Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΕΣΕΕ - ΕΕΤ - ΓΣΕΒΕΕ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο, αυταπάτες στους αυτοαπασχολούμενους

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες
Διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους του τραπεζικού κεφαλαίου και του επιχειρηματικού κόσμου είχε χτες ο πρωθυπουργός, σε συνέχεια του (ενόψει ΔΕΘ) ...σλάλομ των συνεχών διαβεβαιώσεων προς το κεφάλαιο πως θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι του για τη διεύρυνση των κερδών του και από την άλλη καλλιέργειας νέων αυταπατών στους αυτοαπασχολούμενους ότι θα επιβιώσουν από την επέλαση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και από τα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας είχε χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου, συναντήσεις με τα προεδρεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος.

Στη συνάντηση με την ΕΣΕΕ αναφέρθηκε ξανά στην ανάγκη για «νέο παραγωγικό μοντέλο» και για «ξαναχτίσιμο» της μικρομεσαίας επιχείρησης σε πιο «υγιή βάση». Ολα στο πλαίσιο της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι υπηρετούν το «νέο» κόντρα στο «παλιό» και τις «στρεβλώσεις» των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ αυτό που υπηρετούν δεν είναι άλλο από την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε τη στήριξή του στις ρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν «ευνοϊκές συνθήκες για οικονομική δραστηριότητα» και δεν παρέλειψε να σταθεί στην «αναγκαιότητα της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των επιχειρήσεων». Δηλαδή, στην τροφοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων με ζεστό κρατικό χρήμα, ώστε να διευρύνουν την κερδοφορία τους, εξ ου και οι αναφορές στην «αναπτυξιακή τράπεζα» που θα παίξει τέτοιο ρόλο.

Εύσημα και «χαρτάκι» από τους τραπεζίτες

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, με βασική πρεμούρα την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και απευθυνόμενος στο προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη διατήρησης της «δημοσιονομικής ισορροπίας», δηλαδή του στραγγίσματος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Επέμεινε, δε, για εξασφάλιση ρευστότητας στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, αλλά και ...πελατείας. Οπως είπε, πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση και να «επανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες».

Προφανώς, οι τραπεζίτες δεν παρέλειψαν να καταθέσουν στον πρωθυπουργό και τα επόμενα αιτήματά τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη «να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», να υλοποιηθούν με συνέπεια τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές, να διαμορφωθεί φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον κ.λπ.

Το ...παλεύει και η ΝΔ

Στη δική του κούρσα και αγωνιζόμενος να αποδείξει ότι ο ίδιος είναι πιο χρήσιμος για το κεφάλαιο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας με μεταπτυχιακούς φοιτητές του αμερικανικού πανεπιστήμιου «Stanford» ανέπτυξε το δικό του σχέδιο για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία. Προτάσσοντας στόχους που και η κυβέρνηση υπηρετεί, στάθηκε στο «αποτελεσματικότερο κράτος», που «θα στέκεται αρωγός στις επενδύσεις και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες».

Αλλωστε, με έγνοια για το καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων, τις «ευκαιρίες» για τους «επενδυτές» καπιταλιστές και προς εξασφάλιση νέων πόρων ποικιλόμορφων επιδοτήσεών τους, υποσχέθηκε ότι τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής του, «θα προχωρήσουμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών και περικοπή των δαπανών. Με ουσιαστικές αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άδειας λειτουργίας στις επιχειρήσεις και με εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις, που θα στείλουν "μήνυμα" στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ