Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Θέσεις βγαλμένες από τα κιτάπια του κεφαλαίου

Eurokinissi

Ως «πραγματικά προοδευτική πρόταση» εμφάνισε και η Φώφη Γεννηματά, αντιστρέφοντας με τη σειρά της την πραγματικότητα, την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) για πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την «αγορά».

Βέβαια η «προοδευτική» πρόταση της ΔΗΣΥ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες επιμέρους διαφορές, ήταν παρεμφερής με αυτή που παρουσίασαν κυβέρνηση και ΝΔ, ενώ και η Φ. Γεννηματά πίεσε με τη σειρά της τον ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα πιο «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στη βάση των κατευθύνσεων του κεφαλαίου.

«Για εμάς το εκπαιδευτικό σύστημα είναι κύριος παράγοντας για την ανάπτυξη της χώρας», είπε, και μπαίνοντας στο διά ταύτα πρόσθεσε: «Βασικές μας προτεραιότητες ο επανασχεδιασμός και η νέα χωροθέτηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να υποστηρίζει και να συμμετέχει στην εθνική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, με έναν εκπαιδευτικό πόλο ανά περιφέρεια», «εισαγωγή των φοιτητών με βάση το εθνικό απολυτήριο, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα», «αξιολόγηση παντού και για όλους τους συντελεστές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την επίτευξη των στόχων του κάθε ιδρύματος», «σύνδεση με την καινοτομία και την Ερευνα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», «ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά για ξένους φοιτητές με δίδακτρα» κ.ά. «Εμείς με την πολιτική μας», σημείωσε ακόμα, «θα διασφαλίσουμε στον ανταγωνισμό τη θέση των δημόσιων ΑΕΙ και τη γενικότερη αναβάθμιση της ποιότητας. Με δυνατά δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προχωρήσουμε σε σύγχρονο πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των μη κρατικών, μη κυβερνητικών πανεπιστημίων στη χώρα μας...».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «συντηρητικό, παλιομοδίτικο, που ενισχύει την κομματοκρατία» και «κρατά τη χώρα μακριά από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα», «περιορίζει την αυτονομία ακόμα περισσότερο» κ.ο.κ. Πρόσθεσε, επικαλούμενος έρευνα του Ινστιτούτου που έχει στήσει το Ποτάμι, πως «8 στους 10 θεωρούν ότι η κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα πρέπει να συνδυάζεται με την αξιολόγηση του κάθε ιδρύματος» και πως «η πλειοψηφία του κόσμου είναι πλέον υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και είναι υπέρ της ενίσχυσης της έρευνας από ιδιώτες. Να δώσουμε δηλαδή κίνητρα στις επιχειρήσεις να καλύψουν δαπάνες Ερευνας και καινοτομίας, που αδυνατεί να χρηματοδοτήσει το κράτος».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, υπερασπίστηκε όλο το αντιεκπαιδευτικό θεσμικό πλαίσιο, κατηγορώντας τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο ένας καταργεί τους νόμους του άλλου», κάτι που ισχυρίστηκε ότι είναι σε βάρος της Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ