Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ετοιμάζεται κουτσούρεμα στο «κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο»

Με την επίσημη έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζεται να περιορίσει ακόμα περισσότερο τα κριτήρια υπαγωγής στο ήδη κουτσουρεμένο «κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο» (ΚΟΤ). Το τελευταίο διάστημα, με τη μέθοδο των «διαρροών», προετοιμάζεται το έδαφος για την επιβολή αυστηρότερων προϋποθέσεων που θα αφορούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη στο ΚΟΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ προτείνει προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να προστεθούν δύο ακόμα κατηγορίες επιδοτήσεων, στις υπάρχουσες δύο σήμερα, ενώ πλέον θα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια τραπεζικών καταθέσεων και ακίνητης περιουσίας. Σήμερα στο ΚΟΤ υπάρχουν δύο κατηγορίες, η πρώτη για εκείνους που έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, και επιτρέπει τετραμηνιαία κατανάλωση έως 1.500 kwh, και η δεύτερη για μακροχρόνια ανέργους, ανάπηρους άνω του 67%, υπερήλικες και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Για τους τελευταίους, η φτηνή χρέωση φτάνει μέχρι τις 2.000 kwh.

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ φέρεται να έχει καταλήξει και ως προς το κόστος ανάκτησης από τη ΔΕΗ των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τα έτη 2012 - 2015, προσδιορίζοντάς το πολύ κάτω από τα 735 εκατ. ευρώ περίπου που ζητούσε η ΔΕΗ και κοντά στα 350 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επιβληθεί ως εξτρά κόστος στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και θα πρέπει να έχει καλυφθεί μέχρι το 2022, ενώ παράλληλα η ίδια απόφαση της ΡΑΕ φέρει αλλαγές και στον τρόπο υπολογισμού των ΥΚΩ από 'δω και στο εξής.

Θυμίζουμε πάντως πως ήδη η ΔΕΗ ΑΕ έχει αρχίσει «άτυπα» να εφαρμόζει τέτοιου είδους πρακτικές για την αντιμετώπιση λαϊκών νοικοκυριών με οφειλές προς την επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης», 68χρονου ανασφάλιστου του ΟΑΕΕ από την Κερατέα, ο οποίος ζει χωρίς σύνταξη εδώ και έξι χρόνια - εξαιτίας χρεών προς το ασφαλιστικό του ταμείο - και η ΔΕΗ τον απειλεί, λόγω χρεών, να «γυρίσει το διακόπτη» και να ρίξει αυτόν και την οικογένειά του στα σκοτάδια. Η επιχείρηση αρνήθηκε την ένταξη του 68χρονου στο λεγόμενο «κοινωνικό τιμολόγιο», καθώς έκρινε ότι η περιουσιακή του κατάσταση δεν το δικαιολογεί, και επιπλέον μέσω επιστολής τον καλεί να βρει καινούργιο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και να την ενημερώσει, αλλιώς την ηλεκτροδότησή του «θα αναλάβει προσωρινά ο προμηθευτής καθολικής υπηρεσίας (ΔΕΗ ΑΕ)», γεγονός που «δεν ισοδυναμεί με σύναψη συμβολαίου». Με λίγα λόγια δηλαδή, ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ