Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ντελάλης» επενδύσεων με εχέγγυο την αντιλαϊκή πολιτική

Σε ρόλο «ντελάλη», η κυβέρνηση διαφημίζει σε ξένους υποψήφιους επενδυτές τα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» της χώρας, όπως είναι η μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους» και η γεωπολιτική «σταθερότητα», μέσω της βαθύτερης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, με τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ταυτόχρονα, διαβεβαιώνει για τις προθέσεις της να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να αναβαθμίσει τη χώρα σε κόμβο μεταφορών και Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστική ως προς τα παραπάνω είναι η παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, στο συνέδριο που διοργάνωσε μέσα στη βδομάδα το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο Λονδίνο. Απαντώντας στο «ερώτημα» ξένων επενδυτών «γιατί να επενδύσουμε στην Ελλάδα;», ο υπουργός δεν έκρυψε λόγια και εστίασε στους παρακάτω άξονες:

-- «Δυνατότητα κερδοφορίας», με «αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού με ανταγωνιστικές αμοιβές». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, το 2008 το «εργατικό κόστος στην Ελλάδα έφτανε στο 65,5% της ΕΕ», ενώ το 2016 «ήταν μόνο το 47,7% της ΕΕ». Αυτό, μαζί με τους «πλούσιους υλικούς πόρους», μπορούν - όπως είπε - «να στηρίξουν τον τουρισμό, την Ενέργεια, τις εξορύξεις, την αγροδιατροφική βιομηχανία, τις επιστήμες της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του φαρμακευτικού κλάδου και των κλινικών δοκιμών, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις νέες τεχνολογίες». Παρουσίασε δηλαδή τους κλάδους που στη σημερινή συγκυρία προσφέρουν το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τους υποψήφιους επενδυτές.

-- «Πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», σε συνδυασμό βέβαια και με τη «νομισματική σταθερότητα» στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Μεταξύ άλλων, ο Δ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας γρήγορης μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό κόμβο για την περιοχή της Ευρασίας με αποθέσεις φυσικού αερίου, γεγονός που ενισχύει το ενδιαφέρον για ξένες άμεσες επενδύσεις». Εστίασε, μάλιστα, στις «διόδους προς τις αγορές και τις επενδυτικές κοινότητες άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κίνα, το Ιράν, η Ρωσία, το Καζακστάν και χώρες της Μέσης Ανατολής».

Πρόσθεσε, επίσης, με νόημα ότι «οι γεωπολιτικές αλλαγές, μετά από τις κρίσεις σε Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Τουρκία, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα σταθερή οικονομία σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο». Στην πραγματικότητα, μιλώντας στους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων, παρουσίασε ως «εγγύηση» για τις επενδύσεις τους τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, που μόνο κινδύνους και δεινά επιφυλάσσουν για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς.

-- Στα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» πρόσθεσε και το γεγονός ότι η Ελλάδα «είναι μια αναπτυγμένη χώρα, με ευκαιρίες ανάπτυξης που παρατηρούνται κυρίως σε αναδυόμενες οικονομίες, γεγονός που δημιουργεί καλές επενδυτικές ευκαιρίες». Δηλαδή, με δυνατότητες προσφοράς μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους για τους επίδοξους επενδυτές.

Προκειμένου, μάλιστα, να κεντρίσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, όπως αυτά των «Νavarino Bay» (250 εκατ.), «Philip Moris» (300 εκατ.), Ομιλος Μυτιληναίου (400 εκατ.), «Fraport Greece» (400 εκατ.), Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (600 εκατ.), ΟΤΕ (1,5 δισ.), «Vodafone» και «Wind» (από 200 εκατ. καθεμιά) και βέβαια της «Exxon Mobil», «ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κοιτασμάτων στις ελληνικές ακτές»...

Παράλληλα, δεσμεύτηκε στους επενδυτές πως «όταν επιτευχθεί πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή, η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει το φορολογικό βάρος στον ιδιωτικό τομέα, είτε μειώνοντας τον ΦΠΑ είτε τους φόρους ακινήτων και τις ασφαλιστικές εισφορές». Θυμίζουμε ότι ανάλογες εγγυήσεις στο κεφάλαιο έδωσε και ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στη ΔΕΘ...


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ