Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2017 - αριθ. φύλλου: 12787

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος, στο «μονοπάτι» της εύθραυστης καπιταλιστικής ανάκαμψης

ΣΕΛ.  9
ΜΕΛΕΤΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Τσάκισμα μισθών και απογείωση της «ευελιξίας» οι βασικοί παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Χαρακτηριστικά τα στοιχεία μελέτης που επιβεβαιώνουν ότι οι «καλές αποδόσεις» για το κεφάλαιο προϋποθέτουν τον εργασιακό μεσαίωνα


ΣΕΛ.  7

Κατεύθυνση για γενίκευση των διοδίων μέσω της χρέωσης ανά χιλιόμετρο

Τη γενίκευση των διοδίων με επιβολή ψηφιακών χρεώσεων ανά χιλιόμετρο σε επιβατηγά και φορτηγά σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αρχής γενομένης από τις διακρατικές μετακινήσεις! Αυτές οι προθέσεις αποκαλύπτονται με την πρόταση της ΕΕ «για την αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων διοδίων», η οποία μάλιστα βαφτίζεται «εκσυγχρονισμός της κινητικότητας και των μεταφορών στην Ευρώπη», τη στιγμή που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις φορτώνουν ένα ακόμη βάρος στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Αυτά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για εγκαίνια σε οδικές αρτηρίες, οι οποίες όμως βρίσκονται στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων για «αξιοποίηση».


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο λαός να μη συναινέσει!

Ούτε προχτές πρωτοτύπησε ο πρωθυπουργός σε σχέση με τους προκατόχους του, μιλώντας στο «Αναπτυξιακό Συνέδριο» στη Λαμία. Κι αυτό γιατί εφαρμόζει τη συνηθισμένη πρακτική: Κάθε φορά που οι αστικές κυβερνήσεις ετοιμάζονται για νέο γύρο επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, όταν οι καπιταλιστές τρίβουν τα χέρια τους αναμένοντας τις νέες παροχές για να διευκολυνθεί η κερδοφορία τους, βγαίνει στη φόρα το παραμύθι της «συναίνεσης».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε «συστράτευση» των πάντων για την υλοποίηση του «εθνικού στόχου», δηλαδή της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου. Και προφανώς αυτό το κάλεσμα βρίσκει αποδέκτες, όσο κι αν τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής διαχείρισης «υψώνουν τους τόνους», προσπαθώντας να διαχωριστούν σε δευτερεύοντα ζητήματα από την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στην πραγματικότητα, υπάρχει η βάση για τη «συναίνεση» ανάμεσά τους. Αλλωστε, όλοι μαζί είναι ταγμένοι στην ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, όλοι μαζί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, ενώ η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί μέτρα που αποφασίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας 8ετίας, εμπλουτίζοντας κι άλλο το αντεργατικό οπλοστάσιο.

Μάλιστα, το κάλεσμα για «συναίνεση» δεν περιορίζεται μόνο ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις. Αυτές, άλλωστε, εκφράζουν τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων και λοιπών καπιταλιστών. Γι' αυτό ο ΣΕΒ ήταν αρκετά σαφής στο εβδομαδιαίο δελτίο του χτες. Οπως επισήμανε, η διευκόλυνση των επενδύσεων και η σταθερή πρόσβαση στις αγορές χρήματος σημαίνει οριστικό τέλος στην «παροχολογία» και απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, με πιστή τήρηση του μνημονίου. «Κανονικότητα» σημαίνει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα για πάντα και «εσαεί δέσμευση της ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής», που στύβει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Σε τίποτα από τα παραπάνω δεν διαφωνούν τα αστικά κόμματα που κυβερνούν και «αντιπολιτεύονται», κι αυτό αποτελεί την ουσιαστική εγγύηση ότι ο δρόμος που βαδίζει η οποιαδήποτε κυβέρνηση του κεφαλαίου είναι σαφέστατα καθορισμένος.

Αντίστοιχη είναι και η τοποθέτηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Συναίνεση και σταθερότητα. Σε ποιο έδαφος; Το ξεκαθαρίζει, λέγοντας ότι η χώρα δεν πρέπει να εγκαταλείψει το «μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων», αλλιώς θα διακοπεί η διαφαινόμενη «εύθραυστη ανάκαμψη».

Για το λαό, αυτή η επιδίωξη συναίνεσης σημαίνει πρόθεση για ακόμα πιο επιθετική υλοποίηση της βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής. Οχι τυχαία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο από το βήμα του συνεδρίου και στην ανάγκη για «ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες», γνωρίζοντας ότι ο «καθαρός διάδρομος» που εξασφαλίζει θα γεννήσει εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις, αφού προϋποτίθεται η ένταση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ζητάει ανοχή στις θυσίες διαρκείας, κηρύσσει την ταξική ειρήνη ανάμεσα στην εργοδοσία και την εργατική τάξη, ώστε ανενόχλητη να οδηγήσει το λαό στο σφαγείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Και για να το πετύχει αυτό ρίχνει στο τραπέζι το νέο παραμύθι, αυτό της «δίκαιης ανάπτυξης». Ομως «δίκαιη ανάπτυξη» των επιχειρηματικών ομίλων και ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών ούτε υπήρξε ποτέ και πουθενά στον κόσμο, ούτε βέβαια υπάρχει περίπτωση να το πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ισα - ίσα, το αντίθετο συμβαίνει: Οσο περισσότερο αναπτύσσεται το κεφάλαιο, τόσο μεγαλώνει και η απόσταση ανάμεσα στον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα τους οι εργαζόμενοι και σε αυτό που πραγματικά απολαμβάνουν. Διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Ο,τι και να κάνει η κυβέρνηση, δεν θα καταφέρει να δει «λευκή σημαία» από το εργατικό κίνημα. Αλλωστε, αυτό δεν το κατάφερε καμιά κυβέρνηση, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που η τρομοκρατία απέναντι στο λαό χτύπησε κόκκινο, που στο όνομα της «μη χρεοκοπίας» κλήθηκαν οι εργαζόμενοι να παραιτηθούν από κατακτήσεις δεκαετιών και μάλιστα αυτό βαφτίστηκε «πατριωτικό καθήκον». Η προχτεσινή κινητοποίηση εργαζομένων, συνταξιούχων, φτωχών αγροτών στη Λαμία έστειλε ένα ακόμα μήνυμα ότι δεν πιάνουν παντού οι «εθνικοί στόχοι» κυβέρνησης - κεφαλαίου. Οτι το εργατικό κίνημα μπορεί να τσαλακώσει την κυβερνητική προπαγάνδα και να σπάσει τη βιτρίνα της «συναίνεσης», διεκδικώντας την επιστροφή των απωλειών των εργαζομένων, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.


ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες

Η τραγωδία με τον 7χρονο Νουργιάν, που βρέθηκε πνιγμένος στη θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά την Παρασκευή 20 Ιούλη, ήταν άλλο ένα επεισόδιο στο δράμα των εκατομμυρίων προσφύγων που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά, ενώ χτες το ΚΚΕ πραγματοποίησε περιοδεία με επικεφαλής τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.


ΣΕΛ.  6


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ματωμένη για το λαό η ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση

ΣΕΛ.  4
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κρίκος στην αλυσίδα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

Κινητοποίηση του ΜΑΣ στη Βουλή τη Δευτέρα στις 11 π.μ.


ΣΕΛ.  12
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Υψηλής τεχνολογίας «γαλέρες» για τους εργαζόμενους το 2030

ΣΕΛ.  10

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ