Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Η ελληνο-τουρκική κρίση...

Κοινός τους παρονομαστής είναι ότι υποδαυλίστηκαν και τροφοδοτούνται από τις δυνάμεις του ευρω-ατλαντισμού πάνω στη βάση υπαρκτών προβλημάτων που είχαν στις σχέσεις τους. Αλίμονο, άλλωστε, εάν δεν υπήρχαν προβλήματα μεταξύ των κρατών. Αυτό θα προϋπόθετε την επιβολή μιας διεθνούς μονοκρατορικής δικτατορίας που τα πάντα θα ρυθμίζονταν σύμφωνα με τη θέληση ενός «Μεγάλου Αδελφού» που θα εξέφραζε την ανεξέλεγκτη εξουσία μιας υπερεθνικής οικονομικής, πολιτικής και μιλιταριστικής (στρατοκρατικής) ολιγαρχίας. Αυτό, δηλαδή, που ήδη βρίσκεται σε πρώτη εξέλιξη στα Βαλκάνια ως «παγκοσμιοποιημένη» Νέα Τάξη του υπερεθνικού χρηματιστικού κεφαλαίου.

Ο κοινός ιμπεριαλιστικός παρονομαστής των διεθνών κρίσεων των ημερών μας είναι η αιτία που κάνει διαφορετικά προβλήματα διαφορετικών γεωγραφικών χώρων να προσομοιάζουν. Οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις είναι ένα από αυτά. Η μεταπολεμική, τουλάχιστον, ιστορία των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας είναι γεμάτη γεγονότα εις βάρος των Ελλήνων της Τουρκίας και της Κύπρου από το πολιτικό - στρατιωτικό σύμπλεγμα εξουσίας της τουρκικής κυβέρνησης, ώστε η αναφορά τους να καταντά σε επαναλαμβανόμενη ταυτολογία. Η τρέχουσα πολιτική του ελληνικού ΥΠΕΞ της τελευταίας εικοσαετίας στηρίχτηκε στην κάλυψη -πολιτική και αμυντική - των ελληνικών συμφερόντων που θα προσέφερε η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την εισδοχή της Ελλάδας ως τακτικό της μέλος. Η προσδοκία αυτή αποδείχτηκε αυταπάτη ακόμη και στο επίπεδο της Δυτικο-Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντίθετα, υπήρξαν συμφωνίες μετά τα Ιμια μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης που κατοχυρώνουν ουσιαστικά τα τουρκικά «ζωτικά ενδιαφέροντα» στο Αιγαίο.

Το περίεργο αυτής της ιστορίας είναι ότι το αποτυχημένο σενάριο περί της κάλυψης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση έναντι της Τουρκίας, επαναλαμβάνεται στην επιδιωκόμενη εισδοχή της Κύπρου στην Ενωση. Μάλιστα, αυτό γίνεται όταν υπάρχει το άκρως δυσεπίλυτο με διπλωματικά μέσα πρόβλημα της τουρκικής κατοχής του τριάντα οκτώ τοις εκατό του νησιού.

Μόνη εξήγηση στην εμμονή αυτής της πολιτικής από την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση, είναι ο φόβος τους μην καταλειφθεί και το υπόλοιπο νησί από τα τουρκικά στρατεύματα. Ο φόβος αυτός υποβόσκει τρώγοντας τα σωθικά των δυο κυβερνήσεων όσο κι αν δεν ομολογείται. Υπάρχει μάλιστα η ανομολόγητη αιτιολογία ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις των ελληνικών θέσεων αμβλύνουν έστω και προσωρινά την οξύτητα και αφαιρούν τη δικαιολογία του τουρκικού κατεστημένου για μια απονενοημένη πολεμική ενέργεια στην Κύπρο και το Αιγαίο, που οι παραβιάσεις του από την τουρκική πολεμική αεροπορία έχουν γίνει καθεστώς.

Ιδιαίτερα για το Αιγαίο, το πρόβλημα είναι άκρως επικίνδυνο λόγω της ευρύτερης ελληνο-τουρκικής διασυμμαχικής (μέλη του ΝΑΤΟ κλπ.). Αυτό το γνωρίζουν αρκετά καλά τα συμμαχικά στρατιωτικά επιτελεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς και τα οικονομικο-πολιτικά επιτελεία της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξίσου καλά το γνωρίζουν και τα ρωσικά επιτελεία καθώς και τα επιτελεία της ευρύτερης περιοχής Μεσογείου - Μέσης Ανατολής. Οι διαπιστώσεις αυτές κάνουν την ευρω-ατλαντική συμμαχία να ανατριχιάζει στη σκέψη μιας ελληνο-τουρκικής σύρραξης που θα έθετε σε κίνδυνο μια στρατηγική περιοχή πολλαπλών σχέσεων με πολλαπλές προεκτάσεις. Ταυτόχρονα όμως δε θέλει να αναιρέσει την υπαρκτή πολιτική της που ενώ χρησιμοποιεί την Ελλάδα, ταυτόχρονα, τη συρρικνώνει, σήμερα πολιτικά - οικονομικά, αύριο γεωγραφικά «επί το δυτικότερον» και «επί το νοτιότερον».

Γι' αυτό χρησιμοποιεί την πολιτική του σκουληκιού που τρώει το εσωτερικό κι αφήνει άθικτο μέχρι στιγμής το περίβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση, θέση, φύση και πεποίθηση, προσαρμόζεται σε αυτή την πολιτική υπό την κάλυψη του γνωστού της δόγματος, της «βήμα - βήμα προσέγγισης».


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ