Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ρωσία και Κίνα αντιδρούν στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ενώ η πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης δήλωσε πως η Βενεζουέλα κατέθεσε αίτημα ένταξης στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι διαστάσεις που έχει η όξυνση της αμερικανικής επιθετικότητας κατά της Βενεζουέλας και οι ανταγωνισμοί γύρω απ' αυτό το ζήτημα αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στις αντιδράσεις άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων για τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον κατά του Καράκας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζακχάροβα, εξέφρασε την έντονη αντίδραση της χώρας της για τις αμερικανικές κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτές ανακοινώθηκαν «σε μια περίοδο που η χώρα εμφάνισε σημάδια σχετικής εσωτερικής πολιτικής σταθεροποίησης μετά τις εκλογές για την Εθνική Συντακτική Συνέλευση, οι διαδηλώσεις καταλάγιασαν κάπως και οριστικοποιήθηκε ένα πρόγραμμα εκλογών».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «θα αναλύσουμε προσεκτικά τις συνέπειες των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και τον πιθανό τους αντίκτυπο στα συμφέροντα της Ρωσίας και των ρωσικών επιχειρήσεων». Υπογράμμισε επίσης όλο νόημα ότι οι κυρώσεις «δεν θα επηρεάσουν τη βούλησή μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με μια Βενεζουέλα που την καλοδέχεται».

Εκφράζοντας την ετοιμότητα της Μόσχας για περαιτέρω «στερέωση» του ρόλου της στη συγκεκριμένη χώρα αλλά και γενικά σε όλη τη Λατινική Αμερική, η Ζακχάροβα τόνισε ότι η διασφάλιση «πολιτικής λύσης» για τη σημερινή κατάσταση στη Βενεζουέλα προϋποθέτει ένα «διάλογο ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας», κάτι που «απαιτεί πολιτική στήριξη από το εξωτερικό».

Τις νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας επέκρινε όμως και η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Χούα Τσουνουίνγκ, επαναλαμβάνοντας πως τέτοια μέτρα δε θα βοηθήσουν στην «πραγματική λύση των προβλημάτων». Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για επαφές που έχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας στην Κίνα αναζητώντας «περισσότερη οικονομική στήριξη», η Τσουνουίνγκ είπε ότι δε γνωρίζει «πολύ καλά λεπτομέρειες» γι' αυτές τις συναντήσεις.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι οι επιλογές της χώρας της βασίζονται στις αρχές του «αμοιβαίου οφέλους» και ότι το Πεκίνο επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας όχι μόνο με τη Βενεζουέλα αλλά με «όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής», εκφράζοντας την ευχή αυτές «να διατηρήσουν ισορροπία και ανάπτυξη».

Στενότερες επαφές με τους BRICS

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, Ντέλσι Ροντρίγκες, κατήγγειλε προχτές ότι οι δυνάμεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα «ζητούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες όχι απλά στρατιωτική επέμβαση, αλλά και όπλα για την ενίσχυση της εσωτερικής σύγκρουσης».

Είχε προηγηθεί η ανοιχτή υποστήριξη των νέων αμερικανικών κυρώσεων από τις δυνάμεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης. Το λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και κακοποιούν την πολιτική ζωή θα έχουν πάντα τη στήριξή μας, εν απουσία μιας αμερόληπτης Δικαιοσύνης στη Βενεζουέλα».

Ζήτησε, μάλιστα, «διεθνή διπλωματική βοήθεια που θα συμβάλει στην αποκατάσταση του Συντάγματος και της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα», αλλά και «οι πολίτες και οι εταιρείες όλης της διεθνούς κοινότητας να απέχουν από χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες και συμβόλαια εθνικού συμφέροντος με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας».

Την ίδια στιγμή, η Ροντρίγκες εξήγησε ότι η Βενεζουέλα θα ξεπεράσει τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων «εμβαθύνοντας τις στρατηγικές μας σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν και άλλους πόλους». Πρόσθεσε ότι η χώρα της θα εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις «για να επεκτείνει τις προοπτικές των σχέσεών της» με τη διεθνή κοινότητα και ότι «θα ξεπεράσουμε τις κυρώσεις, αυτόν το μονοπολικό κόσμο, που όπως δήλωσε και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανατράπηκε».

Η Ροντρίγκες μάλιστα ανέφερε ότι το Καράκας περιμένει απάντηση σε αίτημά του για ένταξη στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Σημειώνουμε ότι η Εθνική Συντακτική Συνέλευση εκλέχτηκε τον Ιούλη ενώ η σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο εμφανίζει την ανάδειξή της ως εξέλιξη που της επιτρέπει πλέον να μην έχει «τα νομικά εμπόδια που μας επέβαλε το προηγούμενο αστικό Κοινοβούλιο», όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νίκη του κυβερνητικού κόμματος(2017-12-12 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση(2017-05-23 00:00:00.0)
Παρέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα(2015-03-10 00:00:00.0)
Επιτυχής η απελευθέρωση των αιχμαλώτων(2008-02-28 00:00:00.0)
Ευρύς κυβερνητικός ανασχηματισμός(2008-01-08 00:00:00.0)
Στο Καράκας αντιπροσωπεία του ΚΚΕ(2006-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ