικό εμπόδιο στην κάλυψη των οξυμένων λαϊκών αναγκών σχετικά με το νερό στη Θεσσαλία, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει: «Πρόκειται για τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης και της ΕΕ, που υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή. Πρόκειται για τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπου το νερό, η Ενέργεια, τα τρόφιμα, η γη, τα δάση αποτελούν εμπορεύματα.

Στο επίκεντρο της αστικής πολιτικής βρίσκονται οι οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ για το νερό, για την "απελευθέρωση" του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, για την ΚΑΠ. Η κοινοτική οδηγία - πλαίσιο για τα νερά του 2000, με την οποία εναρμονίστηκε η ελληνική νομοθεσία απ' το 2003, θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης νερού σε αντιπαράθεση με τη μεγιστοποίηση της προσφοράς σε κάθε υδατικό διαμέρισμα. Ετσι, δεν εστιάζει ούτε στα τεχνικά έργα και τις πολιτικές εμπλουτισμού των υπόγειων και επίγειων υδροφορέων, ούτε στην αναγκαιότητα προστασίας των δασών που συμβάλλουν καθοριστικά στον εμπλουτισμό των υδροφορέων...».

Ειδική αναφορά κάνει η ανακοίνωση στους μικρομεσαίους αγρότες, τονίζοντας: «Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2000/60 για το νερό, που οδηγεί στην ελαχιστοποίηση της μεταφοράς νερού προς τη Θεσσαλία, αποτελεί επίσης το όχημα για την εφαρμογή της ΚΑΠ 2014 - 2020, η οποία έχει ως στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίου και γης στον αγροτικό τομέα».

Χρειάζεται άλλος δρόμος

Η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταλήγει μεταξύ άλλων: «Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα μπορεί να κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.

Θα μπορεί να διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αφού θα έχει ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του νερού με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και θα αξιοποιηθεί το τεράστιο πλεονέκτημα του κεντρικού σχεδιασμού της κοινωνικοποιημένης παραγωγής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ