Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Ισραηλινά σχέδια για ενίσχυση της κατοχής...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις που αποκαλύπτουν διαθέσεις για κλιμάκωση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη προχώρησε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Επιστρέψαμε εδώ για τα καλά! Δεν θα ξαναγίνει άλλος ξεριζωμός εποίκων στη Γη του Ισραήλ. Οι εποικισμοί δεν θα ξεριζωθούν», είπε ο Νετανιάχου σε εκδήλωση Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ και δείχνουν διάθεση για «σκληρή» διαπραγματευτική γραμμή σε επικείμενα παζάρια που σχεδιάζει για τους επόμενους μήνες η Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμόυτ Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρντένεχ, αποδοκίμασε τις δηλώσεις του Νετανιάχου λέγοντας πως η κυβέρνηση στις ΗΠΑ θα πρέπει να τις καταδικάσει, ιδιαίτερα όταν προσπαθεί «να διασώσει την ειρηνευτική διαδικασία». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις τους, που είχαν στη Ραμάλα, ζήτησαν «πίστωση χρόνου 4 ή 5 μηνών» προκειμένου να συντάξουν «ειρηνευτική πρόταση».

Χτες, πάντως, στη Ραμάλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Ράμι Χαμντάλα, εκφράζοντας τη «σθεναρή» υποστήριξή του στην «αφοσίωση» του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών. Τόνισε ακόμη πως «είναι παράνομη κάθε εποικιστική δραστηριότητα υπό το διεθνές δίκαιο» και πως αυτό είναι «ένα εμπόδιο που θα πρέπει να αφαιρεθεί».

Ο Αμπάς στην Αγκυρα

Το βράδυ της Δευτέρας είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς, που μετέβη στην Αγκυρα ενόψει της κινητικότητας που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα για το Παλαιστινιακό. Ο Ερντογάν ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, τονίζοντας ότι αυτό, μεταξύ άλλων, υπονομεύει τη δυνατότητα «λύσης δύο κρατών». Πρόσθεσε πως η εξεύρεση ειρηνικής λύσης θα είναι επωφελής και για τους Ισραηλινούς. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Τούρκο ομόλογό του για τη «σαφή και σταθερή στάση» στο Παλαιστινιακό.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org