Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ενδοαστική κόντρα μέσω Καταλονίας

Με τη χτεσινή συνεδρίαση και απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, που όπως αναμενόταν κήρυξε παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η του Οκτώβρη, δόθηκε συνέχεια στην ενδοαστική κόντρα που κορυφώνεται στη χώρα. Προηγήθηκε τη Δευτέρα η μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Βαρκελώνης, την οποία διοργάνωσαν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις που προωθούν την αποχώρηση από την Ισπανία, με αφορμή την επέτειο από την κατάλυση της Καταλονίας στις 11 Σεπτέμβρη του 1714 και την ένταξη στην ισπανική κυριαρχία. Η διαδήλωση αυτή πρόβαλε το αίτημα της ανεξαρτησίας στο όνομα της «αυτοδιάθεσης των λαών» και προπαγάνδισε το προγραμματισμένο δημοψήφισμα.

Ωστόσο, η κεντρική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, του Μαριάνο Ραχόι, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, γιατί παραβιάζει το ισπανικό Σύνταγμα, και παίρνει μέτρα τόσο για κατασχέσεις εκλογικού υλικού όσο και για ποινές σε τοπικούς άρχοντες που θα παραβούν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το ζήτημα της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία αποτελεί σημείο τριβής και ανταγωνισμού τμημάτων της αστικής τάξης τόσο της επαρχίας, όσο και της Ισπανίας συνολικά. Αξιοποιείται ο πολυεθνοτικός χαρακτήρας του ισπανικού κράτους, τα υπαρκτά διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις, η διαφορετική γλώσσα (το ίδιο βλέπουμε και στη Χώρα των Βάσκων ή τη Γαλικία), με κύριο στόχο του κάθε τμήματος να προωθήσει τα δικά του ιδιαίτερα συμφέροντα, εγκλωβίζοντας και λαϊκά στρώματα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό του εγκλωβισμού αυτού στην Καταλονία είναι ότι επιχειρείται να εμφανίζεται η «συγκεντρωτική κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης» ως υπαίτιος για τα λαϊκά προβλήματα και να «βγαίνει λάδι» η καπιταλιστική εξουσία, την οποία τόσο οι υπέρμαχοι της «ανεξαρτησίας» όσο και οι πολέμιοί της υπηρετούν. Και οι άλλοι επίδοξοι διαχειριστές του συστήματος, η παλιά και νέα σοσιαλδημοκρατία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των «Ποδέμος», ασκούν κριτική στους χειρισμούς του Ραχόι, με στόχο να γίνουν «χαλίφης στην θέση του χαλίφη». Κρίσιμο ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να μην μπαίνουν κάτω από ξένες σημαίες και να οργανώσουν την πάλη τους, ανεξάρτητα από εθνοτική καταγωγή, για την ανατροπή του κεφαλαίου και της εξουσίας του. Μόνο με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό μπορεί να υπάρξει και ουσιαστική αυτοδιάθεση των λαών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org