Σάββατο 29 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παζάρι με τις νέες αποφάσεις σε Κατεχόμενα και ΟΗΕ

Ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε (αριστερά), μεταβαίνει και πάλι στην Κύπρο τη βδομάδα που έρχεται
Ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε (αριστερά), μεταβαίνει και πάλι στην Κύπρο τη βδομάδα που έρχεται
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ συνέδεσε τα σχέδια του ψευδοκράτους για την Αμμόχωστο με το ενδεχόμενο νέων μέτρων «οικοδόμησης εμπιστοσύνης», στο φόντο νέων διεργασιών που αναμένεται να «φουντώσουν» μπροστά στην αποφασιστικότητα πολλών πλευρών να υπερασπιστούν τα ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα που εκπροσωπούν. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, απαντώντας σε ερώτημα για το σχέδιο που υπάρχει στα Κατεχόμενα να ανοίξει η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου αλλά και για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους, επέλεξε να απαντήσει ως εξής: «Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν σχέδια από τον ΟΗΕ για το άνοιγμα των Βαρωσίων, όμως δεν υπήρξε ποτέ κάποια συμφωνία στο παρελθόν. Αν οι δυο πλευρές είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο εξέτασης νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αυτό θα αποτελέσει μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, όμως πρέπει να δούμε τι θέλουν να κάνουν». Πάντως, ο Χακ απέφυγε να απαντήσει σχετικά με την αντίδραση του ΟΗΕ στο ενδεχόμενο η τουρκοκυπριακή πλευρά να προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις, και περιορίστηκε να τονίσει ότι «το βασικό σημείο είναι ότι θα καλωσορίζαμε οποιαδήποτε ΜΟΕ (σ.σ. μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης) είναι αμοιβαίως αποδεκτά από τις πλευρές».

Προχτές, η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στις ανακοινώσεις του ψευδοκράτους, χαρακτηρίζοντάς τις «επέκταση της κατοχής». Σημειώνουμε ότι τα σχέδια για άνοιγμα της Αμμοχώστου, όπου ξεχωρίζει το «φιλέτο» των Βαρωσίων, εμφανίζονται να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας αναβάθμισης του ψευδοκράτους, για την οποία είναι λογικό να αναζητούνται και συμμαχίες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα συζητήθηκαν σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και εντατικοποίηση της δράσης της λεγόμενης «επιτροπής αποζημιώσεων» (που έχει συγκροτηθεί υποτίθεται για την αποζημίωση Ελληνοκυπρίων), νέες προσπάθειες για άρση των «εμπάργκο που επιβλήθηκαν στους Τουρκοκύπριους» κ.λπ.

Οσον αφορά τη νέα ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (μέχρι τέλη Γενάρη 2018), στο σχετικό ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες καλούνται «να καταβάλουν προσπάθειες για περαιτέρω εργασία για την επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά θέματα», αλλά και «να βελτιώσουν τη δημόσια ατμόσφαιρα για τις διαπραγματεύσεις προς διασφάλιση μιας διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένης της επικέντρωσης των δημοσίων μηνυμάτων πάνω στις συγκλίσεις και στην πορεία προς τα μπρος, και της μεταφοράς πιο εποικοδομητικών και εναρμονισμένων μηνυμάτων».

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στο ψήφισμα του ΣΑ υπάρχουν «διατυπώσεις» που «προδικάζουν την επόμενη περίοδο» και τις χαρακτηρίζει «άνευ νοήματος». Προσθέτει ότι «η Τουρκία συνεχίζει την αξιολόγηση μελλοντικών βημάτων που θα ληφθούν για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό το φως των διαπιστώσεων που αφορούν την πορεία της διαδικασίας όπως και τη δέσμευσή της να επιτευχθεί μια διαρκής διευθέτηση».

Χρήσιμο είναι να καταγραφεί ότι ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική η ανανέωση της θητείας για έξι μήνες, «λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια από τουρκικής πλευράς η ανανέωση να γίνει για τρεις μήνες». Ενώ υποστήριξε ακόμα ότι «έχουμε γίνει αποδέκτες αιτήματος ή αν θέλετε ετοιμότητας από κάποιες χώρες - μάλιστα μια εξ αυτών είναι μεγάλη χώρα - οι οποίες επιθυμούν, αν προκύψει ανάγκη, να ενισχύσουν την ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου με ανθρώπινο προσωπικό...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ