Σάββατο 29 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχιση διεργασιών

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αν υπάρχει κανείς που έχει κουραστεί, τότε πρέπει να αφήσει τη θέση του σε κάποιον άλλο», είπε ο πρόεδρος του (κυβερνώντος) ΑΚΡ και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, σε συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ» ήταν έκτακτη. Ο Τούρκος ηγέτης εστίασε στην ανάγκη τα στελέχη του ΑΚΡ να γίνουν ακόμα πιο ενεργά, ενόψει και των εκλογών του 2019. «Μην αφήσετε καμία πόρτα που δε θα χτυπήσετε και κανένα χέρι που δεν θα σφίξετε», συμβούλευσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «οι εκλογές του 2019 έχουν κρίσιμη σημασία για μας» και ότι «στις μέρες μας δεν είναι εύκολο να είναι κανείς στην εξουσία».

«Οι συνάδελφοί μας σε τομείς όπου γνώρισαν επιτυχία θα συνεχίσουν τα καθήκοντά τους, φυσικά, αλλά υποθέτω ότι θα συμφωνήσετε πως μια πλήρης αλλαγή χρειάζεται στις διοικήσεις των τοπικών οργανώσεών μας». Οι επισημάνσεις Ερντογάν θα μπορούσε να αποτελέσουν προμήνυμα αλλαγών εντός του κόμματος, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοαστικών αντιθέσεων και διεργασιών στην Τουρκία. Αυτές άλλωστε είχαν αναδειχθεί έντονα και με το δημοψήφισμα της περασμένης άνοιξης.

Στο μεταξύ, ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της χώρας και συνιδρυτή του ΑΚΡ, Αμπντουλάχ Γκιουλ, για τους πρώην και νυν δημοσιογράφους της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» που έχουν συλληφθεί ως κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων για σύνδεση με «τρομοκρατικές οργανώσεις». «Είναι σωστό τους δημοσιογράφους να τους δοκιμάζουμε πάντα χωρίς σύλληψη. Αναμφίβολα, το δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την ετυμηγορία που θα έχει. Ωστόσο, νομίζω ότι θα είναι ένα στοιχείο (σ.σ. η μη σύλληψή τους) που θα ανακούφιζε την κυβέρνηση εντός της Τουρκίας και στο εξωτερικό».

Παρέμβαση για την υπόθεση των δημοσιογράφων της «Τζουμχουριέτ» έκανε και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ. «Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί και να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης, εγγυήσεις για δίκαιη δίκη, ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών, άλλα ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες, αλλά επίσης και να απελευθερώσει δημοσιογράφους και άλλους που πιστεύουμε ότι κρατούνται αυθαίρετα στο πλαίσιο του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», είπε. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν σοβαρά ανήσυχες για τις εκτεταμένες συλλήψεις και τις κρατήσεις προ δίκης, που συνεχίζονται στην Τουρκία, ατόμων που έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ