Σάββατο 29 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αποφασίστηκαν αντικυρώσεις κατά των ΗΠΑ

Ο συνολικός αριθμός του προσωπικού των ΗΠΑ στις διπλωματικές και προξενικές αποστολές στη Ρωσία θα μειωθεί στους 455 ανθρώπους, ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ως άμεσα αντίποινα στη σκλήρυνση των κυρώσεων που αποφάσισε την Τρίτη το αμερικανικό κογκρέσο. Ο αριθμός αυτός διπλωματών σε Μόσχα, Αγ. Πετρούπολη, Εκατερίνεμπουργκ και Βλαδιβοστόκ θα είναι αντίστοιχος με τον αριθμό των Ρώσων διπλωματών και μελών του τεχνικού προσωπικού που θα υπηρετούν το Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ.

Επίσης, από την 1η Αυγούστου θα αφαιρεθούν από τις ΗΠΑ 2 ακίνητα στην Ντοροσνάγια και Σερεμπριανί Μπορ επίσης σε αντίποινα της κατάσχεσης ακινήτων που είχε η Ρωσία σε Νέα Υόρκη και Μέριλαντ.

Το όλο θέμα είχε προκύψει από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, στα τέλη του περασμένου έτους, όταν απελάθηκαν 35 Ρώσοι για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι ήταν κατάσκοποι και κατασχέθηκαν τα δύο διπλωματικά οικήματα, με το αιτιολογικό ότι συνδέονταν με την ηλεκτρονική πειρατεία κατά κομμάτων των ΗΠΑ στη διάρκεια της εκστρατείας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε τότε να περιμένει την εκλογή της νέας κυβέρνησης και δεν είχε προχωρήσει σε αντίποινα.

Ωστόσο, η σκλήρυνση των κυρώσεων που πέρασε το αμερικανικό κογκρέσο (κάτι που μένει να εγκριθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο) οδήγησε στη χτεσινή απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης. Είναι ενδιαφέρον ότι και οι εταίροι των ΗΠΑ, κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας, αντέδρασαν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνουν και εταιρείες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία, με στόχευση ειδικά στο θέμα της Ενέργειας. Το βασικό τους επιχείρημα έχει σχέση με το γεγονός ότι θίγονται συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων τους, που συνεργάζονται σε διάφορους τομείς με τα αντίστοιχα ρωσικά, με πιο χαρακτηριστικό τον βόρειο αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία και την ΕΕ. Σε αυτό το σχέδιο συμμετέχουν οι γερμανικές εταιρείες «Wintershall» και «Uniper», η βρετανοολλανδική «Shell», η αυστριακή OMV και η γαλλική «Engie» και φυσικά η ρωσική «Gazprom». Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πλήξουν αυτό το έργο για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και ταυτόχρονα να προωθήσουν τα δικά τους μονοπωλιακά συμφέροντα του σχιστολιθικού αερίου που μπορεί να φτάσει σε υγροποιημένη μορφή LNG με πλοία. Ηδη οι ΗΠΑ για παράδειγμα προχωρούν στη δημιουργία τερματικών σταθμών στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ