Σάββατο 29 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στο Κογκρέσο ο «πόλεμος» μονοπωλιακών συμφερόντων

Ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση όχι μόνο μεταξύ Κογκρέσου - Λευκού Οίκου αλλά και μεταξύ στενών συνεργατών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως ο νέος διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Αντονι Σκαρμούτσι, και ο προσωπάρχης του, Ρ. Πρίμπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σκληρή «μάχη» στους διαδρόμους και στις αίθουσες ψηφοφορίας του Κογκρέσου φαίνεται πως δίνουν κάθε λογής μονοπώλια, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τις κόντρες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, αλλά και του Κογκρέσου γενικότερα με την κυβέρνηση Τραμπ, ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Ετσι, την ώρα που αρκετά διεθνή αστικά ΜΜΕ υπερπρόβαλαν με πηχυαίους τίτλους την καταψήφιση νομοσχεδίου που προωθούσε η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, για τη μερική κατάργηση του συστήματος περίθαλψης και ασφάλισης που είχε προωθήσει ο πρώην Πρόεδρος Ομπάμα (γνωστό ως «Obamacare»), η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, με 235 ψήφους υπέρ και 193 κατά, νέα σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών για το 2018, ευεργετώντας δύο κυρίαρχα μονοπώλια στον χώρο της πολεμικής βιομηχανίας: Τη «Λόκχιντ Μάρτιν» και την «Μπόινγκ»... Το νομοσχέδιο χρηματοδοτεί προγράμματα του υπουργείου Αμυνας με 658,1 δισ. δολάρια το 2018 (68 δισ. παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά!), ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί και την έναρξη εργασιών ανέγερσης του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, με κονδύλια ύψους 1,6 δισ. δολαρίων.

Οσον αφορά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τη μερική κατάργηση του «Obamacare», αυτή κατέστη εφικτή μετά την απόφαση των τριών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών Τζον Μακέιν, Σούζαν Κόλινς και Λίζα Μουρκόφσκι να συμπαραταχθούν με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους. Ετσι το νομοσχέδιο,που παρουσιάστηκε μόλις 3 ώρες πριν τεθεί σε ψηφοφορία, προωθώντας μεταξύ άλλων την κατάργηση ποινών για άτομα που δεν αγόραζαν προσωπικό πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης, ή εργοδότες που δεν ασφάλιζαν τους εργαζομένους τους, καταψηφίστηκε με 51 ψήφους κατά και 49 υπέρ. Αυτό, παρά το γεγονός πως οι Ρεπουμπλικάνοι στην 100μελή Γερουσία έχουν πλειοψηφία 52 εδρών.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε απογοήτευση και σοκ στον αρχηγό της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, που παραδέχτηκε την αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων να τηρήσουν την πολιτική υπόσχεσή τους, εδώ και επτά χρόνια, ενάντια στο «Obamacare».

Το νέο «ναυάγιο» της πολυδιαφημισμένης προσπάθειας Τραμπ να καταργήσει έστω και τμήμα του «Obamacare» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ σε νέα ανάρτησή του στο «twitter» ανέφερε: «Τρεις Ρεπουμπλικάνοι και 48 Δημοκρατικοί απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό. Το είπα εξαρχής: Αφήστε το "Obamacare" να καταρρεύσει και μετά κάντε συμφωνία».

Η εξέλιξη προκάλεσε μικρή μείωση στη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου με άλλα νομίσματα διεθνώς.

Δεν ήταν πάντως η μόνη απόφαση που πήρε το περασμένο 24ωρο η Γερουσία, αφού η συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος (98 ψήφοι υπέρ - 2 κατά) ενέκρινε την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, του Ιράν και της ΛΔ Κορέας και νομοσχέδιο που περιορίζει τις εξουσίες του Προέδρου να χαλαρώσει ή να άρει κυρώσεις σε ξένες χώρες (με πρώτη τη Ρωσία...) χωρίς να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του Κογκρέσου. Το νομοσχέδιο αυτό, που θα γίνει νόμος μόνον αν υπογραφεί από τον Τραμπ, έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις όχι μόνο σε Ρωσία και Ιράν αλλά και σε σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η ΕΕ και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία.

Κόντρες στενών συνεργατών του Τραμπ

Αντιπαραθέσεις φαίνεται πως δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου, αλλά και μεταξύ στενών συνεργατών του Τραμπ.

Δημοσιογράφος του αμερικανικού περιοδικού «Νιου Γιόρκερ» αποκάλυψε χτες τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς που απηύθυνε μπροστά του ο νέος διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Αντονι Σκαραμούτσι, στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους, αποκαλώντας τον «γαμ... παρανοϊκό» και «σχιζοφρενή», προφανώς σε αντίποινα για το βέτο που ο τελευταίος είχε θέσει τον περασμένο Γενάρη στην πρόσληψή του στο Λευκό Οίκο. Βέτο που δεν κατάφερε να επαναλάβει προ ημερών, προτού ο Τραμπ ανακοινώσει την πρόσληψη του «στενού του φίλου», Α. Σκαραμούτσι.

Η «φαγωμάρα» στο Λευκό Οίκο, πάντως, και οι κόντρες του με το Κογκρέσο και τις μυστικές υπηρεσίες θυμίζουν έντονα σε παλαίμαχους πολιτικούς αναλυτές και δημοσιογράφους την τεταμένη κατάσταση που επικρατούσε στους πολιτικούς διαδρόμους της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στην Ουάσιγκτον την εποχή του σκανδάλου «Γουότεργκεϊτ», το 1974, ώσπου προκάλεσε την παραίτηση του τότε Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται ενδοαστικά παζάρια με επίκεντρο τα μεγάλα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου(2021-09-23 00:00:00.0)
Και αποπομπή Σκαραμούτσι με εντολή Τραμπ...(2017-08-02 00:00:00.0)
Εκτός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ο Μπάνον...(2017-04-06 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις(2017-03-28 00:00:00.0)
Οι παρακολουθήσεις δημιουργούν προβλήματα(2006-02-10 00:00:00.0)
Νέες αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια(2005-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ