Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Τρέχουν» τα προαπαιτούμενα, διεργασίες για τα μνημόνια της «επόμενης μέρας»

Με «δεδομένη» την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και την προσθήκη νέων, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη μορφή που θα πάρει η έξοδος του κεφαλαίου στις «αγορές»

ΕΕ

Με «δεδομένη» την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και την προσθήκη νέων, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη μορφή που θα πάρει η έξοδος του κεφαλαίου στις «αγορές»
Με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα γύρω από την τυπική μορφή των μνημονίων και για την περίοδο μετά το 2018 εξελίσσονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια τόσο μεταξύ της συγκυβέρνησης και του κουαρτέτου όσο και στο εσωτερικό των δανειστών του ελληνικού κράτους (Ευρωζώνη, ΔΝΤ).

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση γύρω από την ενεργοποίηση του μηχανισμού προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), προκειμένου να στηριχτεί η έξοδος του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές για την περίοδο μετά το 2018, ενώ σε κάθε περίπτωση βασικό αντιλαϊκό «ατού» της κυβέρνησης και του εγχώριου κεφαλαίου αποτελούν τα προνομοθετημένα αντιλαϊκά μέτρα (κατακρεούργηση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου) που έχουν προβλεφθεί για το 2019-2020 και σε περίπτωση που δεν πιάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι, θα εφαρμοστούν νωρίτερα.

Σε αυτό το φόντο, ο επικεφαλής του ESM, Kλ. Ρέγκλινγκ, κάνει λόγο για «καλές πιθανότητες» εξόδου από το σημερινό πρόγραμμα τον επόμενο χρόνο, με προϋπόθεση βέβαια την πλήρη εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων». «Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Εχουμε ακόμη 11 μήνες του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και, αν εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν, έχουν καλές πιθανότητες να βγουν το επόμενο έτος», τόνισε ο Ρέγκλινγκ μιλώντας στον εσθονικό Τύπο, στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ, στο τέλος της περασμένης βδομάδας στο Ταλίν. Ο ίδιος, αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, επανέλαβε ότι αυτό που ενδέχεται να εξεταστεί (από τον ΕSM) είναι κάποια πρόσθετη επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής.

Για «πρόωρη» συζήτηση περί «καθαρής» εξόδου της Ελλάδας στις αγορές έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημειώνοντας παράλληλα ότι μπροστά βρίσκεται η τρίτη «αξιολόγηση» του προγράμματος, με τα 95 προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. «Πρώτα απ' όλα εγώ θα εστίαζα στην προετοιμασία για τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών διασφαλίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάνει το 3,5% του ΑΕΠ», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης η υπερφορολόγηση στο αντιλαϊκό «μείγμα».

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε την περασμένη βδομάδα υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, ανάμεσα στην «καθαρή έξοδο» (από το μνημόνιο) και τις «προληπτικές γραμμές» (για τη χρηματοδοτική στήριξη του κράτους για «έξοδο στις αγορές») υπάρχει ευρύ φάσμα επιλογών...

Παράλληλα, μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποστολή των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, και βέβαια σε κλίμα συμφωνίας για τα 95 νέα «προαπαιτούμενα» που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση.

«Αβεβαιότητες» για τις τράπεζες

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων αποτελεί νευραλγικό σημείο τόσο της τρέχουσας όσο και των επόμενων κύκλων «αξιολόγησης» και των παζαριών με το κουαρτέτο.

Σε αυτό το φόντο, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ταυτίζονται στο ζήτημα της επιτάχυνσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και άλλων παρεμβάσεων, ενώ τα μεταξύ τους παζάρια συνεχίζονται γύρω από τον κατάλληλο χρόνο σχετικά με τη διενέργεια νέων διαγνωστικών ελέγχων, σχετικά με την «κεφαλαιακή επάρκεια» των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να μην καθυστερήσουν, αλλά και να γίνει ευρεία χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού», τόνισε ο Μπ. Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.

Παράλληλα, οι αβεβαιότητες του κεφαλαίου εστιάζουν στο ενδεχόμενο νέων αναγκών για νέο κύκλο αύξησης μετοχικών κεφαλαίων, καθώς επισημαίνεται από την ΕΚΤ πως «είναι ανοικτή η συζήτηση με το ΔΝΤ», ενώ ο SSM (εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ) θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των «ιδιαιτεροτήτων» των ελληνικών τραπεζών, όπως, για παράδειγμα, είναι το ύψος των «κόκκινων» δανείων.

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν και στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (13 - 15 Οκτώβρη) στην Ουάσιγκτον.

Με το βλέμμα στις «αγορές» και τους «επενδυτές»

Συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργού Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο του ετήσιου επενδυτικού συνεδρίου που διοργανώνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, στο Λονδίνο, το διήμερο 20 και 21 Σεπτέμβρη. Μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με «επενδυτικά funds», όπως οι BlackRock, Goldman Sachs, Invesco κ.ά.

Η ελληνική επιχειρηματική αποστολή στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνεται από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αποτελείται από 33 εισηγμένους στο χρηματιστήριο επιχειρηματικούς ομίλους. Μεταξύ αυτών, οι 4 τραπεζικοί όμιλοι, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ κ.ά.

Προς παραγραφή «λίστες φοροδιαφυγής»

Την ίδια ώρα, και ενώ πέφτουν «βροχή» οι κατασχέσεις και οι εκβιασμοί για τα ληξιπρόθεσμα χρέη λαϊκών νοικοκυριών, οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, της περιόδου 2001-2005, θα ελέγχονται μόνο στην περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Στην κατηγορία, βέβαια, βρίσκονται οι περιβόητες λίστες (όπως Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.ά.) γύρω από τις οποίες η κυβέρνηση κατά καιρούς είχε επιχειρήσει να σηκώσει επικοινωνιακό κουρνιαχτό σχετικά με την αντιμετώπιση της μεγάλης (επίσημης) φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που προβλέπει το χρόνο παραγραφής των υποθέσεων.

Ξεκίνησε το παζάρι για τη ΔΕΗ

Στο μεταξύ, ξεκίνησε στις Βρυξέλλες ο δεύτερος γύρος του παζαριού μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με στόχο εντός του φθινοπώρου οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε συμφωνία, ώστε να ξεκινήσει επίσημα η «έρευνα αγοράς» («market test») για την εκδήλωση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, εκφράζεται «αισιοδοξία» ότι η κυβερνητική πρόταση σχετικά με το ποιες μονάδες θα πουληθούν θα γίνει αποδεκτή ίσως με ορισμένες αλλαγές. Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες «πιέζουν» να προστεθούν στη λίστα των μονάδων που θα πουληθούν πιο σύγχρονες και με μεγαλύτερη αξία, ώστε να γίνει περισσότερο «ελκυστική» προς τους υποψήφιους επενδυτές. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η δεύτερη «αξιολόγηση», τον Οκτώβρη θα πρέπει να ξεκινήσει το «market test», ώστε εντός πρώτου εξαμήνου του 2018 να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Στο μεταξύ, διακινούνται μια σειρά σεναρίων και για τις μονάδες που θα πωληθούν, αλλά και για επιχειρηματικούς ομίλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, ενώ την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε επίσημα από τη ΔΕΗ η υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» με τον κινεζικό ενεργειακό όμιλο «Shenhua Group», αλλά και επίσημη πρόσκληση να συμμετάσχει στη «διαδικασία αποεπένδυσης» της λιγνιτικής παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ