Κυριακή 30 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπό διαμόρφωση οι επόμενες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις

Στην Κύπρο αναμένεται να επιστρέψει από βδομάδα ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, όπως είπε ο ίδιος για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, και ενώ συνεχίζεται η «αξιολόγηση» όλων των «πλευρών», των «προκλήσεων» και των «ευκαιριών» που εμφανίστηκαν στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Λίγες μέρες πριν, ο ίδιος είχε μιλήσει για «περίπλοκη διαδικασία» που έχει δημιουργηθεί, εκτιμώντας ότι δεν θεωρεί πως θα γίνει κάτι στο άμεσο μέλλον, αλλά και πως η σχετική ομάδα του ΟΗΕ θα αξιολογήσει όλα όσα έγιναν για «να μάθει από τα λάθη της» και θα συγκεντρώσει όλο το απαραίτητο υλικό, ώστε να είναι διαθέσιμο «αν, αργά ή γρήγορα, υπάρξουν νέες προσπάθειες».

Βεβαίως, ζητούμενο μένει σταθερά η διχοτόμηση του νησιού, καταπώς επιβάλλουν ισχυρά μονοπωλιακά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που δύσκολα θα «ισορροπήσουν», όπως φάνηκε και στην τελευταία Διάσκεψη. Τις προηγούμενες μέρες αξιοποιήθηκαν διάφοροι τακτικισμοί, προκειμένου η λαϊκή προσοχή να στραφεί σε επιμέρους πλευρές και να απομονώσει προσωπικούς χειρισμούς, να χάσει το συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται διεργασίες και κόντρες, με σταθερό στόχο τη διχοτόμηση του νησιού: Οτι δηλαδή οι δοκιμασίες του κυπριακού λαού δεν είναι ζήτημα «αδικιών» ή «προτιμήσεων» του ενός ή του άλλου διπλωμάτη ή ηγέτη, αλλά αποτέλεσμα σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που ειδικά στις σημερινές γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν την περιφέρειά μας, «φουντώνουν» σε πολλά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, τα ενεργειακά σχέδια για την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων όσοι δηλώνουν «παρών» και στις συνομιλίες. Από αυτήν την πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ενωση διαμήνυσε, ακόμα μια φορά, την ετοιμότητά της να στηρίξει «αδιαλείπτως» τη συνέχιση των συνομιλιών, προσδοκώντας οφέλη από μια διευθέτηση που θα ενισχύσει το ρόλο και τη θέση της σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή. Ετσι, σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αλλά και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο εκπρόσωπος της λυκοσυμμαχίας υποστηρίζει ότι «οποιαδήποτε λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή λύση, διότι η ΕΕ προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη και ευημερία για τις δύο κοινότητες και τη χώρα, αλλά και για σταθερότητα στην περιοχή».

Αποφάσεις στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, ενδεικτικά των εξελίξεων που «τρέχουν» είναι τα σχέδια που ανακοινώθηκαν στα Κατεχόμενα: Αφενός ότι θα ξεκινήσει διαδικασία για την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους, που είναι μέρος των Κατεχόμενων, αφετέρου ότι θα ανοίξει η μέχρι σήμερα κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, θα προβλέπεται και δυνατότητα επιστροφής προσφύγων που μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού εκδιώχθηκαν από εκεί, αρκεί βέβαια να αναγνωρίζουν την τουρκοκυπριακή «κυριότητα». Πρόκειται για μέτρα που εντάσσονται στην προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους, τα οποία διευρύνουν και δυναμώνουν το ήδη χοντρό παζάρι που μαίνεται, με δεδομένη τη σημασία που έχει η γεωγραφική θέση της Κύπρου για διάφορους σχεδιασμούς, τόσο στην Ενέργεια όσο και στον τομέα της λεγόμενης «ασφάλειας» (ταμπέλα που «φοριέται» σε γεωστρατηγικές επιδιώξεις ευρύτερων προεκτάσεων). Ενδεικτικά είναι και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε μια «Πλατφόρμα Τουρκοκυπρίων για τη Δικαιοσύνη», η οποία εντείνει τις πιέσεις και προς την κυβέρνηση της Βρετανίας για άρση του αποκλεισμού του ψευδοκράτους.

Σε αυτή τη βάση, έχει ενδιαφέρον και η συζήτηση που συνεχίζεται στα αστικά ΜΜΕ της Τουρκίας. Πριν από λίγες μέρες, ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Μιτχάτ Ρέντε (μέλος διπλωματικών αποστολών σε Κατάρ, Ιταλία, Βρετανία, Συρία και επί σειρά ετών αντιπρόσωπος της χώρας του σε δομές του ΝΑΤΟ, του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη) επισήμαινε χωρίς περιστροφές ότι μετά τη μη κατάληξη της Διάσκεψης «πρέπει να δράσουμε μόνοι μας τώρα. Η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να δυναμώσει οικονομικά. Η Τουρκία πρέπει να χτίσει τις απαραίτητες υποδομές για τη βιώσιμη ανάπτυξή της. Και τότε χρειάζεται να εργαστούμε σκληρά ώστε στενοί μας φίλοι να αναγνωρίσουν τους Τουρκοκύπριους και να κάνουμε το μέρος γνωστό στη διεθνή κοινότητα. Να το κάνουμε γνωστό σε μη κρατικούς παράγοντες, σε δεξαμενές σκέψης, πανεπιστήμια, εταιρείες κ.λπ., να τους πούμε ότι είναι ένα ανεξάρτητο κράτος που διοικείται με δημοκρατικά μέσα». Διευκρίνιζε, βεβαίως, ότι όλα αυτά χρειάζονται ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας, αφού «από πλευράς τακτικής δεν πρέπει ποτέ να πούμε ότι τερματίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία (για τη λύση του Κυπριακού). Πρέπει να αποδίδουμε την ευθύνη στην άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι δεν ενδιαφέρονται (αληθινά) για τη διαδικασία. Είναι προς το συμφέρον μας η επίτευξη συμφωνίας. Αλλά αν δεν στριμωχτούν οι Ελληνοκύπριοι δεν θα ενδιαφερθούν για τις διαπραγματεύσεις...».


Α. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εν αναμονή εξελίξεων(2017-07-27 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί αύριο(2016-12-21 00:00:00.0)
Σήμερα η συνάντηση των δύο πλευρών(2014-02-11 00:00:00.0)
Σημαντική απόφαση από το Βρετανικό Εφετείο(2010-10-13 00:00:00.0)
Νέα υπουργός Εξωτερικών(2007-07-14 00:00:00.0)
Αμερικανικές πιέσεις για να βγει "λάδι" ο Ντενκτάς(1997-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ