Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Επιβεβαίωσε ότι μπίζνες και εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια πάνε μαζί

Το «ενδιαφέρον» αμερικανικών μονοπωλίων για τους τομείς των «Υποδομών, των Συνδυασμένων Μεταφορών αλλά και ευρύτερα» ήταν επισήμως το θέμα της συνάντησης του πρέσβη με τον υπουργό Υποδομών μέσα στην βδομάδα (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Το «ενδιαφέρον» αμερικανικών μονοπωλίων για τους τομείς των «Υποδομών, των Συνδυασμένων Μεταφορών αλλά και ευρύτερα» ήταν επισήμως το θέμα της συνάντησης του πρέσβη με τον υπουργό Υποδομών μέσα στην βδομάδα (φωτ. αρχείου)
Το συνολικό πλαίσιο των σχεδιασμών των ΗΠΑ για περαιτέρω αξιοποίηση της Ελλάδας - με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και τη «σύμπτωση συμφερόντων» με την εγχώρια αστική τάξη - ως προγεφυρώματος υλοποίησης των επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών τους, σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, κρίσιμων υποδομών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, ανέπτυξε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, μιλώντας την προηγούμενη Κυριακή στην «Καθημερινή».

Η νέα παρέμβαση του Αμερικανού αξιωματούχου ήρθε μετά τις απανωτές περιοδείες του ανά τη χώρα, σε σημεία στρατηγικού - επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τους Αμερικανούς, δείχνοντας μεταξύ άλλων και ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, οι επιχειρηματικές συμφωνίες με ενεργειακούς κολοσσούς πάνε χέρι - χέρι με την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και συμμαχιών τους στην περιοχή κι ενώ οξύνονται οι ανταγωνισμοί με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Οχι τυχαία, άλλωστε, στην ίδια συνέντευξη χώρεσαν αναφορές τόσο στα σχέδια αμερικανικών μονοπωλίων για επενδύσεις όσο και στην ίδια τη θέση της Ελλάδας, που, για τις ΗΠΑ, αποτελεί γερό χαρτί για την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή.

«Απόβαση» σε Θεσσαλονίκη, Β. Ελλάδα και ευρύτερα

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης προανήγγειλε εντονότερη αμερικανική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα στην πορεία προς τη ΔΕΘ του 2018, οπότε οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα, σημειώνοντας πως:

«Αναδεικνύεται μέσω της Θεσσαλονίκης ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας. Αυτή η ιδέα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας. Για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω την Κίνα ή πολλούς από τους άλλους εταίρους σας να σκέπτονται με τον τρόπο που σκεπτόμαστε εμείς την ευρύτερη περιφερειακή επιρροή της Ελλάδας. Τον ρόλο της ως προμαχώνα της Ευρώπης, μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο των προκλήσεων στην Αν. Μεσόγειο, στο Μαγκρέμπ, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα. Θα δείτε, καθώς εργαζόμαστε τους επόμενους 12 μήνες για να προετοιμαστούμε για τη ΔΕΘ του 2018, μια πολύ έντονη αμερικανική δραστηριοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα όπως και στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο ως συμπρωτεύουσας αλλά ως πύλης εισόδου μέσω της Ελλάδας προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Να καταγραφούν εδώ και όσα είπε προηγουμένως, στον ομογενειακό ιστότοπο «Greek Reporter», όπου έβαλε κατά ανταγωνιστικών προς τα αμερικανικά κινεζικών και ρωσικών κεφαλαίων. Ειδικότερα, αφού είπε για τις διμερείς μπίζνες ότι υπάρχουν «απεριόριστες δυνατότητες» στον τραπεζικό τομέα, στην Ενέργεια, στις κατασκευές και τον τουρισμό, ερωτώμενος για την τοποθέτηση κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα έβαλε θέμα αν «είναι αυτές γνωστές εταιρείες που λειτουργούν με κινήσεις πάνω από το τραπέζι».

Πρόσθεσε πως «υπάρχουν κάποιες άλλες χώρες που έχουν επενδύσει πρόσφατα στην Ελλάδα που δεν πληρούν αυτά τα πρότυπα» ...διαφάνειας, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν σκληρότερα σε ό,τι αφορά την «εμπλοκή» τους στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία «είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού συνδέει την Ελλάδα με τα Βαλκάνια». Για να μην υπάρχουν, μάλιστα ...παρερμηνείες συμπλήρωσε πως «προφανώς υπήρξαν πολλές ρωσικές επενδύσεις, πολλές ρωσικές δραστηριότητες. Ετσι δουλεύω ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ετσι ώστε οι άνθρωποι στη Βόρεια Ελλάδα να καταλάβουν ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εμπλεκόμενες ("engaged") σε αυτήν την στρατηγική περιοχή».

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά, ήδη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση κυβέρνησης και ΔΕΘ να είναι οι ΗΠΑ τιμώμενη χώρα το 2018: «Η απόφαση αυτή έρχεται ως επιστέγασμα των στενών διαχρονικών σχέσεων των δύο χωρών και της υποστήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης μέσα από υποστηρικτικές παρεμβάσεις, αλλά και επενδύσεις που πραγματοποιούν αμερικανικές εταιρείες στη χώρα τα τελευταία χρόνια», αναφέρει το Επιμελητήριο. Εξάλλου, «στοχεύει να προσελκύσει σημαντικές εταιρείες και οργανισμούς από τις ΗΠΑ (...) σε συνδυασμό με την διεξαγωγή παράλληλων εκδηλώσεων (...) αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την πολύ στενή και διαρκή σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

Ζωτικής σημασίας η βάση της Σούδας για τον «δραστήριο» 6ο στόλο

Στη στρατιωτική πτυχή της διμερούς συνεργασίας, αυτή ακριβώς που διασφαλίζει την ασφάλεια για να «τρέξουν» οι μπίζνες του κεφαλαίου, ο Πάιατ εστίασε στην αμερικανική βάση στη Σούδα:

«Είναι μια ζωτικής σημασίας βάση σε μια εποχή που ο 6ος στόλος και ο στρατός των ΗΠΑ είναι πιο δραστήριοι στην Αν. Μεσόγειο. Η Σούδα είναι απαραίτητη για τον ανεφοδιασμό, τη διατήρηση της παρουσίας μας σε αυτήν την περιοχή του ΝΑΤΟ».

Εξήρε, δε, την «ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ ελληνικού και αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Οι ειδικές δυνάμεις, η ευκαιρία για τους πιλότους μας να πετάξουν μαζί, να εξοικειωθούν με το πώς λειτουργεί ο ένας και ο άλλος. Αυτό είναι το θέμα του ΝΑΤΟ, τελικά - η επίσημη δέσμευση από τις δύο χώρες να αγωνιστούν μαζί, να συνεργαστούν. Και η Σούδα είναι ένας τόπος όπου αναπτύσσουμε και στηρίζουμε αυτήν την εμπιστοσύνη».

Σχέδια και ανταγωνισμοί σε Ενέργεια και στρατηγικές υποδομές

Σε ένα τέτοιο φόντο, όπου κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο σπεύδει να ...λάβει τα μέτρα του και σε στρατιωτικό επίπεδο, «φορτώνοντας» την Ανατολική Μεσόγειο με επιπρόσθετες δυνάμεις του, αεροπλανοφόρα, άλλα πλοία και αεροσκάφη, ο Πάιατ, σηματοδοτώντας τους σφοδρούς ανταγωνισμούς μονοπωλίων που «τρέχουν», ξόρκισε ανοικτά την έλευση ρωσικού φυσικού αέριου στη νότια Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας πως:

«Αντιτιθέμεθα στον Turkish Stream (...) θα επιδεινώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο κατά τρόπο που είναι κακός για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη. Η Τουρκία, εξ ορισμού, είναι μέρος του νότιου διαδρόμου. Ο μόνος τρόπος να περνά αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα για τον TAP είναι μέσα από το τουρκικό έδαφος, οπότε υπάρχει ένας φυσικός ρόλος για να παίξει εκεί».

Στο ίδιο μοτίβο, ζήτησε ευθέως, για τη διέλευση αμερικανικών συμφερόντων φυσικού αερίου από την περιοχή, «να υπογραφούν συμβόλαια. Οχι απλά εφήμερες κινήσεις, αλλά να γίνουν πραγματικότητα αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχει, επίσης, η ιδιωτικοποίηση του λιμένα (σ.σ. Αλεξανδρούπολης). Θα συζητήσω με το ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα και θα προσπαθήσω να αποκτήσω μια αίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων. Εχουμε τουλάχιστον μία αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν προφανώς τεράστιες δυνατότητες. Η ιδέα της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου και επίσης ενός κόμβου μεταφορών, αν καταφέρετε να υλοποιήσετε τη σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο ως σημαντικό διμερή εταίρο, αλλά ως πυλώνα της στρατηγικής μας στην περιοχή. Εχω εντυπωσιαστεί από το πώς συνδυάζονται διαφορετικές εξελίξεις γύρω από την Αλεξανδρούπολη, όπως ο TAP, το πλωτό τερματικό και ο αγωγός IGB, όπως και από τον μεγάλο ενθουσιασμό για περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή».

Εξάλλου, στη συνέντευξή του στον προαναφερόμενο ομογενειακό ιστότοπο τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από δύο αμερικανικές εταιρείες να αγοράσουν το ναυπηγείο της Σύρου, το οποίο, όπως τόνισε, «είναι στρατηγικά σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα θέλαμε να δούμε να παραμένει σε επενδυτές προερχόμενους από χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ». Αλλη μια σαφής παραπομπή σε ανταγωνισμούς με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη.

«Αμ' έπος, αμ' έργον»...

Σημειωτέον, στην τακτική του «αμ' έπος αμ' έργον», λίγες μόνο μέρες μετά τις 2 συνεντεύξεις του, την Τρίτη ο Αμερικανός πρέσβης μετέβη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου συνάντησε τον υπουργό Χρ. Σπίρτζη.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συνάντηση έγινε «σε πολύ φιλικό κλίμα και αποτελεί την επισφράγιση μιας εποικοδομητικής συνεργασίας των δύο πλευρών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες». Στο σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνεται μάλιστα ότι στόχος της ήταν «η δυνατότητα πραγματοποίησης αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας, στον τομέα των Υποδομών, των Συνδυασμένων Μεταφορών αλλά και ευρύτερα», για τις οποίες υπουργός και πρέσβης συμφώνησαν ότι «έχουν δημιουργηθεί γόνιμες συνθήκες, για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης». Εξ ου και συμφωνήθηκε «η τακτική επικοινωνία τους, προκειμένου να παρακολουθείται η πρόοδος και να δίδεται η απαραίτητη ώθηση στις επικείμενες επενδυτικές δραστηριότητες».

Είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, ομιλία του αν. υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στο συνέδριο Concordia Summit 2017 στη Νέα Υόρκη, όπου μίλησε στη θεματική ενότητα «Strategic Post - Conflict Investment from Colombia to Cyprus» («Στρατηγικές επενδύσεις μετά από σύγκρουση, από την Κολομβία έως την Κύπρο»), ενώ πραγματοποίησε και «συναντήσεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, στις οποίες διαπιστώθηκε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, δεδομένου του τέλους της πολιτικής αβεβαιότητας, της επιστροφής στην ανάπτυξη, της ίδρυσης αναπτυξιακής τράπεζας, της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και του νέου αναπτυξιακού νόμου που οροθετούν ένα νέο τοπίο, ιδιαίτερα ελκυστικό για τους επενδυτές», όπως αναφέρεται από πλευράς ΥΠΕΞ, ανοίγοντας τη βεντάλια παροχών και διασφαλίσεων της κυβέρνησης προς το κεφάλαιο.

Μπούσουλας η ευρωατλαντική ατζέντα «ασφάλειας - σταθερότητας»

Το πώς η «εποικοδομητική συνεργασία» Ελλάδας - ΗΠΑ συμπυκνώνει από τη σκοπιά της κυβέρνησης την προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να αναλάβει αναβαθμισμένους ρόλους στην περιοχή και στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια σε αυτή, διαφάνηκε την περασμένη βδομάδα και από την έντονη και στοχοπροσηλωμένη δραστηριότητα του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, στη Ν. Υόρκη όπου ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Βδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε σειρά επαφών με ομολόγους του και άλλους παράγοντες, αναπαράγοντας την ευρωατλαντική ατζέντα.

Ενδεικτικά, η συνάντησή του με τον ομόλογό του της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, P. Klimkin, όπως ανακοινώθηκε από ελληνικής πλευράς, «πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, και αποτέλεσε μια ευκαιρία ενδελεχούς ανταλλαγής απόψεων επί θεμάτων περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ουκρανική κρίση και τις πρόσφατες συναφείς εξελίξεις». Εξάλλου, «επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και διαπιστώνοντας την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσής τους», οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου κατά την επίσκεψη Klimkin στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Αλλο τέτοιο παράδειγμα η συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Λιβύης, M.T. Siala, με αντικείμενο τις «προοπτικές σταθερότητας της Λιβύης, καθώς και επίκαιρα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο». 'Η και η συνάντηση Κοτζιά με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, A. A. Gheit, συζητώντας «ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου».

Στα επόμενα τέτοια βήματα, σχεδιάζεται μετάβασή του στην Τουρκία τον Οκτώβρη, για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του σε μια προοπτική αναθέρμανσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, στη βάση διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν», προκειμένου να ανοίξουν διάπλατα δρόμοι για μπίζνες μεγάλων ενεργειακών κολοσσών πάνω στα κοιτάσματα και τους αγωγούς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.


Θ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτιάχνουν κορβέτα για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο(2020-06-24 00:00:00.0)
Επιθεωρούν το «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» τους(2020-03-06 00:00:00.0)
«Εκτίναξη της συνεργασίας» πάνω σε «κοινούς στόχους»(2018-01-13 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη από ποτέ η εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ(2017-12-01 00:00:00.0)
Κάλεσμα σε πάλη για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας(2017-09-06 00:00:00.0)
«Βάσεις» και βάσεις...(2017-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ