Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μπαράζ ασκήσεων - «απάντηση» στη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ

Από τις ασκήσεις «Δύση 2017» της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, που ξεκίνησαν χτες
Από τις ασκήσεις «Δύση 2017» της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, που ξεκίνησαν χτες
ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνεται και ο στρατιωτικός ανταγωνισμός ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Από τη μια, το ΝΑΤΟ κάνει συνεχώς ασκήσεις στην Ανατολική Ευρώπη και έχει αναπτύξει μόνιμα 4 σχηματισμούς μάχης στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία (πάνω από 4.000 στρατιώτες και ο ανάλογος εξοπλισμός), ενώ προχωράει και τη λεγόμενη αντιπυραυλική «ασπίδα» και, από την άλλη, η Ρωσία και οι σύμμαχοί της «απαντάνε» με διευρυμένα στρατιωτικά γυμνάσια τόσο στη Λευκορωσία, όσο και βόρεια στη Θάλασσα του Μπάρεντς, ενώ στον ευρύτερο ανταγωνισμό με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στον Ειρηνικό εντάσσονται και οι ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στη Θάλασσα του Οχότσκ (γίνεται αναφορά σε άλλο ρεπορτάζ της σελίδας).

Σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις στη Λευκορωσία με την ονομασία «Δύση 2017», που ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται στις 20 Σεπτέμβρη, από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δηλώνεται ότι «έχουν αμυντικό χαρακτήρα και δεν στρέφονται εναντίον κάποιου άλλου». Σε αυτές συμμετέχουν 12.700 στρατιώτες, 70 πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, 680 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 250 τανκς, γύρω στις 200 συστοιχίες πυροβολικού και 10 πολεμικά πλοία. Ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, αναφέρει ότι «οι κύριοι στόχοι είναι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων, η εναρμόνιση των συστημάτων διαχείρισης στρατευμάτων και η εκπαίδευση για επιχειρήσεις σε σύγχρονες ένοπλες συγκρούσεις». Από την πλευρά του ΝΑΤΟικού επιτελείου, οι ασκήσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως «προετοιμασία εισβολής στις Βαλτικές χώρες» και οι σχηματισμοί μάχης είναι σε εγρήγορση.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία κάνει ασκήσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς, όπου συμμετέχουν 10 υποβρύχια, ανάμεσά τους και πυρηνοκίνητα, πλήθος πολεμικών πλοίων γύρω στα 30 και 30 αεροσκάφη, καθώς και πάνω από 5.000 στρατιωτικοί. Επίσης, εμπλέκονται μονάδες της παράκτιας αεράμυνας, του πυροβολικού και η άσκηση εμφανίζεται ως τακτική εκπαίδευση για την ετοιμότητα αντιμετώπισης οποιωνδήποτε καταστάσεων, κάτι που ωστόσο διαδραματίζεται σε μια περίοδο που φουντώνει ο ανταγωνισμός και στην Αρκτική, όπου πολλοί μονοπωλιακοί όμιλοι διαγκωνίζονται για τον πλούτο της.

Ανανέωση κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, και η ΕΕ, με απόφαση του Συμβουλίου της, παρέτεινε για άλλους έξι μήνες (έως τις 15 Μάρτη 2018) τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εμπλοκή της στη σύγκρουση της Ουκρανίας και την ενσωμάτωση της Κριμαίας. Αυτές αφορούν σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων 149 προσώπων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις όπως και 38 οντότητες (δηλαδή επιχειρήσεις και οργανισμούς). Ισχύουν επίσης έως τις 31 Γενάρη 2018 οι οικονομικές κυρώσεις κατά συγκεκριμένων κλάδων της ρωσικής οικονομίας. Βεβαίως, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δημιουργούν και αντιθέσεις στην ΕΕ και το εσωτερικό των χωρών - μελών, καθώς θίγουν συμφέροντα ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων που συναλλάσσονται με αντίστοιχους ρωσικούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ