Κυριακή 13 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χιλιάδες παιδιά μένουν και φέτος εκτός Προσχολικής Αγωγής

Η ιστορία επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά, μεγαλώνοντας τις δυσκολίες για τα νέα ζευγάρια

Και την επόμενη σχολική χρονιά, χιλιάδες λαϊκές οικογένειες θα βρεθούν στη δεινή θέση να μη βρίσκουν μία θέση σε παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους, είτε γιατί δεν υπάρχουν, λόγω έλλειψης επαρκών δομών, είτε γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα τροφεία που επιβάλλονται.

Η ιστορία για μια ακόμη χρονιά επαναλαμβάνεται, με τα νέα ζευγάρια, σε μεγάλο βαθμό, να πρέπει ή να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν τα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών και τα δίδακτρα των ιδιωτικών ή να στερήσουν από τα παιδιά τους το αυτονόητο δικαίωμά τους στην Προσχολική Αγωγή. Δικαίωμα που το χτύπημά του δεν εξαιρείται από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ.

Η φροντίδα και η αγωγή των παιδιών καθίσταται από μόνιμη ανάγκη σε ευκαιριακή υπηρεσία που παρέχεται κατά το δοκούν, ανάλογα με τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και τις ανάγκες του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος πριμοδοτείται από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για τη φιλοξενία παιδιών, σε βάρος του λειψού συστήματος δημοτικών δομών και με γνώμονα τη διατήρηση της λεγόμενης κοινωνικής συνοχής, που θέλει τις οικογένειες σε ανέχεια να «κερδίζουν» μια θέση σε κάποιο σταθμό.

Θυμίζουμε χαρακτηριστικά ότι η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, κατευθύνεται από πέρσι, οπότε και επέφερε τη σχετική αλλαγή η συγκυβέρνηση, όχι στις δομές αλλά στους ωφελούμενους. Ετσι, πριμοδοτεί τους ιδιωτικούς σταθμούς που απευθύνονται οι γονείς. Τα χρήματα αυτά, που διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα Προσχολικής Αγωγής, προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από εθνικούς πόρους.

Συγκεκριμένα, για τη σχολική χρονιά 2017 - 2018 υπολογίζεται να δοθούν για την υλοποίηση του προγράμματος 205 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 133 εκατ. προέρχονται από εθνικούς πόρους. Η δε συμμετοχή του ΕΣΠΑ είναι 72 εκατομμύρια, με κατεύθυνση τη λειτουργία του προγράμματος να αναλάβει εξολοκλήρου η χώρα.

Το ίδιο το όνομα του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» φανερώνει τη θέληση του κεφαλαίου να προσαρμοστεί η ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στη δουλειά - λάστιχο, τη γενίκευση της κυριακάτικης εργασίας, τα κυλιόμενα ωράρια κ.λπ. Ομως, ακόμα κι αυτό το πρόβλημα, που το ίδιο το κεφάλαιο δημιουργεί με τη δίψα του για ένταση της εκμετάλλευσης, επιχειρεί να το «λύσει» με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών του, φορτώνοντας νέα βάρη στην εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Ακόμα και κάποιες από αυτές τις «τυχερές» οικογένειες, που είχαν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα και έλαβαν το περιβόητο «κουπόνι χρηματοδότησης» για τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς, είναι αμφίβολο αν θα το χρησιμοποιήσουν, καθώς θα πρέπει πρώτα να βρουν κενή θέση σε κάποια δομή (δημόσια ή ιδιωτική).

Πέραν του γεγονότος ότι η δωρεάν φιλοξενία δεν περιλαμβάνει σειρά υπηρεσιών που παρέχονται στις ιδιωτικές δομές που τους κατευθύνει το εν λόγω πρόγραμμα, από το φαγητό έως τη μεταφορά τους και άλλες παιδαγωγικές δραστηριότητες, όπως αυτές των αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων, που θα έπρεπε οργανικά να εντάσσονται σ' ένα σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα. Για τις υπηρεσίες αυτές οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν, με ορατό το ενδεχόμενο δημιουργίας παιδιών «δύο ταχυτήτων» στους σταθμούς και με συνέπειες κατά την παραμονή τους σε αυτούς.

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός σταθμών

Η κατάσταση, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δείχνει ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών. Σε αυτά περιλαμβάνονται: Περισσότερα από 50.000 παιδιά που οι γονείς τους έκαναν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και δεν έγιναν δεκτά.

Αρκετές χιλιάδες παιδιών, των οποίων οι γονείς δεν είχαν καν το δικαίωμα συμμετοχής και δεν έκαναν αίτηση στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς μια οικογένεια με δύο παιδιά έπρεπε να έχει το ανώτερο 27.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Τα παιδιά αυτά δεν είναι σίγουρο ότι θα βρουν μια θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό και βεβαίως τα δίδακτρα των ιδιωτικών αλλά και τα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αυξημένα, σηκώνουν απροσπέλαστο τείχος για χιλιάδες οικογένειες.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, οι δικαιούμενοι νoucher (κουπόνι χρηματοδότησης) είναι 92.231, έναντι 84.800 της τελευταίας χρονιάς. Θα υπάρξει ανακατανομή των voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν στα τέλη Σεπτέμβρη, ώστε να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών, με την ΕΕΤΑΑ να εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων θα προσεγγίσει τις 100.000, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 10 με 12 χιλιάδες κουπόνια χρηματοδότησης αναμένεται να μην χρησιμοποιηθούν, κυρίως σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης δομών και κάλυψης των αναγκών.

Με πρόσφατη Ερώτησή του στη Βουλή, το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση, που άλλαξε τον προσανατολισμό του προγράμματος με στόχο όχι τη στήριξη και διεύρυνση των δημοτικών δομών, αλλά τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών δομών, ενώ την ίδια ώρα επιχειρείται να μετατοπιστούν οι ευθύνες για τον αποκλεισμό των παιδιών και την ταλαιπωρία των γονέων στους δήμους.

Κάνει δε καθαρό ότι «επειδή ο ρόλος των παιδικών σταθμών δεν έχει χαρακτήρα parking ώστε να περιορίζεται στη φύλαξη των βρεφών και των νηπίων κατά τις ώρες εργασίας των γονιών, αλλά εστιάζει στην ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, το πρόβλημα απαιτεί άμεση λύση. Σήμερα απαιτούνται δομές Προσχολικής Αγωγής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση με επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό».

ΚΟΙΝΣΕΠ αντί για δομές

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι τη νέα σχολική χρονιά θα φιλοξενηθούν περισσότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος. Εγκαλεί τους δήμους ότι δεν χρησιμοποίησαν διαθέσιμα χρήματα στο ΕΣΠΑ για την ανέγερση παιδικών σταθμών και θριαμβολογεί περί σχεδίου ανάπτυξης των υφιστάμενων δομών.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για την ανέγερση 1.800 νέων βρεφονηπιακών σταθμών την περίοδο 2019-2020, με 45.000 νέες θέσεις για παιδιά. Υπόσχεση που δεν συνοδεύεται από κάποιο σχετικό σχεδιασμό, σχετικά με περιοχές που θα ανεγερθούν αυτοί οι σταθμοί, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής ή το κόστος εξοπλισμού.

Προφανώς γιατί η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της συγκεκριμένη στόχευση κι αυτή δεν είναι άλλη από την παραπέρα αποδιάρθρωση του εναπομείναντος δημόσιου - δημοτικού δικτύου δομών, μέσα από τη διείσδυση σε αυτόν του τομέα της «κοινωνικής οικονομίας», οι φορείς της οποίας θα αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν ως δράση προγράμματα Προσχολικής Φροντίδας και Αγωγής, με προσωπικό με μειωμένα δικαιώματα και σε βάρος βέβαια της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας.

Είναι χαρακτηριστική η διατύπωση στο τελευταίο μνημόνιο, που προβλέπει την «επιδότηση της ίδρυσης, της εξεύρεσης και διαμόρφωσης εγκαταστάσεων και της προμήθειας εξοπλισμού νέων μονάδων βρεφικών, παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών ή της επέκτασης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων μονάδων από δημοτικές επιχειρήσεις, ενώσεις δημοτικών επιχειρήσεων και φορείς κοινωνικής οικονομίας (ΚΟΙΣΠΕ - ΚΟΙΝΣΕΠ), συνολικής δυναμικότητας 45.000 θέσεων».


Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ