Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κανένα αντίκρισμα για τους αυτοαπασχολούμενους...

Στο πλαίσιο της προπαγανδιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης να ρίξει «στάχτη στα μάτια» του λαού μπροστά στη ΔΕΘ και λίγο πριν εξαπολύσει το νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, την... τιμητική τους είχαν και οι αυτοαπασχολούμενοι, με τις «διαρροές» για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και τις ρυθμίσεις που τάχα θα τους «ανακούφιζαν».

Οπως επιβεβαιώθηκε όμως από το ίδιο το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητείται πλέον στη Βουλή, οι «πολυδιαφημισμένες» ρυθμίσεις είναι χωρίς αντίκρισμα για τους αυτοαπασχολούμενους, δεν αναιρούν στο ελάχιστο τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία θα κλιμακωθεί μάλιστα με τα μέτρα της επικείμενης τρίτης «αξιολόγησης» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τη διάταξη σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους. Ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν εισφορές υπέρ ανεργίας, με τις προϋποθέσεις που έχουν μπει οι άνθρωποι που κλείνουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους δεν το λαμβάνουν. Οι τροποποιήσεις, όμως, που φέρνει η κυβέρνηση, και πάλι δεν εξασφαλίζουν την απόδοση επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, αφού αν και διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, από τη στιγμή που είναι καταχρεωμένοι συνεχίζουν τυπικά να έχουν την εμπορική και επαγγελματική τους ιδιότητα και αποκλείονται και μετά την τροποποίηση αυτή από το επίδομα ανεργίας.

Επιπλέον, και στη νέα εκδοχή της διάταξης, το διάστημα απονομής του επιδόματος παραμένει στους μόλις 3 μήνες, ακόμα και για τους λίγους που θα καταφέρουν να το πάρουν...

Με άλλη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ να αυξήσουν προαιρετικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Είναι τουλάχιστον προκλητικό, την ώρα που τα λουκέτα συσσωρεύονται μαζί με τη φτώχεια και την απόγνωση, που οι φτωχοί ΕΒΕ και έμποροι δεν αντέχουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω και κατά δεκάδες χιλιάδες δεν μπορούν να πληρώσουν ακόμα και τις σημερινές εισφορές που τους τσακίζουν μαζί με τη βαριά φορολογία, να έρχεται διάταξη για αύξηση των εισφορών τους, έστω και προαιρετική. Ταυτόχρονα, η διάταξη αυτή αποκαλύπτει ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης, οι νέοι συνταξιούχοι ΕΒΕ και έμποροι θα λαμβάνουν συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης. Πατώντας πάνω σε αυτήν την άθλια πραγματικότητα, η διάταξη έρχεται να υπηρετήσει την επιδίωξη της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ από όσους ΕΒΕ μπορούν να πληρώσουν παραπάνω, μπας και πάρουν κάτι παραπάνω στα γηρατειά τους. Ακόμα και η αύξηση των εισφορών, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε αξιοπρεπείς συντάξεις, γεγονός που αφορά τους ασφαλισμένους όλων των κλάδων και επαγγελμάτων. Αυτό που απαιτείται είναι η κατάργηση του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016 και η αύξηση των συντάξεων χωρίς αύξηση των εισφορών.

Τέλος, η αποδέσμευση της ασφάλισης από την ιδιότητα του μηχανικού και του δικηγόρου και η υποχρέωση πλέον αυτών να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο για όσο ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα - και όχι για όσο διάστημα είναι άνεργοι - φαντάζει ως αυτονόητη. Ομως, και εδώ και αυτοί οι κλάδοι, όπως συμβαίνει για όλους τους ασφαλισμένους, με το ισχύον καθεστώς δεν παύουν την περίοδο της ανεργίας τους να είναι ανασφάλιστοι και ο χρόνος αυτός να μην είναι συντάξιμος.

Γι' αυτό, το αίτημα για ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη και των περιόδων ανεργίας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, είναι το μόνο που ανταποκρίνεται στα πραγματικά συμφέροντα όλων των ασφαλισμένων.


Γ. Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ