Σάββατο 29 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι προτεραιότητες δεν κρύβονται...

Παλιά και νέα μέτρα, μνημόνια διαρκείας και μπόλικη κοροϊδία ...η «ανάπτυξη» της κυβέρνησης για το το λαό...

Icon

Παλιά και νέα μέτρα, μνημόνια διαρκείας και μπόλικη κοροϊδία ...η «ανάπτυξη» της κυβέρνησης για το το λαό...
Στην εφάπαξ επιδότηση με τα ψίχουλα των 100 ευρώ για τις οικογένειες δικαιούχους κοινωνικού οικιακού τιμολογίου που χρωστούν στη ΔΕΗ και έχουν ήδη προχωρήσει σε συμφωνία διακανονισμού του χρέους, προχώρησε η περιφέρεια Αττικής.

Τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα χαράτσια της ΔΕΗ και σε άλλα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, η περιφερειακή διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλεί τη δήθεν κοινωνική πολιτική της στην απόδοση του εν λόγω εξαιρετικά μικρού ποσού. Μάλιστα, το ποσό αυτό δίνεται μόνο σε όσους έχουν ήδη προχωρήσει σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της... επιβράβευσης όσων προσπαθούν να αποπληρώσουν το χρέος τους, όπως ειπώθηκε προκλητικά στην προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από τη διοίκηση. Το ποσό των 150 ευρώ θα δοθεί σε κάποιες κατηγορίες πιο ευάλωτες.

Ωστόσο και τα δύο ποσά αναμένεται να μειωθούν ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων, καθιστώντας την εξαγγελία της περιφερειακής διοίκησης ένα ακόμα πυροτέχνημα. Συνολικά αναμένεται να δοθεί το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, ευτελές μπροστά στα 35 εκατομμύρια για το γήπεδο της ΑΕΚ, στα 7 εκατομμύρια ευρώ για τον ΠΑΟ και στα 75 εκατομμύρια ευρώ για το Φαληρικό Δέλτα που αποφάσισε η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που καταδεικνύει και τις προτεραιότητές της.

Οι γαλέρες της «Amazon»

Σαν χαρμόσυνη είδηση σέρβιρε, χτες, το διαδικτυακό μονοπώλιο «Amazon» το ότι θα προσλάβει μέσα στις επόμενες βδομάδες πάνω από 50.000 εργαζόμενους σε 10 τεράστιες αποθήκες και κέντρα συγκέντρωσης εμπορευμάτων στις ΗΠΑ.

Από τις 50.000 θέσεις, περισσότερες από 10.000 αφορούν θέσεις ημιαπασχόλησης σε κέντρα συλλογής εμπορευμάτων και εκτέλεσης διαδικτυακών παραγγελιών. Αυτό βέβαια που απέκρυψε το μονοπώλιο του Τζεφ Μπέζος είναι πως τα περισσότερα εργοτάξια της «Amazon», είτε στις ΗΠΑ είτε αλλού (π.χ. Βραζιλία, Γερμανία), είναι αληθινά κολαστήρια. Οι εργάτες, πολλοί από τους οποίους απασχολούνται ως ενοικιαζόμενοι, δουλεύουν ασταμάτητα, με ελάχιστα δικαιώματα και πενιχρούς μισθούς, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Πολλοί λοιπόν από τους «τυχερούς» που θα αναλάβουν μία από τις νέες 50.000 θέσεις εργασίας θα αντιμετωπίσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνθήκες γαλέρας... Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός τρόπος με τον οποίο η «Amazon» κατάφερε το 2011 να εξασφαλίσει κέρδη άνω των 42 δισ. ευρώ και να γιγαντώσει τα κέρδη της. Μέθοδος γνώριμη σε πολλά συναφή μονοπώλια του χώρου που δραστηριοποιούνται στη «νέα οικονομία» του διαδικτύου.

Καρότο και μαστίγιο...

Εχουμε και λέμε: Στο πρώτο «Αναπτυξιακό Συνέδριο», στην Κοζάνη, πριν από δύο βδομάδες, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στη συγκέντρωση των εργατικών συνδικάτων. Προχτές, στο δεύτερο «Αναπτυξιακό Συνέδριο», στη Λαμία, η πόλη μετατράπηκε σε υγειονομική ζώνη από τις δυνάμεις καταστολής εμποδίζοντας τους κατοίκους ακόμα και να προσεγγίσουν τα σπίτια τους. Η στάση εργασίας του προσωπικού των πρακτορείων εφημερίδων στην Αθήνα και η συγκέντρωσή τους στο εργοστάσιο της «Ιριδας» σημαδεύτηκε από την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, λες και οι εργάτες που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις είναι εγκληματίες. Σκηνικό άγριας τρομοκρατίας αντιμετώπισαν προχτές και οι εργαζόμενοι στα πτηνοτροφεία «Ζούρα» με εισαγγελέα, αστυνομία και μπράβους της εργοδοσίας να επιχειρούν να καταστείλουν την απεργιακή κινητοποίηση. Τα παραπάνω παραδείγματα, έντασης της καταστολής, συμπίπτουν χρονικά με τα «θετικά μηνύματα» από τις αγορές και την επικείμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» της καπιταλιστικής οικονομίας. Αν επιβεβαιώνεται λοιπόν κάτι είναι ότι μαζί με τα παραμύθια για τη «δίκαιη ανάπτυξη», μαζί με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, θα εντείνεται και η εργοδοτική - κρατική βία. «Καρότο και μαστίγιο» κατά τα «κοινώς λεγόμενα»...

«Ωδή» του ΝΑΤΟ στους φασίστες...

Σε άλλη μια επιχείρηση αισχρής προπαγάνδας - ενδεικτική του πραγματικού χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, αλλά και του πού εκτρέφεται το «αυγό» του σάπιου φασισμού - το ΝΑΤΟ με ένα χυδαίο «φιλμάκι» που έβγαλε προ ημερών, ηρωοποιεί τους συνεργάτες των ναζί από τις χώρες της Βαλτικής που πολέμησαν με την πολύπλευρη στήριξη των ιμπεριαλιστών τη σοβιετική εξουσία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, κάνοντας ανάμεσα σε άλλα λόγο και για «στρατιώτες απ' όλη τη Βαλτική που είχαν πολεμήσει και στις δύο πλευρές (sic!) του πολέμου, (και) εξαφανίστηκαν μέσα στα δάση για να εξαπολύσουν τον πιο αιματηρό ανταρτοπόλεμο ενάντια στις σοβιετικές δυνάμεις κατοχής»! Με στημένα πλάνα, σκηνοθεσία, ηθοποιούς, και τις γκεμπελίστικες ιστοριούλες που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, αναπαριστά τον «ηρωικό» αγώνα τους, ενώ στο τέλος παρουσιάζει τις Ειδικές Δυνάμεις της Λιθουανίας ως τον απευθείας απόγονό τους, που όπως και τότε εκπαιδεύονται για να αντισταθούν στη... ρωσική απειλή.

... με πολλαπλές στοχεύσεις

Επιβεβαιώνουν έτσι ότι το «ξέπλυμα» των ναζί και των εγκληματιών συνεργατών τους από το ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε και από την ΕΕ, έχει πολλαπλούς στόχους και σε κάθε περίπτωση «κοιτάζει» όχι στο παρελθόν αλλά στο μέλλον. Από τη μια για να ρίξουν λάσπη στο σοσιαλισμό και την εργατική εξουσία, την προοπτική των λαών, παρουσιάζοντας τα εγκλήματα της αστικής τάξης, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί την εξουσία της, ως «δικαιολογημένη άμυνα», και την υπεράσπιση της εργατικής εξουσίας ως... έγκλημα. Από την άλλη, το αναποδογύρισμα αυτό, αλλά και οι συγκρίσεις «μήλων με πορτοκάλια», του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο, με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία που προέκυψε μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές, έχει στόχο να ντύσει και με τον απαραίτητο «ιδεολογικό μανδύα» την παραπέρα ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Πρόκειται για βρώμικη προσπάθεια, που δεν πρέπει να περάσει...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1890 Πεθαίνει ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ, πρωτοπόρος της σύγχρονης ζωγραφικής.

1901 Ξεκινά στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

1919 Γεννιέται ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης.

1925 Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

1934 Η κυβέρνηση απαγορεύει το Πανελλαδικό Αντιφασιστικό Αντιπολεμικό Συνέδριο των Νέων.

1938 Τα ιαπωνικά στρατεύματα εισβάλλουν σε σοβιετικό έδαφος και συντρίβονται από τον Κόκκινο Στρατό κοντά στη λίμνη Χασάν.

1941 Συνέρχεται στην Αθήνα το Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματοβιοτεχνών.

1947 Στη διάρκεια μεγάλων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των αστικών δυνάμεων στην Κρήτη, σκοτώνεται ο Γιάννης Ποδιάς (μάχη του Ψηλορείτη). Συμμορίτες του Μπαντουβά τού έκοψαν το κεφάλι, το κάρφωσαν σε έναν πάσσαλο και το περιέφεραν πανηγυρίζοντας στο Ηράκλειο.

1968 Δέκα άτομα σκοτώνονται σε νέες συγκρούσεις στην Πόλη του Μεξικού, όπου για την καταστολή των διαδηλώσεων χρησιμοποιούνται μπαζούκας, τεθωρακισμένα και αλεξιπτωτιστές.

1973 Διεξάγεται το δημοψήφισμα της χούντας για το πολιτειακό (την κατάργηση της μοναρχίας και τη δήθεν καθιέρωση της Προεδρικής Δημοκρατίας). Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το καθεστώς ήταν: «ΝΑΙ» 78,4% και «ΟΧΙ» 21,6%.

1974 Δημοσιεύεται Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Η πολιτική μεταβολή και η πάλη για δημοκρατία και πρόοδο». Στην Απόφαση σημειωνόταν ότι η κατάρρευση της δικτατορίας ήρθε ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως η αντιδικτατορική πάλη του λαού, το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο και η λαϊκή αντίδραση που το συνόδευε, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η διεθνής απομόνωση της χούντας. Σημείωνε, επίσης, ότι επήλθε συμφωνία ανάμεσα στη χούντα, στο ΝΑΤΟ και βασικές αστικές δυνάμεις, με βάση την οποία η χούντα αποσύρθηκε και έρχεται πολιτική κυβέρνηση.

1975 Η Αγκυρα κηρύσσει άκυρη τη Συμφωνία του 1969, θέτει υπό τον έλεγχό της όλες τις αμερικανικές βάσεις και απειλεί να υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης με τη Σοβιετική Ενωση, αν δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις του αμερικανικού Κογκρέσου για την επανάληψη της αμερικανικής βοήθειας.

1975 Υπογράφεται η Τελική Πράξη του Ελσίνκι στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ). Χρειάστηκαν δύο χρόνια προετοιμασίας, πάνω από 3.000 διαβουλεύσεις και η υπογραφή 40 τόνων επίσημων εγγράφων, προτού καταστεί δυνατή η συνάθροιση των εκπροσώπων των 15 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, των 7 χωρών - μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας και των 13 ουδέτερων κρατών.

1979 Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Χέρμπερτ Μαρκούζε («Σχολή της Φρανκφούρτης»).

1994 Καταδικάζεται σε φυλάκιση οκτώμισι χρόνων ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι, αφού κρίθηκε ένοχος για απάτες.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org