Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Παζάρια για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στην Αστάνα

Ενώ τζιχαντιστές πραγματοποίησαν στο νότιο Ιράκ διπλή βομβιστική επίθεση με τουλάχιστον 45 νεκρούς και 83 τραυματίες...

Από τις προηγούμενες συναντήσεις στην Αστάνα
Από τις προηγούμενες συναντήσεις στην Αστάνα
ΑΣΤΑΝΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ολοκληρώνονται σήμερα στην Αστάνα του Καζακστάν οι διήμερες διαβουλεύσεις αξιωματούχων από τις τρεις εγγυήτριες χώρες της εκεχειρίας στη Συρία (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία) παρουσία του Αμερικανού παρατηρητή (που εκτελεί χρέη υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής) Ντέιβιντ Στάτερφιλντ, του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, και απεσταλμένων της Ιορδανίας και (για πρώτη φορά) του Κατάρ. Βασικός στόχος των διαβουλεύσεων αυτών, στις οποίες θα συμμετάσχουν και οι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης, της ένοπλης και μη αντιπολίτευσης στη Συρία, θα είναι η θέσπιση των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», η ρύθμιση ζητημάτων τεχνικής φύσης, αλλά και το ποιες χώρες είναι έτοιμες να στείλουν στρατεύματα που θα αναλάβουν την επιτήρηση της εκεχειρίας στις υπό δημιουργία «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Επιπλέον, στη διάρκεια του (έκτου κατά σειρά) γύρου διαβουλεύσεων που πραγματοποιείται στην Αστάνα, θα συζητηθεί και η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση αγνοουμένων και κρατουμένων.

Πληροφορίες του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου TRT ανέφεραν πως στη χτεσινή κύρια ατζέντα των συνομιλιών ήταν η οριοθέτηση των «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ. Πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS ανέφεραν πως είναι πολύ πιθανή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ αξιωματούχων Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για τη συμμετοχή (πιθανώς ένοπλων) «παρατηρητών» και από τις τρεις χώρες στην επιτήρηση της εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Αστάνα, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, είπε πως οι συζητήσεις αφορούν και το καθεστώς προστασίας των «παρατηρητών» στις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», αποκλείοντας για την ώρα μία οριστική λύση στο ζήτημα. Πρόσθεσε πως για την ώρα είναι πρόωρη η συζήτηση να δοθεί καθεστώς «κυανόκρανου» του ΟΗΕ στους παρατηρητές που θα αναπτυχθούν στις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Ο Λαβραντίεφ είπε πως στην Αστάνα δεν συζητήθηκε (τουλάχιστον σε αυτόν το γύρο) το κουρδικό ζήτημα, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό παίζει «σημαντικό ρόλο» στην εξεύρεση λύσης «για τη διευθέτηση λύσης στη Συρία».

Οσον αφορά τις επαφές της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρέσβη της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι, ανακοινώθηκε πως συναντήθηκε χτες το πρωί πρώτα με την ιρανική αντιπροσωπεία που έχει επικεφαλής τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Χουσεΐν Τζαμπιρί Ανσάρι. Η αντιπροσωπεία ομάδων της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης προτίμησε να πραγματοποιήσει «εκ των έσω» συνεδρίαση στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν, ενώ στη συνέχεια είχαν προγραμματίσει διαδοχικές συναντήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΟΗΕ.

Αυτά ενώ νωρίτερα χτες δύο υποβρύχια του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού εκτόξευσαν επτά πυραύλους Κρουζ εναντίον θέσεων τζιχαντιστών στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ από απόσταση 500-670 χλμ. Στόχοι της επίθεσης ήταν κέντρα διοίκησης, επικοινωνιών και αποθήκες όπλων και πυρομαχικών.

Αποπομπή του Κούρδου νομάρχη στο Κιρκούκ

Νωρίτερα, χτες, 187 Αραβες και Τουρκμένοι βουλευτές στο ιρακινό κοινοβούλιο αποφάσισαν την αποπομπή του Κούρδου νομάρχη στο Κιρκούκ, Νετζμετίν Καρίμ, εξαιτίας της πρόσφατης απόφασής του να συμμετάσχει η επαρχία Κιρκούκ στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτέμβρη για την ανεξαρτησία του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ. Από τη ψηφοφορία απείχαν όλοι οι Κούρδοι βουλευτές.

Αργότερα, Κούρδοι αξιωματούχοι σχολίασαν ότι το ιρακινό κοινοβούλιο «δεν έχει το δικαίωμα» να απομακρύνει τον αιρετό κυβερνήτη του Κιρκούκ.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την κυβέρνηση των Κούρδων του Ιράκ ότι θα καταβάλει «βέβαιο τίμημα» εφόσον επιμείνει να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα στις 25 Σεπτέμβρη. Χαιρέτισε, μάλιστα, την πρόσφατη απόφαση της ιρακινής βουλής να χαρακτηρίσει το επικείμενο κουρδικό δημοψήφισμα «αντισυνταγματικό».

Πολύνεκρες επιθέσεις στο νότιο Ιράκ

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» πραγματοποίησαν διπλή επίθεση αυτοκτονίας σε φυλάκιο ελέγχου στο νότιο Ιράκ, σε οδική αρτηρία που συνδέει την περιοχή με την πρωτεύουσα, Βαγδάτη. Οι επιθέσεις τους προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 45 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 83.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος διαπραγμάτευσης στην Αστάνα(2018-05-15 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις στην Αστάνα με «διαρκή» απειλή της «τρομοκρατίας»...(2017-10-31 00:00:00.0)
Πολυεπίπεδες μάχες με φόντο τη λεία της «ανοικοδόμησης»(2017-10-22 00:00:00.0)
Μάχες για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων»(2017-10-15 00:00:00.0)
«Το 85% του εδάφους» ελέγχεται, λένε οι Ρώσοι(2017-09-13 00:00:00.0)
Νέες διαβουλεύσεις με στόχο συνομιλίες στην Αστάνα(2017-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ