Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Γερμανο-γαλλικές «ανησυχίες» για την εξέλιξη της εκεχειρίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά τις δεκάδες παραβιάσεις της εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία, που συμφωνήθηκε από τις 22 Αυγούστου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και τις οποίες καταγγέλλουν και οι δυο πλευρές, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προχώρησαν προχτές σε κοινή δήλωση για το θέμα. Θυμίζουμε ότι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία οι ηγέτες του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία) είχαν στηρίξει την απόφαση για εκεχειρία και μάλιστα σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας «διαπιστώνουν με λύπη ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Ουκρανία δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά», «εξακολουθούν να υπάρχουν πολυάριθμες παραβιάσεις εκεχειρίας ακόμη και με βαρέα όπλα». Κάλεσαν Μόσχα και Κίεβο «να σεβαστούν πλήρως τις δεσμεύσεις τους».

Παράλληλα, η καγκελαρία επέλεξε με χωριστή ανακοίνωση να επαναλάβει ότι η Γερμανία «δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο». Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση «σημειώνει τη θέση των ΗΠΑ», «η οποία βρίσκεται σε αρμονία με αυτήν της ΕΕ». Παράλληλα, η γερμανική πλευρά παραδέχεται τις οικονομικές αλληλεξαρτήσεις με τη Ρωσία, με την Μέρκελ να σημειώνει χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πως η άρση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας «θα έκανε καλό τόσο στη ρωσική, όσο και στη γερμανική οικονομία», αλλά προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι «το Κίεβο να επανακτήσει την κυριαρχία του στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ» και η «εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ».

Στο μεταξύ, ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία, Κερτ Βόλκερ, σε συνέντευξή του στους «Financial Times», σημείωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είναι σημαντικές και πρόκειται να επιβαρυνθούν από το πρόβλημα στην Ουκρανία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ