Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκκωφαντική σιωπή για το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικών στον Αραξο

Καμιά απάντηση στα ερωτήματα - καταγγελίες που έθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τη Θεσσαλονίκη

ΙΣΤ/ΔΑ DEFENCENET

Με τη φωτιά παίζει η κυβέρνηση, στην πρεμούρα της να διασφαλίσει ότι οι μπίζνες του κεφαλαίου θα τρέξουν με «ασφάλεια» στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, εξ ου και σπεύδει, όπως φαίνεται, να αναλάβει πρόσθετες επικίνδυνες αποστολές εντός ΝΑΤΟ, ακόμα και για τη «φιλοξενία», στη βάση του Αράξου, πυρηνικών κεφαλών. Καταγγελία που έκανε ευθέως ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ την περασμένη Παρασκευή, όσο και στην ομιλία του στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη μια μέρα μετά. Καταγγελία απέναντι στην οποία η κυβέρνηση τηρεί ύποπτη, εκκωφαντική σιωπή, προξενώντας πρόσθετη ανησυχία. Ενώ και τα ΜΜΕ φρόντισαν να «θάψουν» την πολύ αυτή σοβαρή καταγγελία που έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, «η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αράξου. Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αράξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

Θυμίζουμε ότι η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα και τις καταγγελίες του καθεστώτος Ερντογάν για εμπλοκή σε αυτήν των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ. Πληροφορίες από τα αρμόδια επιτελεία στην Αθήνα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να συνδράμει με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και στρατιωτικές συμφωνίες τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, «φιλοξενώντας» π.χ. Αμερικανούς πεζοναύτες από το Ιντσιρλίκ και πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα.

Ειδικά για τα πυρηνικά που φιλοξενούνται στη βάση του Ιντσιρλίκ, υπάρχει προβληματισμός στο εξωτερικό για το αν και πού να μεταφέρουν οι Αμερικανοί κάποιες δεκάδες πυρηνικές βόμβες τύπου Β61 που σήμερα διατηρούν στην τουρκική βάση.

Ενδεικτικά, ο πρώην ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, έχει επανειλημμένως δηλώσει τελευταία ότι «θα ήταν σοφό» για το ΝΑΤΟ να σκεφτεί ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση που το ΝΑΤΟ, ελέω κόντρας με την κυβέρνηση Ερντογάν, εκδιωχθεί από το Ιντσιρλίκ. Οτι μια άμεση εναλλακτική βάση για τους περίπου 2.500 Αμερικανούς στρατιωτικούς θα ήταν η χώρα μας, «η οποία σίγουρα έχει εξαίρετες υποδομές τόσο στην Κρήτη όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα». Θυμίζουμε δε ότι τους τελευταίους μήνες, όπως έχει γραφτεί στον Τύπο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επιθεωρήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναζητώντας «διεύρυνση» συνεργασίας και σε άλλα αντικείμενα, πέραν και των όσων «φιλοξενούνται» στη βάση στη Σούδα.

Σταθερά ενταγμένη στα ολέθρια πυρηνικά σχέδια ΝΑΤΟ - ΗΠΑ

Η βάση στον Αραξο είναι σταθερά ενταγμένη στα ολέθρια αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Γνώστες της υπόθεσης αναφέρουν ότι στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά το 1962 πυρηνικά όπλα κατόπιν σχετικής διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ το 1959, τα οποία φυλάσσονταν σε 6 ειδικούς θόλους στο ΒΔ τμήμα της αεροπορικής βάσης του Αράξου (116 Πτέρυγα Μάχης). Εκτοτε έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί περιοδικής αποθήκευσης πυρηνικών στον Αραξο και ότι τα ΝΑΤΟικά επιχειρησιακά σχέδια προβλέπουν σε «περίοδο κρίσεως» μεταστάθμευση αεροσκαφών άλλων χωρών στον Αραξο για να «φορτώσουν» από εκεί τις βόμβες. Οτι ο Αραξος φιλοξενούσε μέχρι και το 2001 11 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ τύπου Β61, οι οποίες απομακρύνθηκαν με μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ προς την Ιταλία και εν συνεχεία προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η βάση στον Αραξο είναι πάντα σε ετοιμότητα να παίξει ρόλο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε επίθεση με πυρηνικά. Αλλωστε, η βάση πήρε μέρος, το Μάρτη του 2014, στη ΝΑΤΟική «εκπαίδευση στη σχεδίαση επί πυρηνικών αποστολών STEDFAST NERVE II», όπως είχε ανακοινωθεί τότε από το ΓΕΕΘΑ. Επίσης, εικονική άσκηση χρήσης πυρηνικών όπλων και εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ φέρεται να έγινε στον Αραξο και το Δεκέμβρη του 2010. Κατά διαρροές, αποσκοπούσε στο να δοκιμαστούν τα συστήματα των υπόγειων πυρηνικών αποθηκών της βάσης, που, σύμφωνα με τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, πρέπει να είναι πάντα λειτουργική και «ετοιμοπόλεμη» για υποστήριξη. Ειδικότερα, λέχθηκε ότι το σενάριο της διήμερης άσκησης - δοκιμής αφορούσε τον έλεγχο των δικτύων επικοινωνίας, που συνδέουν τις - πάντα σε ετοιμότητα - αποθήκες με το κεντρικό στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Περιλάμβανε, δε, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που είχαν μιλήσει τότε, σειρά εκπομπών και λήψης απόρρητων εντολών σχετικά με (εικονικά) ζητήματα που αφορούν αποθήκευση, έλεγχο, φόρτωση και λοιπές διαδικασίες. Λέγεται, ακόμα, ότι αυτή η δοκιμή του άκρως απόρρητου δικτύου επικοινωνιών γίνεται ανά 1 ή 2 χρόνια σε όλες τις βάσεις που έχουν ή μπορούν να δεχθούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Προηγούμενη τέτοια επιθεώρηση και δοκιμή φέρεται να είχε γίνει και το 2007.

Παράλληλα, άλλοι παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι πυρηνικές κεφαλές, λιγότερες σε αριθμό αλλά το ίδιο φονικές και επικίνδυνες, έχουν αποθηκευτεί κατά καιρούς και σε άλλες, υπόγειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, αυστηρά περιφρουρούμενες από Αμερικανούς και Ελληνες στρατιωτικούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε μόνιμη ετοιμότητα για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων(2019-10-26 00:00:00.0)
Ο Αραξος, οι κυβερνήσεις και τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ(2018-07-10 00:00:00.0)
Νέας γενιάς πυρηνικά σε Ευρώπη και Τουρκία(2018-07-04 00:00:00.0)
Στον Αραξο ο επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ(2018-05-23 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης(2017-09-20 00:00:00.0)
Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ «δεν έφυγαν ποτέ»...(2005-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ