Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Αυξημένο ρωσικό και κινεζικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή

Οπως δείχνουν οι επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ βρέθηκε μεταξύ άλλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (φωτ.)

Copyright 2017 The Associated

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ βρέθηκε μεταξύ άλλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (φωτ.)
ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Την προώθηση των γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής επιδιώκει με σειρά επαφών που πραγματοποιεί από την Κυριακή σε χώρες της περιοχής ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όπου συνάντησε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Λαβρόφ είπε ότι συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση «επιπρόσθετων βημάτων για την υποστήριξη των αμοιβαία επωφελών οικονομικών, εμπορικών σχέσεων και επενδυτικών σχεδίων στους τομείς της Ενέργειας, της βιομηχανίας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών». Πρόσθεσε πως ΗΑΕ και Ρωσία αποφάσισαν να προωθήσουν και τις διμερείς σχέσεις «συνεργασίας σε στρατιωτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας», ενώ συζήτησαν εκτενώς τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση που διαμορφώνεται σε Λιβύη και Συρία, κ.ά.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πήγε στο Κουβέιτ, όπου επιδοκίμασε τις πρωτοβουλίες του εμιράτου για εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις των άλλων χωρών του Περσικού Κόλπου με το Κατάρ και ζήτησε από όσους εμπλέκονται στην κρίση «να σταματήσουν τη ρητορική της σύγκρουσης».

Η περιοδεία Λαβρόφ ξεκίνησε από τη Σαουδική Αραβία, όπου τόνισε την «αποφασιστικότητα» της ρωσικής κυβέρνησης να βοηθήσει το Ριάντ στις προσπάθειες «συνένωσης» οργανώσεων και ένοπλων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης. Εκτίμησε δε ότι έχουν «σταθεροποιηθεί» οι συνομιλίες μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Στο Κουβέιτ είχε βρεθεί την Κυριακή και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που, με αφορμή την ευρύτερη κινητικότητα που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στο Παλαιστινιακό, εξέφρασε και αυτός την υποστήριξή του στις προσπάθειες του εμιράτου να μεσολαβήσει ώστε να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις του Κατάρ με άλλες χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η Ρωσία που δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για τον Περσικό Κόλπο. Στο τέλος της περασμένης βδομάδας είχε βρεθεί στη Σαουδική Αραβία και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Ζιανγκ Γκαολί, ο οποίος υπέγραψε δεκάδες μνημόνια και συμφωνίες διμερούς συνεργασίας συνολικής αξίας άνω των 70 δισ. δολαρίων. Ο Γκαολί είχε μάλιστα εκτιμήσει πως οι σινο-σαουδαραβικές σχέσεις «εισέρχονται σε ισχυρή, βιώσιμη και καρποφόρα φάση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ