Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχιση εντάσεων και προβληματισμοί επενδυτών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Εχουμε αλλάξει την πολιτική μας για την Τουρκία», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια ζωντανού διαλόγου με πολίτες στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD. Μεταξύ άλλων, η Μέρκελ είπε ότι όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, «πρέπει να δείξουμε πυγμή και να καταστήσουμε σαφές ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις». Στο μεταξύ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (που χαρακτήρισε «φάρσα» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ), είπε προχτές ότι «οι μεγάλες εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία πρέπει να σταματήσουν» και πρόσθεσε πως η Γερμανία το τελευταίο διάστημα «έχει βάλει στην αναμονή τις αιτήσεις της Τουρκίας, και δεν είναι λίγες». Αντιδρώντας έντονα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, υποστήριξε ότι τα εμπόδια στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία «θα αποδυναμώσουν τον "αντιτρομοκρατικό" πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία, κάτι που θα καταστεί απειλή για την ασφάλεια της Γερμανίας και της Ευρώπης». Πάντως, η ίδια η Μέρκελ, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», τάχθηκε ενάντια σε μια πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία και μιλώντας στο δίκτυο NDR είπε ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά.

Συνέχεια στις διμερείς τριβές είχε δοθεί το Σαββατοκύριακο και με ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για τα ταξίδια προς τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι «η εκστρατεία της πολιτικής ηγεσίας στη Γερμανία είναι βασισμένη στο αντιτουρκικό αίσθημα κι εμποδίζει την είσοδο της χώρας μας στην ΕΕ».

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Ενωσης των Τούρκων μεγαλοβιομηχάνων, TUSIAD, στο Βερολίνο, Αλπερ Ούτσοκ, δήλωσε ότι «η οικονομική και πολιτιστική συνεργασία Τουρκίας και Γερμανίας έχει μακρά ιστορία, γι' αυτό και μέχρι σήμερα οι δύο χώρες κατάφεραν να διακρίνουν τις οικονομικές επενδύσεις από τις πολιτικές διαφωνίες».

  • Η διμερής συνεργασία με στόχο την «ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας» ήταν βασικό θέμα στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν προ ημερών ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ. Η τουρκική Προεδρία ανέφερε ότι «επισημαίνοντας τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στη σημασία τού να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και την ανάπτυξη της σταθερότητας στην περιοχή».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ