Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2017 - αριθ. φύλλου: 12799

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αναθέρμανση ανταγωνισμών με κοινό παρονομαστή την αντιλαϊκή πολιτική

ΣΕΛ.  4
ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ
Ξεκίνησε η Διεθνής Συνδιάσκεψη για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης

Συμμετέχουν δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, ανάμεσά τους και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  5

Με το τσουβάλι τα προνόμια και οι διευκολύνσεις στο κεφάλαιο

Από τις επενδυτικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί έως τώρα, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, οι μισές είναι για πλήρη φοροαπαλλαγή και οι άλλες για πλήρη χρηματοδότηση

  • Οι φοροελαφρύνσεις σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, η διοχέτευση δωρεάν κρατικού χρήματος για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, η επιδότηση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» των επιχειρηματιών για τις όποιες νέες θέσεις εργασίας, οι ειδικές διατάξεις για τις «στρατηγικές επενδύσεις» κ.ά. βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων του «αναπτυξιακού» νόμου της κυβέρνησης, καθώς ξεκίνησε η αξιολόγηση των πρώτων αιτήσεων.
  • Ο «αναπτυξιακός» νόμος είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που ανανέωσε και εμπλούτισε η σημερινή κυβέρνηση για τη βελτίωση του «επιχειρηματικού κλίματος», την προσέλκυση δηλαδή κερδοφόρων επενδύσεων για λογαριασμό του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, ακόμα και με τα δικά τους στοιχεία, το «αποτύπωμα» στη μείωση της ανεργίας απ' όλο αυτό το «πανηγύρι» των προνομίων είναι μηδαμινό και συνδέεται κατά βάση με ευέλικτες και βραχύχρονες θέσεις εργασίας.

ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βιβλίο συγχαρητηρίων

Βιβλίο συγχαρητηρίων φαίνεται πως έχει ανοίξει η κυβέρνηση, για να προλαβαίνει τα εύσημα εκπροσώπων του κεφαλαίου, αλλά και των Ευρωπαίων και Αμερικανών συμμάχων της, για τις επιδόσεις της στην αντιλαϊκή πολιτική.

Μέσα στη βδομάδα, με δύο ηχηρές παρεμβάσεις, ο γερμανικός Τύπος και (για πολλοστή φορά) ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το «μεταρρυθμιστικό» έργο της κυβέρνησης και για τη σπουδή με την οποία υπηρετεί το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ρημαγμένα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», με αφορμή τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα, διαπιστώνει χωρίς περιστροφές ότι «ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να επιβληθούν καλύτερα από αριστερές παρά από συντηρητικές κυβερνήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα». Για το ίδιο θέμα, η DW σχολίαζε την ίδια μέρα ότι «κάτι που έμοιαζε αδύνατο είναι τελικά εφικτό»...

Την επόμενη ακριβώς μέρα, ήταν η σειρά του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ να εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑ «στις αναπτυξιακές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης», κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Επικρατείας. Σχολίασε μάλιστα ιδιαίτερα θετικά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τη συμμετοχή Αμερικανών επενδυτών «στην ομολογιακή έκδοση», χωρίς να λυπηθεί αναφορές και στην «προσπάθεια που γίνεται στο ενεργειακό πεδίο» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ακόμα πιο πέρα: Ποιος δεν θυμάται τα πανηγύρια που έκανε ο ΣΕΒ όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο της «αξιολόγησης», με όλη την «ουρά» των μέτρων που προέβλεπε σε βάρος του λαού, με ορίζοντα εφαρμογής πολύ πιο πέρα από την τυπική ολοκλήρωση των μνημονίων; Εγραφαν τότε οι βιομήχανοι στο εβδομαδιαίο δελτίο τους ότι «η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης αποτελεί μια θετική εξέλιξη και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την ανάγκη να βάλει την οικονομία σε μια σταθερή τροχιά για τα επόμενα χρόνια».

Είχε προηγηθεί ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος λίγο πριν κλείσει η «αξιολόγηση» δήλωνε περιχαρής: «Από το καλοκαίρι του 2015, διακόσια και πλέον μέτρα ελήφθησαν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με στόχο τη μεταρρύθμιση της χώρας, κάτι σχεδόν απίθανο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας (...) Καμία άλλη χώρα δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια προσαρμογή».

Θυμίζουμε επίσης ότι ο ΣΕΤΕ είχε παραθέσει δείπνο στον πρωθυπουργό, ως εκπλήρωση του στοιχήματος που έχασε, όταν προέβλεπε μια χειρότερη χρονιά από την προηγούμενη για την κερδοφορία των μεγαλοξενοδόχων, και ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωνε δημόσια τον πρόεδρό του ότι η κυβέρνηση θα έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της για να μη συμβεί αυτό. Και βέβαια, το έκανε.

Κι αν νομίζει κανείς ότι η κυβέρνηση στέκεται ντροπαλή και ...κοκκινίζει από τα τόσα καλά λόγια που της απευθύνουν οι εκπρόσωποι του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, κάνει λάθος. Το αντίθετο μάλιστα: Αξιοποιεί τα εύσημα αυτά ως απόδειξη της αποτελεσματικότητάς της στην αντιλαϊκή διαχείριση και ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στη δική της διακυβέρνηση, αντί της ΝΔ. Δεν πέρασε πολύς καιρός απ' όταν έγραφε η «Αυγή» ότι η ΝΔ δεν θέλει να δει αυτό που βλέπουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι «εταίροι» της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, «πικάροντας» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ της πήρε «την μπουκιά από το στόμα»!

Τα εύσημα στην κυβέρνηση είναι στην πραγματικότητα φαρμάκι για το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του, που είναι ασύμβατα με τα συμφέροντα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Κι αν του ζητούν με θράσος να αναγνωρίσει και να στηρίξει τα ...κατορθώματά τους, ο λαός έχει άλλο δρόμο να βαδίσει: Αυτόν της σύγκρουσης με την πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου, μέχρι να την ανατρέψει.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΥΠΟΥ
Σε ετοιμότητα για να υπερασπιστούν τη δουλειά και τα δικαιώματά τους

Να δώσουν τη μάχη όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους και όλα τα δικαιώματά τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου στη γενική Συνέλευση που έκαναν χτες στο χώρο εργασίας τους. Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών κάλεσε έκτακτη συνέλευση μπροστά στις εξελίξεις, που δείχνουν πως το πρακτορείο «Ευρώπη», συμφερόντων του ομίλου «Πήγασος», οδηγείται σε πτώχευση, αφήνοντας «στον αέρα» περίπου 200 εργαζόμενους (φωτ. αρχείου).


ΣΕΛ.  7


ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο σχετικά με τους Ιατρικούς Συλλόγους

ΣΕΛ.  8
«ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»
Ανταγωνισμοί και νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια

ΣΕΛ.  12
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Οι ΗΠΑ οξύνουν την αντιπαράθεση με νέες απειλές

ΣΕΛ.  15


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org