ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους σεισμοπαθείς στην Κω

Eurokinissi

Αμεσα μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στην Κω ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, έχει ως εξής:

«Ο καταστροφικός σεισμός στην Κω επαναφέρει στο προσκήνιο τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά και της ΕΕ, που αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες καταστροφές που μπορεί να προκύψουν από τα φυσικά φαινόμενα, αντιμετωπίζει ως κόστος τα έργα που αφορούν την προστασία του λαού, καθώς αυτά δεν λειτουργούν "ανταποδοτικά" για το κεφάλαιο και δεν του εξασφαλίζουν κέρδος.

Αναδεικνύονται οι σοβαρές ελλείψεις αντισεισμικής προστασίας της χώρας. Ιδιαίτερα η Κως, με τα παλιά κτίρια του ιστορικού της κέντρου, αποδείχτηκε ανοχύρωτη, με σημαντικές καταστροφές στο λιμάνι της και σε άλλες υποδομές.

Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί και αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Με επείγοντα χαρακτήρα να ληφθούν μέτρα, για την:

Αμεση φροντίδα και περίθαλψη των τραυματιών και ιδιαιτέρως των ηλικιωμένων και των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που δεν μπορούν ή διστάζουν να μείνουν στα σπίτια τους. Αμεση και πλήρη αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, του λιμανιού, των οδικών δικτύων κ.ά., καθώς και των λαϊκών κατοικιών και των μικρών επιχειρήσεων. Αποζημίωση και ολόπλευρη στήριξη των πληγέντων. Ουσιαστικό έλεγχο καταλληλότητας όλων των κτιρίων, ιδιαιτέρως των δημόσιων υπηρεσιών και των μεγάλων εργασιακών χώρων, για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και του πληθυσμού συνολικότερα. Αποκατάσταση και συντήρηση των ιστορικών μνημείων του νησιού.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι σε αυτά τα ζητήματα και σε ποια μέτρα θα προβεί για την επίλυσή τους».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Καταγγέλλει το κλείσιμο του κέντρου υποδοχής προσφύγων

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου καταγγέλλει την κυβέρνηση για το κλείσιμο του κέντρου υποδοχής προσφύγων, με την απόλυση 22 εργαζομένων χωρίς αποζημίωση και δυνατότητα να πάρουν επίδομα από το ταμείο ανεργίας.

Ειδικότερα σημειώνει: «Το κέντρο υποδοχής προσφύγων αιτούντων πολιτικό άσυλο λειτουργεί πάνω από 60 χρόνια στο Λαύριο και με απόφαση της κυβέρνησης σταματάει η λειτουργία του από την 1η Αυγούστου, οπότε οι πρόσφυγες καλούνται να το εγκαταλείψουν και οι 22 εργαζόμενοι να πάνε στα σπίτια τους χωρίς αποζημίωση και χωρίς τη δυνατότητα να μπουν στο ταμείο ανεργίας, με βάση την ενημέρωση που είχαν από τον διευθυντή του κέντρου και υπεύθυνη του Ερυθρού Σταυρού.

Οι εργαζόμενοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους για πάνω από 15 χρόνια με συμβάσεις που είχαν υπογράψει με τον αμαρτωλό Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Το κέντρο λειτουργούσε υπό την αιγίδα των υπουργείων.

Η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει την όλη λειτουργία των κέντρων στις ΜΚΟ, οι οποίες χρηματοδοτούνται αφειδώς από την ΕΕ και με πρόσχημα την αλληλεγγύη παίζουν - οι περισσότερες από αυτές - βρώμικο ρόλο. Οι αποκαλύψεις που έχουν γίνει κατά καιρούς για τη δράση πολλών τέτοιων οργανώσεων αποδεικνύουν ότι μόνο την αλληλεγγύη δεν έχουν στο νου τους.

Η λειτουργία του κέντρου του Λαυρίου ήταν τέτοια που δεν είχε αφήσει πολλά περιθώρια στις ΜΚΟ να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να το κλείσει.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγώνα για την υπεράσπιση της εργασίας τους, για τη συνέχιση της λειτουργίας του κέντρου υποδοχής προσφύγων. Να μη μείνουν άλλοι 22 εργαζόμενοι άνεργοι. Ο αγώνας της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας είναι μονόδρομος και οι μορφές πάλης που θα ακολουθηθούν τέτοιες που να μας δικαιώσουν.

Η κυβέρνηση δείχνει και με αυτό τον τρόπο (μέσω του Ερυθρού Σταυρού) ότι τα θετικά μηνύματα από την ίδια προς τις αγορές συνεχίζονται και μπορούν να χτυπάνε τα νταούλια και να χορεύουν οι εργαζόμενοι στους ρυθμούς της ανεργίας... Απάντηση η οργάνωση και ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει».

Είσοδο 10 ευρώ σε Ελαφονήσι και Μπάλο ζητούν οι ξενοδόχοι

Aνακοίνωση της ΤΟ Χανίων του ΚΚΕ

Την πρόταση της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων να επιβληθεί είσοδος 10 ευρώ στις παραλίες Ελαφονησίου και Μπάλου, με πρόσχημα την προστασία τους από την ανεξέλεγκτη ροή του κόσμου, καταγγέλλει η ΤΟ Χανίων του ΚΚΕ. Με ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, να μη δεχτούν να πληρώνουν για να κάνουν ένα μπάνιο και να διεκδικήσουν δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις ακτές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΤΟ Χανίων του Κόμματος έχει ως εξής:

«Κάθε καλοκαίρι, ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού δεν καταφέρνει να πάει διακοπές. Ανθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης, που σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που γεννά φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια, δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε για ένα μπάνιο στη θάλασσα. Και αυτό, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, ισχύει και για το νομό μας.

Σε αυτό το φόντο, και τη στιγμή που η λαϊκή οικογένεια καλείται να πληρώσει ακριβά τις μετακινήσεις της (βενζίνες, εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς), η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων, με επιστολή της στους δημάρχους Καντάνου - Σελίνου και Κισάμου, ζητά την επιβολή εισόδου 10 ευρώ για τις παραλίες Ελαφονησίου και Μπάλου, δήθεν για την προστασία των περιοχών αυτών από την ανεξέλεγκτη ροή του κόσμου.

Είναι υποκριτικό το επιχείρημα που λέει πως ιδιωτικοποιώντας το φυσικό μας πλούτο τον προστατεύουμε. Κρύβει τη βασική επιδίωξη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων που έχουν περάσει μαζί, και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση και της ΕΕ, την κερδοφορία δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων που δρουν στον κλάδο του Τουρισμού και θέλουν να αυγατίσουν τα κέρδη τους βάζοντας χέρι στο νερό, τη γη, τον αέρα και συνολικά το φυσικό πλούτο που ανήκει στο λαό.

Εχουμε την πείρα από την προσπάθεια ξεπουλήματος των Αγίων Αποστόλων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η οποία έπεσε στο κενό χάρη στον ξεσηκωμό του χανιώτικου λαού. Καλούμε τον χανιώτικο λαό και πάλι να ορθώσει ανάστημα και να μπει εμπόδιο στη σχεδιαζόμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των παραλιών του. Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την υπόθεση. Γι' αυτό, να μην καλοβλέπουν οι τοπικές διοικήσεις την πρόταση των ξενοδόχων».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ΤΟ Χανίων του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, να μη δεχτούν να πληρώνουν για να κάνουν ένα μπάνιο.

Και σημειώνει: «Η ξεκούραση και η αναψυχή αποτελούν δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που τους στερείται, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα και οι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστούν δωρεάν. Καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, μέσα από τον κοινό αγώνα τους, να βάλουν φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική που αποτελεί οδοστρωτήρα κάθε εργατικού δικαιώματος και να την ανατρέψουν. Και να διεκδικήσουν:

-- Δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις ακτές.

-- Θεσμοθέτηση και υλοποίηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για το Ελαφονήσι και εκπόνηση αντίστοιχης και για την παραλία του Μπάλου για την πραγματική και ουσιαστική προστασία των παραλιών.

-- Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών και υπηρεσιών στις παραλίες, που θα παρέχονται δωρεάν στο λαό».

Μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν χτες τα ξημερώματα οι πυροσβέστες της Ζακύνθου, αυτήν τη φορά στη θέση Αγιος Ανδρέας Βολιμών, κοντά στο Ναυάγιο. Η πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία περίπου στις 21.40 της Τετάρτης σε δασική έκταση μακριά από το χωριό των Βολιμών, δεν απειλούσε κατοικίες. Το έργο της κατάσβεσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Στο σημείο βρίσκονταν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 3 υδροφόρες της περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά πυρκαγιά στην περιοχή, ενώ η προχτεσινή είναι η δεύτερη που εκδηλώνεται μέσα σε λίγες μέρες.

ΛΑΡΙΣΑ
Αεροπορικό δυστύχημα με δύο νεκρούς

Αεροπορικό δυστύχημα με δύο νεκρούς έγινε χτες στην Λάρισα. Αεροσκάφος της αερολέσχης Λάρισας εντοπίστηκε στην περιοχή Δένδρα λίγο έξω από τη Λάρισα, γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Το αεροσκάφος είχε χαθεί από το ραντάρ και αναζητούνταν από το βράδυ της Τετάρτης.

Στο σημείο εντοπίστηκαν και οι σοροί των δύο άτυχων επιβατών του αεροσκάφους που μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο επιβαίνοντες βρέθηκαν δεμένοι στα καθίσματα του αεροσκάφους.

H επιχείρηση για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της αερολέσχης ήταν δύσκολη, καθώς η νύχτα και το μικρό μέγεθός του εμπόδιζαν τον εντοπισμό του. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δυνάμεις της Αστυνομίας, 10 οχήματα και 23 άνδρες της Πυροσβεστικής, αλλά και ελικόπτερο του Στρατού.

Η επιχείρηση εντοπισμού είχε απλωθεί σε μεγάλη έκταση και σε σημεία όπου υπήρχαν πληροφορίες για την πιθανή πτώση του αεροσκάφους, με κύρια σημεία τις περιοχές Πλατανούλια και Δένδρα, όπου και εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ