Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Η Ελλάδα «πυλώνας» των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή

Το ενδιαφέρον των αμερικανικών ομίλων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τα σχέδια που συνδέονται με αυτό «επισήμανε», μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρέσβης

Eurokinissi

Το ενδιαφέρον των αμερικανικών ομίλων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τα σχέδια που συνδέονται με αυτό «επισήμανε», μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρέσβης
Ολο το «πακέτο» των σχεδιασμών των ΗΠΑ για περαιτέρω αξιοποίηση της Ελλάδας, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και τη «σύμπτωση συμφερόντων» με την εγχώρια αστική τάξη, ως προγεφύρωμα υλοποίησης των επικίνδυνων για το λαό σχεδιασμών τους σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, κρίσιμων υποδομών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, ανέπτυξε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, με συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή». Ταυτόχρονα, αρθρογραφώντας στο «Πρώτο Θέμα» ανέπτυξε και άλλες πτυχές της πολύπλευρης αμερικανικής παρέμβασης στην Ελλάδα, μέσω περιλάλητων ΜΚΟ και με άξονα το Προσφυγικό που οι ίδιες οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις προκαλούν.

Ο Πάιατ, που διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για να πραγματοποιηθεί σύντομα επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Λευκό Οίκο, προανήγγειλε περισσότερη αμερικανική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα στην πορεία προς τη ΔΕΘ του 2018, οπότε οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Χαρακτηριστικά, είπε: «Αναδεικνύεται μέσω της Θεσσαλονίκης ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας. Αυτή η ιδέα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας. Για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω την Κίνα ή πολλούς από τους άλλους εταίρους σας να σκέπτονται με τον τρόπο που σκεπτόμαστε εμείς την ευρύτερη περιφερειακή επιρροή της Ελλάδας. Τον ρόλο της ως προμαχώνα της Ευρώπης, μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο των προκλήσεων στην Αν. Μεσόγειο, στο Μαγκρέμπ, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα. Θα δείτε, καθώς εργαζόμαστε τους επόμενους 12 μήνες για να προετοιμαστούμε για τη ΔΕΘ του 2018, μια πολύ έντονη αμερικανική δραστηριοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα όπως και στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο ως συμπρωτεύουσας αλλά ως πύλης εισόδου μέσω της Ελλάδας προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Δείχνοντας, μεταξύ άλλων, και τους σφοδρούς ανταγωνισμούς μονοπωλίων που «τρέχουν», ζήτησε ευθέως για τη διέλευση αμερικανικών συμφερόντων φυσικού αερίου από την περιοχή «να υπογραφούν συμβόλαια. Οχι απλά εφήμερες κινήσεις, αλλά να γίνουν πραγματικότητα αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχει επίσης η ιδιωτικοποίηση του λιμένα (σ.σ: Αλεξανδρούπολης). Θα συζητήσω με το ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα και θα προσπαθήσω να αποκτήσω μια αίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων. Εχουμε τουλάχιστον μία αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν προφανώς τεράστιες δυνατότητες. Η ιδέα της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου και επίσης ενός κόμβου μεταφορών, αν καταφέρετε να υλοποιήσετε τη σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο ως σημαντικό διμερή εταίρο, αλλά ως πυλώνα της στρατηγικής μας στην περιοχή. Εχω εντυπωσιαστεί από το πώς συνδυάζονται διαφορετικές εξελίξεις γύρω από την Αλεξανδρούπολη, όπως ο TAP, το πλωτό τερματικό και ο αγωγός IGB, όπως και από τον μεγάλο ενθουσιασμό για περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή».

Εξειδικεύοντας στη διαφαινόμενη εμπλοκή της «ΕxxonMobil» στην υπόθεση των ερευνών για φυσικό αέριο, τη χαρακτήρισε «πολύ καλό νέο, εάν υλοποιηθεί», σημειώνοντας πως «επίσης, η Energean, στην οποία υπάρχει σημαντική αμερικανική επένδυση, έχει λάβει έγκριση για γεωτρήσεις στο Ιόνιο και στη συνέχεια στη Δυτική Ελλάδα».

Εστιάζοντας στην αμερικανική βάση στη Σούδα είπε: «Είναι μια ζωτικής σημασίας βάση σε μια εποχή που ο 6ος στόλος και ο στρατός των ΗΠΑ είναι πιο δραστήριοι στην Αν. Μεσόγειο. Η Σούδα είναι απαραίτητη για τον ανεφοδιασμό, τη διατήρηση της παρουσίας μας σε αυτήν την περιοχή του ΝΑΤΟ». Εξήρε, δε, την «ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ ελληνικού και αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Οι ειδικές δυνάμεις, η ευκαιρία για τους πιλότους μας να πετάξουν μαζί, να εξοικειωθούν με το πώς λειτουργεί ο ένας και ο άλλος. Αυτό είναι το θέμα του ΝΑΤΟ, τελικά - η επίσημη δέσμευση από τις δύο χώρες να αγωνιστούν μαζί, να συνεργαστούν. Και η Σούδα είναι ένας τόπος όπου αναπτύσσουμε και στηρίζουμε αυτήν την εμπιστοσύνη».

Χαιρέτισε και την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ: «Το σημαντικότερο θέμα της σχέσης Ισραήλ - Ελλάδας είναι ότι δεν αφορά μόνο την άμυνα και την ασφάλεια. Προφανώς, τα ενεργειακά ζητήματα είναι στρατηγικώς σημαντικά και νομίζω θα προχωρήσουν». Εστιάζοντας, παρακάτω, στον παράγοντα Τουρκία επέμεινε ότι «πρέπει να παραμείνει συνδεδεμένη στη Δύση και στα δυτικά θεσμικά όργανα». Ξόρκισε, εξάλλου, τη διασύνδεσή Τουρκίας με Ρωσία με άξονα την Ενέργεια και τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς Ευρώπη μέσω τουρκικών αγωγών, λέγοντας ορθά - κοφτά πως «Αντιτιθέμεθα στον Turkish Stream (...) θα επιδεινώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο κατά τρόπο που είναι κακός για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη. Η Τουρκία, εξ ορισμού, είναι μέρος του νότιου διαδρόμου. Ο μόνος τρόπος να περνά αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα για τον TAP είναι μέσα από το τουρκικό έδαφος, οπότε υπάρχει ένας φυσικός ρόλος για να παίξει εκεί. Οι Ισραηλινοί μού λένε ότι θα μεταφέρουν το αέριο με τρόπο που να λειτουργεί προς όφελός τους. Υπάρχουν πολλά πρακτικά και οικονομικά εμπόδια για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που δεν αξιοποιεί την τουρκική γεωγραφία. Τελικά, οι αγορές αποφασίζουν», πρόσθεσε, ουσιαστικά βάζοντας «πάγο» στα σχέδια για τον υποθαλάσσιο αγωγό «East Med».

Τέλος, στο άρθρο του για το Προσφυγικό και την παρέμβαση εκεί των ΗΠΑ, που σπέρνουν κύματα προσφυγιάς με τους πολέμους τους ανά τον πλανήτη, απαρίθμησε ως αποδέκτες «χορηγιών» από την αμερικανική πρεσβεία τις ΜΚΟ «Αγκαλιά» στη Μυτιλήνη, «Φάρος» και «Μετάδραση». Επίσης, ότι την προηγούμενη χρονιά «συνεργάστηκαν» με το «Impact Hub» στην Αθήνα και τη «Στέγη» του Ιδρύματος «Ωνάση». Οτι αυτόν τον καιρό «συνεργάζονται» με τον οργανισμό «Μέλισσα - Δίκτυο για Γυναίκες Μετανάστριες», αλλά και ότι «στήριξαν» την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ