Κυριακή 3 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγκόσμιες Επενδύσεις: Κέρδη, επιδιώξεις και ανταγωνισμοί

Επενδυτικό ρεκόρ όλων των εποχών από τις ΗΠΑ. Χάνουν έδαφος Γερμανία και Γαλλία. Η Κίνα πρώτη στην απορρόφηση επενδύσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μιαν αποκαλυπτική εικόνα για τις κινήσεις των κεφαλαίων, τις στρατηγικές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, δίνει η ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σχετικά με τις άμεσες εξωτερικές επενδύσεις σ' όλο τον κόσμο κατά το 2004.

Συγκεκριμένα, το 2004 οι χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ έκαναν επενδύσεις στο εξωτερικό 667,8 δισ. δολαρίων, έναντι 592,8 δισ. δολαρίων το 2003. Αντιστοίχως, στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ έγιναν, το 2004, άμεσες ξένες επενδύσεις 406,6 δισ. δολαρίων, έναντι 458,8 δισ. δολαρίων το 2003.

Στην πρώτη θέση, ως προς το ύψος των επενδύσεων στο εξωτερικό, βρίσκονται οι ΗΠΑ με επενδύσεις 252 δισ. δολαρίων, έναντι 141 δισ. δολαρίων το 2003. Το ποσό των αμερικανικών επενδύσεων το 2004 είναι ρεκόρ όλων των εποχών και δείχνει τη διαρκή, επιθετική επέκταση των αμερικανικών μονοπωλίων, τα οποία κινούνται «για να αποκτήσουν εταιρικά πλεονεκτήματα στο εξωτερικό», όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

Η γενική κίνηση των επενδύσεων επιβεβαιώνει ότι οι πολυεθνικές ενισχύουν τις θέσεις τους σε χώρες με «χαμηλό κόστος», δηλαδή χώρες με χαμηλούς μισθούς και ιδιαίτερες «διευκολύνσεις» από τις κυβερνήσεις τους στους επενδυτές.

Η Κίνα παρέμεινε και το 2004 ο μεγαλύτερος αποδέκτης άμεσων ξένων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά, πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα επενδύσεις 55 δισ. δολαρίων, έναντι 47 δισ. δολαρίων το 2003. Η Ινδία δέχτηκε το 2004 επενδύσεις 5,3 δισ. δολαρίων, έναντι 4,3 δισ. δολαρίων το 2003. Στην έκθεση του ΟΟΣΑ, τονίζεται ότι η Ινδία «σημειώνει σταθερή πρόοδο για την καθιέρωσή της ως ελκυστικός προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικά οι μεγαλύτερες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες βρίσκονται σε εμφανώς υποδεέστερη θέση από τις ΗΠΑ, τόσο στις επενδύσεις στο εσωτερικό, τους, όσο και στις επενδύσεις που έκαναν στο εξωτερικό. Οι άμεσες εξωτερικές επενδύσεις στη Γαλλία έπεσαν δραματικά από τα 43 δισ. δολάρια το 2003, στα 24 δισ. δολάρια το 2004!

Στη Γερμανία, η κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμα πιο σοβαρή, αφού το 2004 οι ξένοι επενδυτές απέσυραν από τη χώρα επενδύσεις 38 δισ. δολαρίων...

Από τις εξελίξεις στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ, προκύπτει μια σαφέστατη μετακίνηση κεφαλαίων προς χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με στόχο, φυσικά, το μεγαλύτερο μονοπωλιακό κέρδος. Ωστόσο, από τη σύγκριση των επενδυτικών επιδόσεών τους με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, προκύπτει ότι τα μερίδια των παγκόσμιων αγορών καταλαμβάνονται με ταχύτατους ρυθμούς από τα αμερικανικά κεφάλαια, οξύνοντας και τον ανταγωνισμό που εκδηλώνεται, όχι μόνο στον επενδυτικό τομέα, αλλά και στον εμπορικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ