Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2017 - αριθ. φύλλου: 12786

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για τους σεισμοπαθείς στην Κω

Με Ερώτησή του ζητά άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών


ΣΕΛ.  17
ΣΕΒ
Απαιτεί απαρέγκλιτη εφαρμογή μνημονίου και αντιλαϊκών μέτρων

ΣΕΛ.  3

Ζητά συναίνεση στην αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας...

Αγωνιστικά απάντησαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες στην ομιλία του πρωθυπουργού στο δεύτερο «Αναπτυξιακό Συνέδριο», στη Λαμία

Τα καλέσματα συναίνεσης και συνεννόησης που απηύθυνε στα άλλα αστικά κόμματα από το βήμα του δεύτερου «Αναπτυξιακού Συνεδρίου» στη Λαμία ο πρωθυπουργός βασίζονται στην κοινή στρατηγική τους στόχευση για ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Δεν πρέπει όμως να πιάσουν τόπο στο λαό, ο οποίος πληρώνει και θα πληρώνει για τους στόχους του κεφαλαίου.

Αυτό, άλλωστε, ήταν το μήνυμα που έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες, που επιφύλαξαν στον πρωθυπουργό αγωνιστική «υποδοχή», καταγγέλλοντας την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ.


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Κανονικότητα»...

Ως ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή στην «κανονικότητα» περιγράφεται από την κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών η έκδοση του 5ετούς ομολόγου με το οποίο έγινε η «δοκιμαστική έξοδος στις αγορές».

Αλλά τι σημαίνει αυτό; Για το κεφάλαιο, στο οποίο και αναφέρονται, με τον όρο «κανονικότητα» εννοούν τη δυνατότητα, μέσω του αστικού κράτους, να δανείζεται απευθείας από τις αγορές, χωρίς τους «σφιχτούς» όρους και τους περιορισμούς των μνημονίων που συνοδεύουν τον φτηνό δανεισμό από τη μεριά των «θεσμών», των ιμπεριαλιστικών οργανισμών κ.ο.κ., όλα αυτά τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και ύφεσης.

«Επιστροφή στην κανονικότητα» εννοούν και τη δυνατότητα του αστικού κράτους να θωρακίζει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων με κάθε λογής προνόμια, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, έχοντας ως ένα βαθμό - «όσο επιτρέπουν οι κανόνες της ΕΕ», όπως έγραφε προχτές η «Αυγή» - κάποια μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας σε σχέση με σήμερα. Αυτό εννοούν και με το άλλο κυβερνητικό «αφήγημα», αυτό της «εξόδου από την επιτροπεία», και όχι βέβαια την έξοδο από το στενό για το λαό «κορσέ» της καπιταλιστικής κερδοφορίας και των δεσμεύσεων της ΕΕ.

Αλλά για τους εργαζόμενους και το λαό τι να σημαίνει άραγε η φράση αυτή; «Κανονικότητα» είναι ό,τι ζουν και σήμερα, η ζούγκλα των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, των μισθών πείνας, των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, το αίσχος των δουλεμπορικών και των υποκατώτατων μισθών, των διαφορετικών συμβάσεων για τους νέους, το τσεκούρι σε ασφαλιστικά δικαιώματα, συντάξεις και επιδόματα. Για όλα αυτά μάλιστα η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις της, έχει δεσμευτεί όχι μόνο να μην ακουμπήσει «τρίχα» από το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει στα χέρια του το κεφάλαιο, μετά το τέλος των μνημονίων, αλλά να το επεκτείνει και περαιτέρω, πέρα απ' όσα έχει ήδη κάνει.

«Κανονικότητα» μετά και την ψήφιση του πρόσφατου μνημονίου είναι και οι ομαδικές απολύσεις, η κατάργηση της Κυριακής αργίας. «Κανονικά» επιδοτούνται οι καπιταλιστές για να ανακυκλώνουν τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους από την ανεργία στη δουλειά χωρίς δικαιώματα και πάλι πίσω, «κανονικά» και σύμφωνα με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» θα ξεζουμίζονται οι εργαζόμενοι χωρίς ρεπό έως και 12 μέρες στη σειρά, όπως αποκάλυψε προχτές ο «Ριζοσπάστης». «Κανονικότητα» θέλουν και τα εμπόδια στην κήρυξη των απεργιών και το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στην τρίτη «αξιολόγηση», πλάι σε όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, τα μέτρα χτυπήματος των αυτοαπασχολούμενων για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας κ.ο.κ.

Οπως βέβαια «κανονικότητα» θα είναι το τσάκισμα όλων των κοινωνικών παροχών σε Υγεία - Πρόνοια, Ασφάλιση, Παιδεία, η γενικευμένη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα και οι στόχοι των καπιταλιστών για τα επόμενα... 40 χρόνια.

Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζει κανείς την «κανονικότητα» της συμμετοχής της αστικής τάξης στην ΕΕ, του κορσέ των «ευρωπαϊκών εξαμήνων» και των ατελείωτων μέτρων για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την «κανονική» εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Αυτή είναι η «κανονικότητα» της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης σε κρίση και σε ανάπτυξη. Και οι εργαζόμενοι αυτή την «κανονικότητα» του κεφαλαίου πρέπει να αμφισβητήσουν, για να ανοίξουν το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ «ΖΟΥΡΑ»
Συνεχίζουν τον δίκαιο απεργιακό αγώνα τους

Σε χτεσινή τους παρέμβαση στην Εισαγγελία Χαλκίδας, σωματεία και φορείς της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση της Δικαιοσύνης απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Για 8η μέρα συνεχίζεται σήμερα η απεργιακή κινητοποίηση, την οποία έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, για την καταβολή δεδουλευμένων 8 και πλέον μηνών και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

  • Τη Δευτέρα 31/7, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας η τριμερής συνάντηση που έχει ζητήσει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

ΣΕΛ.  7


ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Διεκδικούμε τις σπουδές που έχουμε ανάγκη»

Κινητοποίηση τη Δευτέρα, στις 11 π.μ., έξω από τη Βουλή


ΣΕΛ.  13
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης χτες στο χώρο της πρώην ΕΤΜΑ

ΣΕΛ.  13
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
«Κόφτης» στις ήδη υποβαθμισμένες παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΣΕΛ.  8


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org