Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
«Χοντραίνει» η αντιπαράθεση

Την αντίδραση της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας προκαλούν οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και της Εισαγγελίας της Ισπανίας για κατασχέσεις εκλογικού υλικού και διώξεις κατά τοπικών αρχόντων που θα συνδράμουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την «ανεξαρτησία» την 1η Οκτώβρη, που έχει κριθεί παράνομο και αντισυνταγματικό.

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζεμόντ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο TV3, διαβεβαίωσε πως η καταλανική κυβέρνηση θα «έχει έτοιμα τα πάντα» ώστε την 1η Οκτώβρη οι Καταλανοί να μπορέσουν να ψηφίσουν, εγγυώμενος ότι «δεν θα συμβεί τίποτε», εάν ορισμένοι δήμαρχοι δεν συνεργαστούν, διότι όπως υπογράμμισε θα λειτουργήσουν εναλλακτικά εκλογικά κέντρα, αν χρειαστεί ακόμη και στη Βαρκελώνη. Μάλιστα, όπως γράφει σήμερα και η εφημερίδα «El Pais», o Πουτζεμόντ ανέθεσε στη σύμβουλο (υπουργό) Παιδείας της τοπικής κυβέρνησης, Κλάρα Πονσατί, να τεθεί επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για διάθεση σχολικών αιθουσών ως εκλογικών κέντρων.

Το ζήτημα της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία αναδεικνύεται σε σημείο σφοδρής ενδοαστικής αντιπαράθεσης, όπου εγκλωβίζεται και λαϊκός κόσμος. Αξιοποιούνται ο πολυεθνοτικός χαρακτήρας του ισπανικού κράτους, τα υπαρκτά διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις, η διαφορετική γλώσσα. Η καταλανική αστική τάξη εμφανίζει τη «συγκεντρωτική κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης» ως υπαίτιο για τα λαϊκά προβλήματα, αποπροσανατολίζοντας τις λαϊκές δυνάμεις από την πραγματική αιτία, που είναι η ίδια η καπιταλιστική εξουσία που όλοι οι αστοί υπερασπίζονται.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει η δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Νάουερτ, ότι η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται να συνεργαστεί με όποια «κυβέρνηση ή οντότητα» προκύψει από το δημοψήφισμα στην Καταλονία την 1η Οκτώβρη, για να σπεύσει να δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να εμπλακεί στο δημοψήφισμα, το οποίο ειδωμένο υπό την οπτική της ΕΕ, αποτελεί εσωτερική υπόθεση».

Πάντως, όχι τυχαία στην ισπανική εφημερίδα «La Vanguardia» εμφανίστηκε αποχαρακτηρισμένη έκθεση τμήματος του Αμερικανικού Κογκρέσου του 1990, με τίτλο «Διεθνές Περιβάλλον Ασφαλείας έως το 2020: Ανάλυση των Παγκόσμιων Τάσεων», όπου εμφανίζεται η εκτίμηση πως «ιστορικές περιοχές, όπως η Σκοτία, η Βαυαρία, η Σλοβακία, η Σικελία, η Προβηγκία και η Καταλονία» θα εργάζονταν ώστε να λειτουργήσουν ως «πολιτικές οντότητες» με «τα δικά τους συμφέροντα» και κάποιες θα «αποκτούσαν την ανεξαρτησία τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ